„Sporurile salarile nu ne fac mai rezistenți”

0
  • Reacții ale medicilor câmpulungeni



S-a vorbit mult în ultimele luni des­pre cât de necon­ven­țional, imprevi­zibil și greu de în­vins este inamicul COVID-19. Mulți me­dici spuneau chiar și faptul că nimic din ceea ce au învățat în facultate nu i-a pre­gătit pentru modul în care a evoluat a­ceastă boală.


O boală ”perfidă” cum o numesc medicii astăzi, la câteva luni de când s-au văzut obligați să învețe să o controleze. ”Văzut și făcut” cam la asta se poate rezuma activitatea acestor medici în primele luni de pandemie, când de la o zi la alta apar noi informații cu privire la evoluția noului coronavirus. Instituțiile din Argeș sunt pline de focare: Finanțele, Cadastru (închis temporar), Poliția, Parchetele, APIA, DSP-ul, Apă Canal, Pri­măria Pitești, câteva bănci. La fel, multe firme private. Răspândirea este comunitară. Nu mai ține de un grup de oameni întorși din Italia sau Spania. Cadrele medicale sunt epuizate, iar valurile de bolnavi care vin zilnic, cu mult peste cel mai negru scenariu, nu le dau vreme să-și revină. Așa că, multe dintre ele, stau pe perfuzii ca sa poată funcționa. Unul dintre cei mai buni specialiști de boli pulmonare pe care îi are Câmpulungul a scris un mesaj cutremurător pe pagina de socializare: ,,Din punctul meu de vedere cea mai grea problemă pe care o va avea sistemul de sănătate în următoarea perioadă va fi epuizarea resurselor umane. Personalul medical este obosit, mulți s-au îmbolnăvit … Va fi tot mai greu! Sporurile salariale nu ne dau mai multă putere, nu ne fac mai rezistenți …”, a scris medicul Anca Dumitrescu. Alt medic din spitalul Câmpulung, Mădălin Iordache a avut la rândul lui o reacție tot pe site-urile de socializare, după ce a ajuns la concluzia că autoritățile locale și județene sunt depășite de situație. ,,Îmi pare rău, dar așa ne mințim frumos, pariez că via DSP, deoarece toate argumentele cu care se încearcă justificarea numărului mare de cazuri sunt valabile și pentru București și alte județe mari și industrializate +/- cu turism dezvoltat, cum ar fi Brașov sau Prahova care pare că și-au limitat creșterea.
De ce mereu reactivi și nu proactivi, dacă tot s-a promulgat legea:
– solicitați DSP program suplimentar, anchete epidemiologice,
– solicitați ministerului norme clare de aplicare a legii, recte criterii asumate de gravitate pt internare,
– solicitați spitalelor organizarea de corturi sau alte locații în care asimptomaticii să poată fi rapid triați,
– solicitați ajutor ministerului sau altor județe pentru personal: epidemiologi dedicați, medici de boli infecțioase, ATI, etc.
– nu mai induceți impresia că în județ situația nu e așa de gravă precum pare”, a scris medicul Mădălin Iordache. B. Radu