Minte avem toţi, însă doar puţini ştiu să o pună la treabă

18
1
  • Din punctul meu de vedere



Un paradox şi o prostie incomensurabilă a lumii nostre o constituie faptul că lucrul cel mai greu de făcut bine şi anume votul e considerat cel mai uşor şi exercitat cu o lejeritate incredibilă.


Gândiţi-vă că fiecare votant ar fi obligat prin lege să bage în urnă şi o explicaţie de câteva fraze prin care să spună de ce a votat într-un fel sau altul. Vă imaginaţi că un procent uriaş dintre cei care au pus ştampila nu ar fi capabili să îşi motiveze opţiunea şi ar ieşi nişte texte de toată jena. Păcat că nu se întâmplă aşa, ce ne-am mai distra. Sau ce am mai suferi, aşa cum sufeream eu în anii când predam la facultăţile de jurnalism şi vedeam că în două ore viitorul ziarist nu reuşea să scrie mai mult de un sfert de pagină.
Am putea să ne închipuim şi un fel de comisie care să îl cerceteze vreo cinci minute pe alegător, înainte de intrarea la urne, întrebându-l dacă s-a decis, cum s-a decis, dacă e sigur că a decis bine. Vorbesc teoretic, aşa ceva nu se poate pune în practică.
Mă mai gândesc ce ar fi dacă la secţiile de votare ar exista câteva scaune pe care să fie obligat onorabilul alegător să stea zece minute şi să cugete la ce va vota. Pur şi simplu să stea pe gânduri, în sfârşit, aşa cum nu a făcut-o niciodată. Fiindcă asta este problema şi aici voiam să ajung, anume la faptul că nu acordăm deloc timp pregătorii votului nostru care sfârşeşte, de fapt, să nu mai fie al nostru. Dar al cui ?
Al factorilor de influenţă, al vecinului, al primarului, al propagandei, al ranchiunei.
Revenim la ipoteza că oamenii ar fi obligaţi să spună sincer de ce au votat cu X şi nu cu Y, Z etc. La alegerile locale, am vedea cele mai bizare explicaţii. Că Y nu a răspuns o dată la bună ziua când s-au întâlnit pe uliţa comunei, că băiatul lui Z a lăsat-o pe fata vecinei după ce i-a promis că o face mireasă ş.a.m.d. La alegerile generale, am avea explicaţii şi mai haioase. Că ăla are barbă, că celălalt se uită cruciş.
Idealul care ar fi ?
Idealul (îl spun aici, dar a nu se înţelege că sunt atât de naiv încât să cred că va putea vreodată să fie atins) ar fi ca oamenii să se documenteze din diferite surse, să analizeze cu pixul în mână felurite programe electorale şi abia apoi să meargă la vot.
Fiindcă este evident că asta nu se poate, ar fi frumos şi bine ca omul să voteze în funcţie de interesul lui personal. Până la urmă, votul final ar fi o împletire a jocurilor de interese ale unor milioane de cetăţeni, ceea nu ar fi neapărat rău deoarece am putea acţiona în funcţie de interesul general. Desigur, cu condiţia pe care o pune John Stuart Mill de a respecta şi libertatea celor aflaţi în minoritate.
Veţi spune că aşa se întâmplă lucrurile în România, pe care o cunoaşteţi foarte bine, adică oamenii votează interese. Fals, de trei ori, fals. Am văzut că doar un milion de pensionari din cinci milioane au votat partidul care dăduse o lege de mărire a pensiilor cu 40% şi că majoritatea părinţilor cu copii mici au votat împtriiva partidului care spunea că dublează alocaţiile.
Cei despre care tocmai am vorbit se întorceau acasă de la secţia de vot convinşi că au făcut un sacrificiu personal în favoarea dezvoltării economiei naţionale, în aşa fel încît copiii şi nepoţii să o ducă mai bine. Adică, au făcut ei o analiză economică şi au descoperit că, de pildă, mărirea alocaţiilor împiedică dezvoltarea investiţiilor. Nicio clipă nu s-au gândit că în situaţia în care banii nu merg la copii, vor merge la multinaţionale, la şpăgi, în niciun caz la investiţii. Ar fi fost bine să îşi fi exercitat fiecare votul în funcţie de interese.
Totuşi, nu se poate ce vreau eu fiindcă aşa e lumea făcută.
Nu se putea nici măcar la Atena şi în polisurile din Attica, acolo unde a fost inventată democraţia. Cetăţenii mergea la teatru şi pe scenă se jucau piese în care unii candidaţi la diferite funcţii în cetate erau ironizaţi pentru a câştiga alţii. Democraţia la Atena era totuşi directă, adică deciziile erau luate de votanţi, nu ca acum când alegi pe cineva care merge la Bucureşti să voteze, departe de tine şi fără să se întâlnească niciodată cu tine, ori merge la Bruxelles să voteze, uitând de tine, cel care ai dat votul. Când câştigi vreo 10 mii de euro pe lună pentru a ridica mâna pro sau contra, începi să intri în jocuri de interese în care interesele alegătorului sunt puse pe ultimul loc.
Ce-i de făcut ? se întrebau Cernîşevski sau Lenin, fiindcă aşa nu se mai poate, ne prăbuşim de-a binelea. Nu, nu trebuie făcut ce a făcut Lenin, dar nici nu putem sta cu mâinile în sân fiindcă din moment ce la vot procedăm ca proştii, nu avem cum să ne aşteptăm ca în urma votului să iasă ceva deştept. Când idioţenia este cauza, efectul trebuie să fie şi el tot idiot, a demonstrat-o Aristotel.
Sper să nu fiu un utopist, dar cred că doar şcoala poate salva societatea de tip democratic. O şcoală în care copiii să înveţe mai puţin formule de calcul inutile şi mai multă logică, să tocească mai puţin spre deloc comentarii şi să ştie a deosebi un text coerent al unei ştiri adevărate de fake news. O şcoală care să îl înveţe pe om să gândească cu mintea lui.
Fiindcă minte avem toţi, însă doar puţini ştiu să o pună la treabă.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni şi joi)


Acest material este proprietatea site-ului curier.ro şi poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afişarea link-ului către articolul din site-ul curier.ro.

Citiți, de asemenea, pe curier.ro

18 COMENTARII

  1. Iarăși un editorial care conține, în opinia mea, jumătăți de adevăr. Un partid care dă o lege de mărire a salariilor, trebuie să o aplice el, din fondurile existente la aplicare. Alegătorii nu sunt proști, cum lăsați să se înțeleagă, cei mai mulți se gândesc la interesul lor și al familiilor lor: când văd că „ofertantul” PSD îi avea pe Dragnea, Dancila, etc. și ii mai are pe, Șerban Nicolae, „înc-o-ntrebare”, „mitralieră” ș. a., precum și corupția aferentă, la vot nu se mai gândesc doar la promisiunea vicleana. Și dv., d-le Smeoreanu, ați putea să serviți interesele cititorilor spre o informare corectă. Dar cu jumătăți de adevăr nu aveți cum: nu v-am văzut criticând vreodată, de exemplu, conducerea locală a Piteștiului. Sunteți vâlcean și cunoașteți foarte bine Râmnicu Vâlcea, care este acum din punct de vedere estetic, al nivelului de viață, peste Pitești. Nu v-am văzut militând în editorialele dv. pentru mai binele cetățenilor, ci ați ținut sub tăcere imobilismul (altădată corupția gen Pendiuc) edililor piteșteni. Alegătorii din Pitești au nevoie de informare corectă, dezbateri cinstite și modele viabile pentru a cere și vota în cunoștință de cauză. Cine le oferă acestea, d-le Smeoreanu: presa scrisă, televiziunile?

    • Mult esti prost !! Obositor de prost !! In prostia ta incerci sa prostesti si pe altii ,capabili sa „puna botul” la prostiile tale. Nici n-are rost sa argumentez pentru ca in prostia ta esti capabil sa crezi ca esti laudat. Caz concret: priveste la „tatucul” tau jonannis care la intalnire de cel mai inalt nivel NU poarta „botnita” asa cum ne sfatuieste pe noi toti, prostimea, si ne vinde gogosi cu privire la suma importanta ne-a fost alocata datorita negocierilor echipei sale. Prin comparatie a se vedea fondurile obtinute de Cehia si Polonia urmare a unor reale negocieri.
      Galbejitilor, se apropie funia de par !

      • Ai ceva din mitocănia lui vcititor , te exprimi oribil, ca-riciu și ești vulgar ca marcu anton lute. Adică același personaj, tot gunoiul la un loc, un fel de Salubris.

        • Ti se pare ca esti superior, traiesti in sfere inalte, iti dai niste aere de mironosita parfumata cu „odicolon” dar aerele tale nu sunt altceva decat emanatiile flatulente ale mintii tale bolnave si ale frustrarilor de care suferi.Esti la distanta de ani-lumina fata de aia pe care ii enumeri tu acolo. Cruda realitate te va „borsi” sub tavalugul ei anonimule frustrat !

          • Spuse anonimul atotștiutor, amabil și educat, care nu face decât să arunce cu gunoi în alții. De ce sunteți supărat, anonimule? Doar sunteți fără identitate, într-o mare de anonimi, nimic murdar nu vă poate atinge.

  2. Bineinteles ca alegatorul voteaza in functie de interesul sau personal, nu de interesul tarii.

    Mi-aduc aminte de primele alegeri libere, din 20 mai 1990:
    -mi-am intrebat rudele de ce au votat cu FSN si Iliescu (care ciastigase cu 86% si ma pusese pe lista de emigrare)
    Dupa lungi discutii, in care eu explicam ca trebuie inchise fabricile ceausiste pentru ca altfel bugetul tarii se duce pe subventionarea lor, un unchi de-al meu mi-a zis:

    – Eu am 50 de ani. Daca se inchide fabrica mea, cine ma mai angajeaza la varsta asta?

    (pe atunci varsta de pensionare era de 58 de ani la cerere, 60 de ani de drept)

    Iata cum un simplu alegator admitea ca doreste ca tarii sa ii mearga prost (subventionand fabrici nerentabile) macar 10 ani pana iesea el la pensie.

    Credeti ca lucrurile s-au schimbat?

    Pensionarii voteaza cu partidul care subventioneaza gigacaloria, precum coana Firea din Bucuresti, chiar daca o centrala individuala produce caldura la jumatate din costul real de la CET. Nu conteaza ca fiecare primar bucurestean nu a investit nimic in inlocuirea conductelor prin care se scurge apa calda in pamant – caci fiecare primar si-a alocat bugetul doar pentru a tine pretul gigacaloriei cat mai jos – conditia realegerii.
    Si acum, in anul 2020, conductele termoficarii bucurestene pierd atat de multa apa incat iarna nu se mai poate livra apa calda la termperatura si presiunea normale!

    Pensionarii voteaza cu partidul care le-a promis ca pensiile vor creste cu 40% in 2020 (dar bineinteles ca PSD nu plateste el aceasta marire, ci pune pe altii sa gaseasca bani in bugetul lovit de pandemie).

    Pensionarii se prezinta in proportie de 90% la vot, pe cand tinerii si maturii activi sunt in mare parte plecati in strainatate la munca, deci voteaza in proportie de 10-20%!

  3. Mărirea cu 40% a pensiilor este morală şi oportună pentru pensiile mici. Dvs., d-le Smeoreanu, sunteţi de acord cu acelaşi precent şi pentru pensiile medii şi mari (să spunem de la 5.000 de lei în plus? Apoi, PSD-ul poate oricând să dea jos guvernul Orban, să preia puterea şi să majoreze pensiile şi alocaţiile, să elimine covidul ş.a.m.d. De ce n-o face? Pensionarii de astăzi nu sunt aceeaşi ca în urmă cu 20 de ani. Adică sunt oameni cu un alt nivel de informare şi de înţelegere şi, oricum, mult mai rezervaţi faţă de promisiunile populiste ale politicienilor.
    Numai că PSD-ul şi propagandiştii săi au rămas încremeniţi în proiect, de unde şi nevoia unei stângi autentice, reformată, nu una ipocrită, pusă pe căpătuiala proprie sub masca grijii faţă de cei săraci, pe care i-a desconsiderat de fapt, din totdeauna (pensiile specialilor, de exemplu).

  4. Când editorialistul enunta reguli și principii general valabile, este în regula, problema începe când tov. Smeoreanu începe sa facă observații personale legate de acestea. Atunci strica tot editorialul…
    Mi-aș dori sa vina cu un singur exemplu de tara civilizata care a mărit, en gros, pensiile într-o singura transa cu 40%? Sau care, în 6 luni, au dublat alocații deja dublate?
    Ma bucur mult ca cei patru milioane de pensionari care n-au votat PSD n-au pus botul la aceste pomeni, aceleași aprecieri și pentru părinții care sunt mai realiști decât dumneavoastră, domnule votant PSD Smeoreanu!
    Închei prin a aprecia comentariile de astăzi ( cele citite pana acum, ora 11)

  5. Doamne, totuşi…cum de mai există atât de mulți …care sunt… fără „deținere” de minte , dar aşa…de harnici …ca cei care îl critică pe maestrul (lor)…Gigi Smeoreanu (si PSD-ul) ?!!

    • „Cum de mai există” pe fața Pământului, de îndrăznesc să-l critice pe d-l Smeoreanu și PSD? Mai există…
      Dv. ce idei „dețineți”? Nu de alta, dar de ele este nevoie ca să punem fiecare câte o „cărămidă” la dezbatere.
      Vedem că în câteva rândulețe scrise ați și făcut o cacofonie, care nu se prea face din greșeli de tastare. Așa este greu să criticați criticii maestrului dv.

      • Doamna MARICICA, când (cacofonie „profundă”!) vă mai … preocupă răspunsul la întrebarea (urâtă , grasă şi stupidă, care vă oripilează !) : „Cu toată dragostea (Chiriac (Antena3/DC news) :”Pe Covidul ăsta, cu dragostea cum … mai stați” ?! Păstrați distanță fizică & socială, ori practicați tot…gramada „deschisă”(iar!) Vă rog să ne sunați !

  6. Doamne, totuşi…cum de mai există atât de mulți …”care sunt” (!)… fără „deținere” de minte , dar aşa…de harnici …ca cei care îl critică pe maestrul (lor)…Gigi Smeoreanu (si PSD-ul) ?!!

    • Doamna MARICICA, când (cacofonie „profundă”!) vă mai … preocupă răspunsul la întrebarea (urâtă , grasă şi stupidă, care vă oripilează !) : „Cu toată dragostea (Chiriac /Antena3/DC news) :”Pe Covidul ăsta, cu dragostea cum … mai stați” ?! Păstrați distanță fizică & socială, ori practicați tot…gramada „deschisă”(iar!) Vă rog să ne sunați !

  7. mai citește despre ,, democrație” in Grecia ..să înțelegi acu’ la bătrânețe ca de fapt era o loterie….

Comentariile sunt închise.