- Conferențiar universitar doctor Adrian Tase
Pandemia de coronavirus nu de dă pace! Zilnic mor oameni și alții se îmbolnăvesc. Ce trebuie făcut? Cum să ne protejăm? Conferențiar doctor Adrian Tase, cunoscutul medic cardiolog a realizat decalogul COVID-19. Citiți cu atenție și respectați sfaturile!
Suntem de 4 luni într-o conflagrație mondială cauzată de pandemie. Nu știm cât va mai dura această situație, deci trebuie să ne obișnuim cu disciplina sanitară. Cei care sunt deja prieteni cu masca și dezinfectantul merită felicitări!
1. Noul Coronavirus SARS-Cov-3 există și este foarte periculos.
2. Virusul se remarcă printr-o patogenitate mare, putând da forme clinice grave de pneumonie, cu dispnee severă și fatalitate mare (să nu uităm ce s-a întâmplat în Italia si în alte țări cu 3-4 luni în urmă).
3. La nivel comunitar, virusul se remarcă printr-o contagiozitate extraordinară, recte transmitere de la om la om sau prin intermediul suprafețelor infectate.
4. Pe fondul pandemiei și augmentate de expunerea la mass-media pot apărea alterări psihice, de la hiperreactivitate cu atacuri de panică și până la negarea existenței virusului, la unii datorită depresiei cauzate de scăderea nivelului de trai.
5. Epidemia produce și disfuncții de ordin economic din cauza sincopelor din lanțul ergonomic cauzate de îmbolnăviri ale personalului productiv.
Măsuri sanitare si sociale:
6. Crearea reflexului de a purta masca. Purtarea corectă a măștii în spațiile închise și în zonele aglomerate este esențială. Plecăm dimineață cu 3 măști în geantă. Pe prima o montăm în momentul în care interacționăm cu alte persoane. A doua este pentru după-amiază. A treia este de rezervă (dacă masca a căzut pe jos, i s-a rupt o urechiușă, etc.). Din când în când, în aer liber și fără alte persoane prin preajmă, masca poate fi scoasă temporar.
7. Crearea reflexului de a folosi dezinfectant pentru mâini oriunde găsim aceste dotări în calea noastră sau după ce am atins pe cineva. Cuplată cu respectarea autoconsimțită a distanțării sociale.
8. Continuarea activității productive în condiții de siguranță. Organizarea unui birou la domiciliu, cu calculator si toate cele necesare. Program de lucru stabil. Evitarea distragerii atenției de copii, animale de companie, etc.. Sentimentul de a realiza ceva si remunerarea muncii mențin un moral ridicat.
9. Păstrarea pe cât posibil a unui stil de viață plăcut prin desfășurarea unor activități recreative în locuri aerisite și neaglomerate este binevenită și creează o stare de bine moralul.
10. Coronavirusul SARS-Cov-3 poate fi învins prin respectarea măsurilor de la punctele 6-9. Pentru binele fiecăruia și al comunității! M.S.