Încep lucrările de reabilitare a Bulevardului Pardon. Acesta este un proiect așteptat de ani de zile de câmpulungeni dar termenul de începere a fost amânat și amânat din cauză că s-au prelungit lucrările centrului istoric din jurul primăriei.
În cursul săptămânii, a fost semnat ordinul cu numărul 20388/25.08.2020. de începere a lucrărilor pentru reabilitarea străzilor Negru Vodă, Republicii, de la intersecția cu Poenaru Bordea și strada Petre Zamfirescu. Valoarea lucrării este de 7 milioane de lei. Termenul de execuție este de 24 de luni.
,,Acest proiect care a fost licitat în anul 2019 și este câștigat în urmă cu un an dar ne-a luat foarte mult pentru obținerea unor avize și în mod special cel de la Ministerul Culturii pentru că orașul este sit istoric și în zona centrului avem multe monumente istorice. Firma câștigătoare este aceeași care a făcut piața primăriei și alte lucrări în municipiul Câmpulung și am condiționat faptul că dacă nu finalizează lucrările din piața primăriei nu-i voi da ordin de începere de reabilitare a centrului și Bulevardului Pardon. Lucrările din piața primăriei sunt reabilitate undeva la 99%, mai sunt mici observații la recepția de terminare a lucrărilor și am considerat că este cazul să dăm drumul și la acest proiect. Alocarea bugetară pentru anul 2020 este de 1 milion de lei. Deci constructorul are la dispoziție pentru lucrări 10 miliarde lei vechi, în primă fază anul acesta. În situația în care depășește acest ritm financiar sigur îi vom găsi soluție să îi transferăm bani din alte capitole bugetare spre acest obiectiv care pentru autoritățile locale este foarte important și pentru câmpulungeni, bineînțeles. Varianta de reabilitarea a Bulevardului Pardon este cea cu un sens de circulație și restul cu trotuare lărgite pentru terase, cofetării și cafenele așa cum am putut vedea și prin alte locuri unde a fost reabilitat centrul istoric. Avem la această variantă și câteva propuneri din partea a doi colegi arhitecți.
Noi am cerut să se facă sens giratoiu în partea de sus a Bulevardului unde este biserica Sfântul Nicolae și avem o variantă de sens giratoriu chiar și în celălalt capăt al Bulevardului unde este Turnul Bărăției. Cele două propuneri nu au fost prinse în licitație au fost făcute ca notă de cantități suplimentare, va trebui să modificăm puțin cu cei doi proiectanți pe care îi alegem în proiectul vechi pe parcurs ce începem lucrările. Se va începe cu lucrări la Bulevard unde se va reabilita partea pietonală, nu se va lucra pe partea stângă și dreapta, numai conductele de apă vor fi înlocuite și branșamentele fiecărei gospodării în parte la limita proprietății este prevăzut în proiect această obligație pentru ca să nu mai fie spartă lucrarea ulterior. Se va lucra alternativ pe strada Republicii și rămâne circulația deschisă pe Negru Vodă sau invers. Menționez că în zona unde se vor desfășura lucrările tot ce înseamnă cabluri electrice, fibre optice și toate celelalte cabluri TV vor fi îngropate. Nu va mai rămâne pe stâlpi niciun colac de cablu. Avem varianta să punem garduri în locul celui viu care să delimiteze circulația pe Bulevard iar în urma unor consultări cu opinia publică există posibilitatea ca circulația mașinilor prin zonă să fie oprită definitiv. Rămâne locul pentru piste de biciclete, trotinete pe partea cu Grădina Publică ca fiind dedicată copiilor”, a declarat Liviu Țâroiu. Primăria Câmpulung îi va preda astăzi constructorului amplasamentul oficial pentru începerea reabilitării Bulevardului.
Fațadele clădirilor de pe Bulevard, reabilitate obligatoriu
Dacă intră în reabilitare Bulevardul Pardon, toate fațadele clădirilor istorice de pe o parte și de pe alta vor fi reabilitate obligatoriu. Autoritățile locale vor începe prima dată să le reabiliteze pe cele care sunt în domeniul public, urmând ca cei care locuiesc în zonă să găsească o soluție proprie, având și sprijinul primăriei în acest sens.
,,De la 1 septembrie vor fi refăcute fațadele clădirilor primăriei cum ar fi clădirea numărul 113 de pe Negru Vodă, apoi la numărul 130 tot pe Negru Vodă urmând să intrăm în discuție cu fiecare cetățean în parte, cel care își va face singur iar cel care nu are posibilități, legea permite primăriei în situația în care există la buget fondurile necesare, autoritățile locale să îi finanțeze urmând ca banii să fie recuperați în termen de 5 maximum 10 ani”, a mai spus Liviu Țâroiu. B.Radu