34 de persoane infectate cu COVID-19, într-un centru de la Călinești!

0

Un nou focar de coronavirus a apărut într-un centru din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Argeș. Din totalul de 90 de pacienți și angajați, 27 de pacienți și 7 salariați au Centrului de Recuperare și Reabilitate Neuropsihiatrică Călinești au fost confirmați cu COVID-19. Au fost luate o serie de măsuri, cei infectați fiind separați, masa este servită în camere și activitățile comune au fost suspendate. M.S. 

„În urma testărilor COVID-19 din ultima perioadă până în prezent, în cadrul Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Călineşti, din totalul de 48 de beneficiari instituționalizați, și respectiv 42 de salariați, un număr de 27 de beneficiari și, respectiv 7 salariați sunt confirmați pozitiv.

 

Menționăm că toți beneficiarii pozitivi se află în izolare în cadrul Centrului, ei fiind asimptomatici. În ceea ce privește salariații, 6 dintre ei sunt internați în unități sanitare COVID din județul Argeș, iar unul este în izolare la domiciliu. De asemenea, vârstele celor infectați sunt cuprinse între 25 și 55 de ani”, a transmis Compartimentul de Comunicare al DGASPC Argeş.

 

Dată fiind evoluția epidemiologică actuală de COVID-19-IAAM, la recomandarea Direcției de Sănătate Publică Argeș, au fost luate unele măsuri urgente, cum ar fi:

 

  1. Amplasarea în camere și etaje/ pavilioane a asistaților și stabilirea spațiilor comune în care ar putea să se întâlnească asistații;
  2. Separarea, cazarea și izolarea asistaților în trei categorii și anume: persoane pozitive COVID-19, persoane negative care au fost în contact direct cu persoane pozitive COVID-19, persoane negative care nu au avut contact cu persoane pozitive. Pentru fiecare din cele trei categorii, se vor asigura circuite complet separate și personal dedicat.
  3. Suspendarea activităților organizate în comun;
  4. Servirea mesei în camere, nu în sala de mese;
  5. Asigurarea distanțării fizice a personalului și a asistaților. De asemenea, în măsura posibilităților, vor purta mască chirurgicală și asistații;
  6. Evitarea contactelor apropiate din partea personalului,cu alte persoane și aglomerarea în spații închise, socializarea la locul de muncă și în afara lui;
  7. Desemnarea personalului de îngrijire, SEPARAT- pentru persoanele pozitive COVID-19, RESPECTIV NEGATIVE;
  8. Utilizarea echipamentului de protecție: mască chirurgicală ce va acoperi nasul și gura schimbată la 3 ore și la nevoie, mănuși schimbate după fiecare manevră făcută la asistat, botoși, bonetă, halat ( în sectorul de negativi), combinezon, mască FFP3, ochelari de protecție, 2 perechi de mănuși (când intră negativi la pozitivi), precum și instruirea personalului cu privire la purtarea EPP, la intrarea în tură.
  9. Interzicerea primirii de noi asistați și a vizitelor, a transferului asistaților în alte centre rezidențiale;
  10. Monitorizarea clinică în mod continuu a asistaților;
  11. Apelarea numărului de urgență 112, pentru cazurile la care apar manifestări de boală, menționând dispecerului că în unitate evoluează un focar;
  12. Realizarea triajului epidemiologic, consemnat, la intrarea în tură, împreună cu declarația pe propria răspundere că nu au foat în contact cu o persoană pozitivă COVID-19 sau cu un contact al unei persoane pozitive COVID-19 (cu excudere de la locul de muncă);

13 .Respectarea normelor cu privire la colectarea deșeurilor, colectarea lenjeriei murdare;

  1. Respectarea prevederilor OMS 961/2016;
  2. Izolarea la domiciliu sau în spital a personalului pozitiv COVID-19, în funcție de evaluarea făcută de medicul infecționist;
  3. Efectuarea de către medicul unității a unei anchete epidemiologice (lucru la domiciliu și transmitere electronică).

 

De asemenea, pentru examenul clinic de specialitate, s-a prezentat în respectiva unitate un medic infecționist. Un aspect extrem de important care trebuie menționat în situația actuală, este acela că beneficiarii Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Călineşti sunt persoane cu patologie psihică.

 

Pentru intervalul 07.07.2020 – 29.07.2020 este realizată o programare pentru testarea tuturor angajaților și beneficiarilor din toate cele 21 de servicii de tip rezidențial din subordinea D.G.A.S.P.C. Argeș. Astfel, vor fi testate un număr total de 1355 de persoane, din care 728 de angajați și 627 de beneficiari.

 

Este o perioadă dificilă pe care instituția noastră o gestionează cu toate resursele materiale și umane de care dispune. Astfel, conducerea instituției, alături de specialiștii din cadrul compartimentelor din aparatul propriu, dar și de personalul angajat în centrele din subordine depun toate eforturile pentru a trece cu bine de această situație, transmite DGASPC Argeş.