Limba română literară de-a lungul timpului
Prelegerea cu tema Zorile scrisului și tipăriturilor în limba română, susținută de scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Iudita Dodu Ieremia, în cadrul proiectului cultural-educativ „Limba română literară de-a lungul timpului”. „Dezvoltarea societății românești la începutul secolului al XVI-lea, prin intensificarea schimburilor comerciale, a meșteșugurilor, a necesitat un instrument de comunicare viu, la îndemâna păturilor sociale nou apărute, mica boierime, orășenii. Așa s-au ivit primele texte laice în limba română: scrisori particulare, acte oficiale, juridice, rapoarte, etc. Cea mai veche dovadă de scriere în limba română este Scrisoarea boierului Neacșu din Câmpulung către Hans Benkner, judele Brașovului, 1521”, informează Iudita Dodu Ieremia.
Timpul Școlii de Azi
Prelegerea cu tema Timpul Școlii de Azi, oferită de scriitorul, eminescologul și profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, în cadrul proiectului cultural-educativ „Teme culturale în emoții raționale”.„TRĂIASCĂ NAȚIA! Acesta era salutul lui Eminescu. Se răspundea: SUS CU DÂNSA! Pentru că nația suntem noi, românii, fiecare și împreună. Vorbim, cu permisiunea dumneavoastră, despre ceea ce am numit emoții raționale. Săptămâna trecută despre timp și timpuri și am promis că în timpurile de-acum n-ar fi rău să spunem ceva despre Timpul Școlii de Azi”, subliniază Lucian Costache.
Gânduri, rostiri, scrieri
Medalionul cultural cu tema – Sculptorul Marius Ivanovici. Povestea unei generații, coordonat de poeta Denisa Popescu, în cadrul proiectului cultural-educativ “Gânduri, rostiri, scrieri”. “Sculptor, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și profesor la Liceul de Artă ”Dinu Lipatti”, Marius Ivanovici se numără printre artiștii români cu o carte de vizită impresionantă. Este autorul a peste 1000 de lucrări, multe dintre ele busturi ale voievozilor și ale personalităților culturii noastre. Participant la toate taberele de creație plastică de notorietate, naționale și internaționale, Marius Ivanovici crede în legătura indestructibilă pe care omul o are cu fiecare dintre elementele naturii (…) De câțiva ani, Marius Ivanovici și-a asumat rolul de călăuzitor, de îndrumător spiritual al generațiilor care învață la Liceul de Artă din Pitești. Crede într-o artă a viitorului care, fără să alunece în kitch, va ști să valorifice absolut tot ceea ce societatea de consum îi pune la dispoziție”, spune Denisa Popescu.
ZIARUL CURIERUL ZILEI ESTE INTERESAT DE OPINIILE ŞI SUGESTIILE DUMNEAVOASTRĂ, LEGATE DE CONŢINUTUL CURIER.RO.
De asemenea, aducem în atenţia tuturor CLIENȚILOR noștri ACTUALI și VIITORI, noua adresă de E-MAIL a redacţiei: anuntcurierulzilei@gmail.com Trimite
CONTACTAŢI-NE LA TELEFOANELE: 0248/215740; 0248/215726; 0348/401525