Ieri, zi de foc pentru județul Argeș, când urma să fie luate decizii privind carantinarea unor localități din județ. Între acestea, orașele Pitești și Mioveni. Prefectul Emanuel Soare a chemat la întâlnire 29 de primari ale unor localități cu multe cazuri de cornavirus. La finalul întâlnirii s-a ajuns la concluzia că nicio localitate nu îndeplinește toți cei opt indicatori de solicitare a carantinei sau izolării zonale. Astăzi va avea loc Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în cadrul căruia vor fi propuse noi măsuri. Între acestea şi purtatea măştii de protecţie în spaţii închise şi deschise.
Fiind vorba de 29 de localități, prefectul a organizat două întâlniri. Prima a avut loc la ora 9,00 și au fost chemați primarii din: Bălilești, Boteni, Călinesti, Cotmeana, Dârmănești, Mărăcineni, Mioveni, Pitești, Rucăr, Vulturești, Țițești. Cea de a doua întâlnire a fost organizată pentru ora 11.00, când la Prefectură erau așteptaţi primarii din: Bascov, Bradu, Budeasa, Buzoiești, Câmpulung, Costești, Curtea de Argeș, Domnești, Lerești, Micești, Mihăești, Moșoaia, Pietroșani, Poiana Lacului, Stâlpeni, Ștefănești, Topoloveni, Vlădești.
Nu sunt îndepliniţi indicatorii de solicitare
După întâlnirea cu edilii localităţilor enumerate mai sus, prefectul Emanuel Soare a spus: „ Săptămâna trecută s-a întrunit Comitetul Judeţean pentru Situații de Urgență în care am analizat efectele noii legi a carantinei și indicatorii potrivit cărora se poate solicita crantinarea zonală. Noi am avut în acel comitet o serie de măsuri pe care le-am dispus, măsuri restrictive și o serie de măsuri privind o mai bună implicare a autorităților locale. În acest moment, am realizat o evaluare aproape de final de către Direcția de Sănătate Publică pentru a vedea dacă indicatorii privind carantinarea sunt îndepliniți de vreo localitate din Argeș. În această dimineață am avut două întâlniri cu primarii localităţilor cel mai afectate. Am luat idicatorii, am făcut o listă acualizată duminică seara și în funcție de această listă am grupat primăriile în două categorii. Prima parte a fost cu localitățile care sunt cel mai afectate și care se apropie de acești indcatori. A doua întâlnire am avut-o cu primarii din localitățile care nu au atins acești indicatori dar care sunt pe un trend crescător. I-am informat cu privire la situația la zi, cu privire la numărul de infectări. Am solicitat puncte de vedere a primarilor și privire la măsurile aplicate. Am avut o discuţie și pe subiectul carantinării sau izolării. Noi nu ne dorim izolarea sau carantinarea vreunei localități. Nu poate fi decât o ultimă soluție când toate celelalte vor fi eșuat. (…) Este o mobilizare mai mare a tuturor instituțiilor publice și a autorităților locale. Aplicând aceste măsuri sperăm că populația va adopa aceste comportamente (n.r masca, spălatul de mâini cu apă și săpun și distanțarea socială). Nu avem în acest moment date care să ne ducă spre adoptatea acestei soluții privind carantina și izolarea. Probabil că mâine dimineață vom organiza întâlnirea CJSU unde vom vedea analiza pe care DSP o va prezenta conform legii. Vom vedea ce măsuri se vor impune. Nu este în acest moment contextul creat, astfel încât, să carantinăm vreo localitate din județul Argeș. Ca să putem solicita carantinarea zonală trebuie ca toți cei 8 indicatori să fie îndepliniţi. Ei bine ei nu sunt îndepliniți în acest moment de către nicio localitate. În CJSU de mâine (n.r astăzi) vom propune și vom vedea dacă sunt agreate un set suplimentar de măsuri restrictive care se adaugă celor deja existente, astel încât, să ne asigurăm că în ultimă instanță cetățenii vor adopta aceste comportamente de prevenire”, a precizat Emanuel Soare.
Masca va trebui purtată în toate zonele aglomerate
Despre noile măsuri, prefectul judeţului a precizat că purtea măştii ar putea deveni obligatorie atât în spaţii închise cât şi în spaţii deschise. „ Vor fi restricții privitoare la funcționarea teraselor. Și evenimentele private care se desfășoară în aceste locaţii vor trebui să se adapteze acestui program. Vom merge pe ideea că masca ar trebui să devină obligatorie oriunde există mai mult de două persoane care se întâlnesc, indiferent că este spațiul public sau spațiu închis. Vorbim despre aglomerări în mijloacele de transport public, aglomerări în mijloacele de navetă tip maxi-taxi, aglomerările care se fac la schimbarea de tură în cadrul companiilor care lucrează pe schimburi și de aglomerările care se realizează fie în spații de tip terase, cluburi sau în spațiile publice, în zonele centrale, zonele de parcuri unde oamenii se adună. Toate măsurile, pe care le-am luat şi se vor lua se aplică la nivelul întregului județ”, a precizat prefectul Soare. M.Sandu