- Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit
Curierul Zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv. Pentru o partidă reuşită este nevoie să fiţi cât mai bine informaţi despre specia de peşte pe care o vizaţi şi să folosiţi exact ce trebuie pentru a prinde adevărate capturi.
În acestă ediţie vă prezentăm ”Bulgării de nadă, praştia de mână şi catapulta de nădire”. Informaţiile sunt oferite de Gabi Tomulescu, unul dintre cei mai buni pescari de crap din România. Pescuieşte de copil, având o tradiţie de familie în domeniul pescuitului recreativ. A transformat plăcerea pescuitului în performanţă, păşind în elita pescarilor de crap. Câştigator a trei titluri de Campion Naţional, a reprezentat România la Campionatul Mondial de Pescuit la Crap unde a câştigat trofeul pentru cel mai mare crap al competiţiei în anul 2009. În prezent este membru al lotului de pescuit la crap “ The One Team România“ şi realizator de emisiuni la postul tv Fishing&Hunting Chanel.
Nădirea de apel
Orice partidă de pescuit care durează de la 24 ore în sus este bine să fie începută cu realizarea unui pat de nada de atracţie şi pasul unu în aceasta direcţie este “nădirea de apel”. Această nădire lansează cel mai puternic semnal de existenta a hranei în zona unde dorim să atragem peştii. Se numeşte “..de apel” tocmai pentru că rolul ei, este să aducă acolo toţi pestii care doresc şi sunt interesaţi de hrană. Prin zgomotul pe care îl fac bulgării la contactul cu apa se realizează primul impuls, acela al trezirii curiozităţii peştilor, de la mic la mare. Cu ajutorul unor ingrediente de diferite dimensiuni, cum sunt: spărturile de seminţe, seminţele preparate, peletele, bucăţile de boiliesuri tari ori solubile, se realizează o masă de particule care ulterior este transformată în bulgari cu ajutorul unor ingrediente ce au proprietăţi de colare.
De ce bulgări?
Pentru că efectul lor este irezistibil pentru toţi pestii şi pentru că nu există o nadă cu acţiune mai complexă decât aceasta. După ce ajung în apă urmează dezintegrarea lor prin hidratare şi dizolvarea substanţelor ce fixează componentele. În acest fel după desprinderea particulelor cu densităţi diferite ia naştere norul atât de atrgator. Particulele uşoare se ridică către suprafaţă, cele mediu hidratate se mişcă în masa apei şi abia acum zona devine irezistibilă, pentru toate speciile de peşti. Particulele care se adresează crapilor sunt cele care rămân pe substrat şi pe care peştii mici nu le pot consuma…seminţele şi bucăţile de boilies. Bulgării pot fi utilizaţi şi la nădirea de întreţinere a vadului, cu menţiunea că trebuiesc introduse progresiv în compoziţie mai multe particule mari (boilies şi seminţe) şi folosit din ce în ce mai puţin material de legătură. Spre finalul partidei este cazul să renunţam la acest tip de nădire şi doar prin folosirea săculeţului de PVA ataşat monturii vom avea exact ceea ce ne dorim…trăsături mult mai rapide. Nădirea propriu zisă se face folosind praştia de mâna în cazul unei nădiri la distaţă mică (30m-50m) şi a catapultei pentru lansetă în situaţia în care ne dorim că bulgarii să ajungă pe zone de până la 100/120 m.
Praştia de mână
Cel mai rapid instrument de nădire la distanţă mică. Este bine să luaţi în calcul folosirea la propulsie a elasticelor cu raport mare de întindere. Ajuta la câştigarea metrilor cu un efort mai mic. Elasticele tari, de distanţă (teoretic), sunt mai dificil de manevrat, pentru că necesita o forţă mai mare din partea pescarului. Traiectoria de zbor a fiecărui bulgare se orientează prin înclinaţia braţului nostru de sprijin. Metrii cei mai mulţi se câştigă din înălţimea arcului de cerc şi nu din întinderea la maxim a elasticelor.
Catapulta de nădire
Se ataşează pe linia principală obligatoriu prin legătură la înaintaşul textil. Este uşor de manevrat pentru că nu necesită mişcări speciale în afara celor de realizarea a unui lanseu normal. Pentru nădirea cu catapulta poate fi folosita o lansetă normala, de 3.9 m şi 3.5 lbs cu acţiune semiparabolică. Pentru o lansare, fără prea mult efort al unui bulgare de nada, lasaţi lungimea pendulului de 1m-1.2 m de la vârful lansetei şi orientaţi aruncarea într-un plan uşor vertical care să permită bulgărelui să realizeze un zbor suficient de înalt. O aruncare întinsă, fără altitudine este rezultatul unei aruncări incorecte de cele mai multe realizată cu o lansetă prea puternică. Tehnica a evoluat şi există de ceva timp pe piaţa de profil prese pentru bulgări de diferite dimensiuni. Cu ajutorul acestora se pot realiza bulgarii rotunzi şi de aceeaşi dimensiune. Pentru realizarea folosind presele de bulgări amestecul trebuie să fie mai puţin hidratat să nu conţină particule mari. Presa trebuie unsă cu ulei sau udată cu apă pentru a preveni lipirea bulgărelui în interior.
Pont pentru bulgări grei şi bine legaţi:
gold
pelete
spărtură
lichid groundbait
Realizarea unui material de bulgari care să se omogenizeze bine şi să păstreze şi destul de multă greutate, presupune folosirea următoarele componente şi procente:
TTX – 30 %
Griş de grâu – 10 %
Pesmet- 10 %
Lapte praf – 20 %
Spărtură de porumb – 20 %
Făina de orez – 10 %
Pentru legătura dintre componente folosiţi 200 ml glucoză şi 200 ml apă încălzită
Acest amestec poate îngloba la definitivarea bulgărilor maxim 200 gr. de particule, seminţe boiliesuri sau pelete. M.D.