Pescuitul crapilor din față

1
  • Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit



Curierul Zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv. Pentru o partidă reuşită este nevoie să fiţi cât mai bine informaţi despre specia de peşte pe care o vizaţi şi să folosiţi exact ce trebuie pentru a prinde adevărate capturi.


În acestă ediție vă prezentăm ”Pescuitul crapilor din față”. Informaţiile sunt oferite de Alex Matea, tânăr pescar de crap, din noul val, campion național la 22 de ani cu lotul Nexgen, realizator de emisiuni TV la postul Fishing&Hunting Chanel.
Cum abordăm partidele scurte
În timpul scurt al partidelor de 12 ore, de o zi, crapii de cele mai multe ori sunt deja în zona din fața noastră sau prin preajma locului în care pescuim. Trebuie doar să știm cum să îi păcălim. În partidele scurte pe care le-am făcut am văzut foarte mulți pescari care imediat cum ajungeau și despachetau pe standul de pescuit, se apucau să facă bulgari, sau să își pregătească spomburile și catapultele pentru a-și nădi locul cât mai repede posibil. Vreau să vă spun că și eu făceam asta acum mulți ani, când eram la început, și eu credeam că așa voi atrage peștii, însă acest lucru este parțial adevărat și anume doar pe lacurile foarte populate, în care peștele nu prea are ce să mănânce și este atras de zgomot și de nada care cade în apa.
Amânați puțin nădirea
Cea mai buna varianta a mea este să întârziați puțin aceasta nadire și să faceți un așa zis pescuit al peștilor aflați deja în fața voastră. Pentru asta, cel mai bine este să alegeți un pescuit de atracție în care să căutați să aveți trăsătură cât mai repede. Ce poate fi mai de atracție, pe o perioada scurtă, decât folosirea unui năditor și a unor “flotante”. În cazul în care peștii nu se află în fata noastră, printr-o schimbare deasă a momitoarelor, la 30-45 de minute, vom obține același rezultat ca și în cazul unei nădiri principale cu bulgări sau spomb dar totuși destul de zgomotoasă. Astfel că eu de fiecare dată când merg la o partida scurtă fac în felul următor:
Semințe
Primul lucru, pe care eu îl consider foarte important este mixul de semințe, îmi prepar un amestec de semințe mari și mici format din porumb mare și de floricele, cânepă, mei, in, orz, grâu, semințe de anason etc, care mai este cunoscut și sub numele de carpticle, pe care îl fierb și căruia nu îi adaug decât sirop de porumb. Acest amestec de semințe îmi va oferi o granulație mai mare amestecului de nădire și de asemenea vă avea și rolul unul liant, după cum o să vedeți mai tărziu.
Amestec nădire
Apoi folosesc un amestec de nădire, sincer nu prea contează pentru mine foarte mult dacă are sau nu făina de pește, pelete sau robin red, consider că este mai important să aibă o granulație medie, să aibă spărturi de semințe, de cânepă ( care este un atractant foarte bun ) și să fie de calitate bună, lucru care se observă la prima vedere. De obicei pescuiesc cu amestecuri de nădire pe care le cunosc cât de cât componentele și în funcție de asta mai adaug dacă este nevoie ttx (care este un atractant și un liant extraordinar).
Momitor
Pâna să ajungem la momeala de cârlig revin la semințe, vă spuneam că le fierb cu sirop de porumb și că vor avea și un rol de liant. Da, înainte de a face amestecul pentru momitor, mai dau într-un clocot apa cu semințele pentru a avea apa fierbinte, iar apoi adaug peste amestecul de năditor apa fiartă și cu semințele calde. În acest mod ttx-ul și celelalte făinuri cerealiere din conținut se vor lega precum o mămăligă și vor sta mai mult pe momitor.
Pop-up
Pentru asta, de cele mai multe ori pun la cârlig ori un singur pop-up mic și subtil de 8mm care să se echilibreze bine cu modelul de cârlig ales, ori două plastic, ori în ultima vreme am început prin a pune la cârlig o boabă de porumb de floricele și un mic pop-up.
Momeala
La începutul partidei atașez forfacului câte un săculeț solubil. Trebuie să înțelegeți că ăsta este și motivul pentru care se pun de cele mai multe ori momeli flotante atunci când pescuim cu momitor, pentru a fi aspirate cât mai repede de către un crap aflat prin zonă, care inspectează sau încearcă să mănânce din grămadă de nadă de la momitor. Pentru asta este bine să facem forfacele cât mai scurte, de lungimi intre 7-9 cm.
Momitor
În perioada de început a pescuitului, până să am primele trăsături de crap atașez scurtelor forface și câte un săculeț solubil. Acesta ajută în două scopuri, oferă o parte mai uscată și care face niște nori atractivi și în același timp după o schimbare mai desă a lansetelor nada din săculeț rămâne acolo, granulele, semințele rămân pe văd și deci nadim într-o oarecare măsură locul.
Boilies spart
De obicei încep prin a face săculeți care să aibă o granulație mai mare și care să conțină boilies spart, pelete și ceva semințe că apoi după 2, 3 schimbări (țin să vă spun că atunci când zic schimbări, mă refer la faptul că la maxim 45 de minute scot lansetele și le relansez ) să îmi rămână ceva de atracție pe văd.
Săculețul solubil
După ce am schimbat lansetele fac apoi niște săculeți mai de atracție, care să conțină componente semi flotante, care să fie în suspensie și ceva mai mult praf care să îmi facă niște nori atractivi.
După ce am trecut peste toate aceste etape și dacă exista câțiva crapi în lac, atunci cel mai probabil o să avem trăsătură. Pentru că de multe ori am observat că în partidele scurte și pe lacuri noi unde există pe lângă crapi și carași sau roșioare ori plătici, se întâmplă să ai câte un mic caras înțepat și nu ai semnalizare, pentru asta, îmi ajustez sensibilitatea la cea mai înaltă treaptă, ca astfel dacă un pește mai mic s-a înțepat, eu să știu asta.  M.D.