Noul coronavirus există și este foarte periculos

2
  • Conf. univ. dr. Arian Tase



Conferențiar universitar doctor Adrian Tase ne vorbește în continuare despre coronavirus, explicând cât de importantă este respectarea celor trei măsuri de protecţie. Prin negarea existenței noului coronavirus și ironizarea măsurilor defensive – portul măștii, folosirea dezinfectantului, distanțarea socială, boala se răspândește rapid și face victim, spune cunoscutul cardiolog Adrian Tase.


COVID-19 este un acronim în care CO vine de la COrona, VI de la VIrus, și D de la Disease în limba engleză, însemnând boală, iar 19 se referă la anul 2019 în a cărui lună noiembrie a apărut boala în regiunea chineză Wuhan.
Cele trei măsuri de apărare – distanțarea fizică, purtatul măștii și spălatul pe mâini, sunt în această perioadă critică a pandemiei, parte a stilului de viață și, în niciun caz, subiect de dezbatere. La acestea se adaugă întărirea organismului prin alimentație variată cu toate principiile alimentare de bază, somn suficient, mișcare în aer liber, vitamine, și, nu în ultimul rând, un moral ridicat.
Asistăm în ultimele săptămâni la o recrudescență a pandemiei COVID-19 în țara noastră, generată de atitudinea imatură a unei părți a populației împotriva deciziilor autorităților, ba chiar împotriva deciziilor științifice medicale. Prin negarea existenței noului coronavirus și ironizarea măsurilor defensive – portul măștii, folosirea dezinfectantului, distanțarea socială, boala se răspândește rapid și face victime.
Persoane care bravează în plină conflagrație mondială cu virusul SARS-Cov2 există peste tot în lume. Din SUA, dr. Anthony Fauci declară: “luptăm pe două fronturi: anti-COVID și anti-stupid”.
Este evident faptul că, pe măsură ce vor simți pe propria piele efectele pandemiei, ignoranții se vor trezi. Până atunci însă, ei sunt vectori de diseminare a bolii COVID-19.
Pandemia cu noul coronavirus a reușit să schimbe în câteva luni cursul vieții, atât la nivel individual, cât și la nivelul societății, cu consecințe medicale, sociale, economice, politice interne și la nivel global.
O bună parte din noile realități impuse de pandemie par a avea efecte ireversibile. Lumea se schimbă rapid și radical, regulile sunt dinamice, iar învingătorii de mâine vor fi cei care iau decizii flexible în funcție de evoluția pandemiei. Telecomunicațiile și Internetul unesc oamenii sfidând distanțele. Muncă la distanță s-a dovedit nu numai funcțională, dar și economică. Oamenii vor reevalua necesitatea călătoriilor, a transportului în comun, a întâlnirilor de afaceri față în față, că și a altor aspect ale vieții.
Unii experți consideră că noul coronavirus poate dispărea la fel de brusc cum a apărut, dar nu prea curând, probabil în 2021, sau chiar în 2022. De aceea, masca, spălatul des pe mâini și păstrarea distanței sociale trebuie incluse în stilul de viață al fiecăruia până când pericolul va trece.
În plină pandemie, nu există niciun motiv serios de dispută între români. Noul coronavirus există și este foarte periculos. Și toți românii trebuie să fim uniți în lupta contra SARS-Cov2! M.S.