A fost condamnat un medic

0
  • La 7 ani de la moartea unui pacient



În urmă cu 7 ani, în familia profesoru­lui pensionar Viorel Niţescu din comuna Mihăeşti, sat Valea Popii se abătuse o nenorocire, fiul cel mic, Alin, înceta din viaţă, iar profesorul Niţescu a realizat că decesul a survenit, spune el ca urmare a malpraxisului. Medi­cul Constantin Păun, a fost condam­nat definitiv la o pedeap­să cu suspendare sub acuzaţia de fals intelectual.


În dosarul tânărului decedat în 2013, pe fondul reacţiilor adverse la o injecţie cu un medicament de specialitate – Zypadhera, doi medici au fost trimiși în judecată. Psihiatrul Ramona Herișanu, medicul care a administrat tratamentul, se derulează la instanța de fond. Constantin Păun – fostul șef al secției ATI de la Spitalul Județean Pitești, a primit un an închisoare cu amânarea executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani, pentru fals intelectual, după ce anchetatorii au constatat că a „atestat fapte necorespunzătoare adevărului”. Decizia este definitivă, după ce Curtea de Apel Piteşti a respins apelul rudelor celui decedat. Tatăl tânărului decedat este nemulţumit de hotărâre.
Alin Niţescu a murit la 32 de ani. În dimineaţa zilei de 1 august 2013, după ce i s-a injectat doza obişnuită de medicament, Alin Nițescu i s-a făcut rău. Familia susține că după ce tânărului i s-a agravat starea de sănătate, psihiatrul i-a făcut o injecție cu diazepam. Când în somn pacientul său a început să vomite suc gastric, doctoriţa Herişanu a sunat la 112, solicitând o ambulanță, care a venit fără medic, doar cu şofer şi asistentă. La venirea ambulanței, Alin era deja în comă.
“Avocatul Poporului ne ajuta să ne găsim dreptatea, acum nu o mai face!”
Iată ce spune profesorul Niţescu după 7 ani de luptă cu sistemul: „Este o injustiţie ce se întâmplă în Parchetele şi Judecătoriile din Piteşti. Vom face public ce s-a întâmplat cu fiul meu şi ce decizie a dat o instanţă de judecată, în toată ţara şi peste hotare! La nivelul ăsta de judeţ se întâmplă numai măgării. Aceste injustiţii nu se întâmplă numai aici, la Tulcea e acelaşi lucru. Pe vremuri, instituţia Avocatului Poporului era cea care ne asigura că putem să ne găsin dreptatea, acum, nu mai există protecţie de la această instituţie şi nici de la Curtea Constituţională! Păi ce e asta Curte Constituţională care să dea drumul celor cu Covid pe străzi? Din aceste considerente se poate spune că la noi în ţară, dreptatea se face de către partea vătămată sau victimă! Eu vorbesc cu documente în faţă, nu fără baza!
Doctoriţa Herişanu a fost trimisă în judecată pentru ucidere din culpă. De circa doi ani, ea luptă cu avocaţi, ca să o scoată nevinovată, căci toate instituţiile medicale care au analizat acest caz, de exemplu Colegiul Medicilor din Piteşti, Direcţia de Sănătate Publică, Colegiul Medicilor din România, INML, toate au spus că nu ar fi cazul de malpraxis, inclusiv un expert pe care doctorul Adrian Stoica, pe atunci director la DSP. Acel expert a dat decizia că căpacitatea profesională a medicului nu este de malpraxis. Eu am demonstrat că DSP a trimis un dosar incomplet, fără declaraţia medicului care a făcut tratamentul şi terapia şi fără alte documente care trebuiau luate. Si el e cercetat şi dat în judecata pentru că eu i-am reclamat pe toţi cei care au făcut aceste abateri. Eu am strâns documente în şase ani de zile. Dosar penal are şi poliţistul care se ocupa de caz, care, deşi a avut 30 de zile la dispoziţie să lămurească problema, se numeşte Iancu Andri Gabriel, nu a făcut nimic. Eu după o lună am făcut reclamaţie la IPJ că el nu a făcut nimic, şefii lui au dat răspuns după aproape 3 luni că dosarul morţii fiului meu a fost preluat de ei. Eu am reclamat faptul că el nu a ridicat probele pentru analize toxicologice în timp util, adica în cele 7 zile de la preluare, până să fie distruse de către spital după aşa zisul protocol intern. Eu l-am reclamat pe Iancu pentru că el nu s-a ocupat de caz, pentru că dosarul a fost plimbat la Drăgăşani, adus înapoi iarăşi, şi judecătoarea Ana Maria Ciobanu a declarat că nu e vinovat. Eu nu am avut acces la niciun document din dosar până când dosarul fiului meu nu a intrat în faza de judecată. Medicul care a fost condamnat la 1 an de zile, a specificat că nu s-au preluat probe la internarea băiatului meu. Eu am dovedit că s-au prelevat probe. Probele au dispărut! Probele au fost luate pe 1 august 2013, era o zi de joi. După 7 zile când puteau fi distruse, era joia următoare. Necropsia, s-a făcut sâmbătă pe data de 3 august 2013. Decesul a fost stabilit pe 2 august. După deces, doamna doctor Popescu a stabilit clar şi limpede că în timpul agoniei din cabinetul doctoriţei a aspirat scuipat şi a făcut o pneumonie de aspiraţie care a dus la deces. Doctoriţa i-a mai făcut şi o injecţie cât era în agonie. Ca să poată să îl adoarmă doctoriţa i-a făcut diazepam, care nu se face la persoanele cu afecţiunea sa pentru că accelereaza efectul advers. I-a mai făcut încă unu medicament pentru că pentru că începuse să îi crească tensiunea. Aşa l-a adormit, în somn a vomat şi s-a înecat cu vomă. La autopsie s-a stabilit clar că decesul a survenit că urmare a terapiei respective. Acestea ar fi pe scurt motivele pentru care spun că decizia instanţei nu este corectă, ca este o injustiţie ce se întâmplă!”, a precizat profesorul Viorel Niţescu. B.Radu