- Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit
Curierul Zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv. Pentru o partidă reuşită este nevoie să fiţi cât mai bine informaţi despre specia de peşte pe care o vizaţi şi să folosiţi exact ce trebuie pentru a prinde adevărate capturi.
În acest material vă prezentăm ”Nada de crap pentru ape naturale”. Informaţiile sunt oferite de Andrei Vlădeanu, cunoscut pescar de crap din România, promotor al mişcării crapiste autohtone, dublu vicecampion mondial, campion naţional, autor de articole de tehnică de crap şi realizator de emisiuni TV la postul Fishing&Hunting Chanel.
Rețete de boilies recomandate de profesioniști
Plecând de la premiza că aveți un mix preferat, pe care îl cumpărați sau vi-l faceți singuri, haideți să vedem câteva rețete de boiliesuri pentru ape sălbatice. Subiectul este de mare actualitate și am primit foarte multe mesaje pe această temă. I-am întrebat, la rândul meu, pe Bogdan Drăgan, Ciprian Ene, Mircea Gheran și Toto Popescu care sunt rețetele lor preferate într-un asemenea caz. Primii trei ne-au dat câte o rețetă de boilies (cu precizarea că recomandă, in corpore, mixul birdfish), iar ultimul una de pop up.
Bogdan Drăgan: “100% NUTRIȚIE”
În ceea ce privește partea lichidă, recomand una foarte nutritivă. De ce? Pentru că am observat că asta vor crapii din bălțile sălbatice! Cu cât este mai nutritiv boiliesul cu atât devin mai dependenți de acesta. Deci putem începe cu aminoacizii lichizi, pe care recomand să-i băgați în cantitațile maxime descrise de către producatori pe ambalaj. Tot în partea lichidă ar trebui adăugat ficatul lichid (Liver Liquid), care după părerea mea este unul dintre cele mai bune ingrediente când vine vorba de valoare nutritivă, alături de betaină și extractele de scoică verde sau GLM. Sunt ingrediente indispensabile pentru un boilies de calitate. Urmează CSL-ul care nu cred că mai are nevoie de nicio prezentare. Mare atenție! Eu nu folosesc deloc ulei în boiliesurile mele, dar dacă vreți să adăugați vă recomand un ulei palatant. Este net superior celorlalte care se găsesc la ora aceasta pe piață. De asemenea, vă recomand o mică doză de îndulcitor, la alegere. Cireașa de pe tort este combinația de arome pe care o folosesc în boiliesuri. Am observat în decursul anilor că pe apele sălbatice funcționează aromele foarte “împutițe”, grele, să zic așa. O aromă gen Monster Crab, Frankfurther Sausage, GLM sau Caviar cu siguranță va face diferența. La aceasta vă recomand să adăugați o mică stropeală de fructe și când spun mică o să vedeți în rețetă la ce mă refer. Recomand ca “stropeala” să fie o aromă de fructe de pădure.
Reteță la 1kg de mix – 5 ouă:
Minamino – 30ml
Multiamino PPC – 30ml
Ficat lichid – 30ml
CSL – 35ml
Betaină – 3 linguri
GLM – 2 linguri
Robin Red – minim 10% dacă nu conține mixul
Îndulcitor – 5 ml
Aromă Monster Crab – 7ml
Stropeală fructe – 1ml
Ciprian Ene: “NUTRITIV ȘI CU MIROS DISCRET”
Proporțiile lichidelor nutritive sunt rezultatul anilor de experiență în făcutul boiliesurilor, iar amestecul celor 3 arome este rezultatul testelor mele din ultimii 2 ani. Conceptul de boilies nutritiv cu un procent scăzut de aromă îl agreez și îl folosesc cu cea mai mare încredere, mai ales atunci când fac partide mai lungi și urmăresc exemplare mari de crap. Am uitat ceva important. Prefer să adaug în mix și 3-5% extract chilly dacă folosesc un mix care nu este condimentat.
REȚETĂ pentru 10 ouă :
50 ml amino
50 ml CSL
30 ml ficat lichid
3-5 picături ulei piper
1 ml îndulcitor
2 ml aromă GLM
2 ml aromă crab sau squid
1 ml aromă ananas
Mircea Gheran: “SIMPLU ȘI EFICIENT”
Am plecat de la ideea de a construi un boilies pentru peștii din lacurile sălbatice.. În urma testelor a ieșit unul deloc complicat.. Folosesc un mix fishmeal (de fapt, birdfish) la care nu mai adaug decât amino, îndulcitor și aromă. Cu două astfel de bile, de 16 mm, pe firul de păr am reușit să prind foarte bine atăt crapi cât și amuri.
REȚETĂ pentru 10 ouă :
60 ml amino
2 ml indulcitor
10 ml aromă căpșuni
Andrei Popescu: “CRAB SAU SCOICĂ”
În apele sălbatice consider că două arome sunt fundamentale.
Este vorba de Monster Crab, care nu mai are nevoie de nicio prezentare și aroma de Shellfish..
Lacurile sălbatice sunt, în general, pline de scoici iar acestea constituie hrana nr.1 pt. crap.
La partea lichidă de mai jos se adaugă mix de pop up până se formează o cocă care nu se lipește. Se trage prin pistol și la masă, după care fierbeți pop up – urile 90 de secunde în apă clocotită.
Dupa fierbere se întind pe un covor de servețele pentru a scoate cât mai multă apă din ele.
Rețetă:
1 ou
2ml aromă Monster Crab
3ml aromă Shellfish
15ml sirop de Pop Up
3 ml ulei de cod
1 linguriță pudră colorată. M.D.