Pescuitul cu semințe

0
  • Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit



Curierul Zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv. Pentru o partidă reuşită este nevoie să fiţi cât mai bine informaţi despre specia de peşte pe care o vizaţi şi să folosiţi exact ce trebuie pentru a prinde adevărate capturi.


În acestă ediţie vă prezentăm ”Pescuitul cu semințe” și ”Peleți magici”. Informaţiile sunt oferite de Adi Petrișor, pescar de compețitie, de 4 ori campion național la feeder, 3 titluri de vicecampion național la individual, 4 titluri campion național cu echipa la staționar, câștigător a mai multor concursuri importante din țară, atât cu feederul cât și la stationar, realizator de emisiuni tv la postul Fishing&Hunting Chanel.
Strategia care elimină peștii mici
Acum câteva zile Zsolt a făcut o partida de pescuit de-a dreptul extraordinară. Nu vă spun decât că doua dintre capturile lui au depășit cu mult 10 kilograme. Balta în care pescuia Zsolt era populată cu foarte multă plătică și caras, iar pentru a ajunge la exemplarele mari trebuia să ai nerv, răbdare și multă intuiție. Odată stabilită ziua de pescuit Zsolt a făcut o strategie foarte clară și anume să pescuiască la Match, iar nădirea să fie făcută doar cu semințe, mai exact cu porumb aromatizat cu lichid Benzar baza crap, un aditiv foarte puternic, care odată lăsat de seară peste porumb intră foarte bine în boabele de porumb, care primesc un miros deosebit. La toată această combinație s-a mai adăugat un flacon de CSL cu aromă de căpșuni pentru că atracția să fie mult mai rapidă.
Nade care au dat rezultate
Că să fiu mai exact Zsolt a folosit 2 kilograme de porumb pe care l-a aromatizat după cum v-am spus mai sus și 2 cutii de porumb Carp Expert pentru cârlig. Datorită faptului că în balta respectivă se afla foarte multa vegetație Zsolt a ales să pună în cârlig Corn Boilie cu miros de usturoi și scopex, o invenție excelenta pentru asemenea situații. Odată ajuns în cârlig acest Corn Boilie mai primește un atractant suplimentar și anume spray-ul aromatizat baza crap, care are o atracție rapidă. În concluzie toate semințele pentru nădire au fost pregătite pe aroma dulce, mai exact Baza Crap despre care vă spuneam și în emisiunile mele că este combinația dintre miere și căpșuni, o combinație reușită pe care vă recomand să o folosiți și dumneavoastră.
Lacul cu capturi mari
După o nădire masivă cu semințe Zsolt s-a pus pe așteptat. În cârlig a pus un Corn Boilie și o boabă de porumb. Spre surprinderea tuturor, după aproximativ 25 minute a avut prima trăsătură și prima captură, un crap frumos de aproximativ 14 kilograme. Drilul a durat destul de mult, cam 45 de minute, însă lanseta Extreme Match a făcut față cu brio acestui crap mare. Încă din start peștele țintă era crapul mare. După câțiva ciortani de 3-4 kilograme, Benzar mai lovește un crap oglindă de 11 kilograme, drill la finalul căruia zâmbetele au fost largi deoarece lui Zsolt i-a ieșit încă o partida de pescuit, gândită foarte bine. În asemenea condiții crapii mici și-au făcut apariția, însă nu așa de mulți cum era dacă s-ar fi dat nada. Una peste alta este de luat în calcul această variantă pentru a face selecția peștelui mare.
Peleți magici
Nu am crezut vreodată că am să spun asta, însă de aceasta data trebuie să mă recunosc învins. Nu am fost adeptul pescuitului cu pelete pe cârlig, însă timpul le-a rezolvat pe toate. După mai multe încercări, zilele trecute am fost sută la sută convins de acest lucru. Hai să vă povestesc cum a început totul…
Eram pregătit de o noua emisiune „Pescuit fară frontiere cu echipa Energofish” și am pescuit cu 2 feedere. Pe unul am folosit momitor, iar pe celălalt coșuleț. Pe cel cu momitor am pus pelete Turbo de căpșuni de la Benzar, dipuit în dip de căpșuni, tot din aceeași gamă. Pe cel de-al doilea am folosit viermuși; în sinea mea am spus că cel cu pelete este de complezență, iar treaba cea mare am să o fac la viermuși. După 20 de minute de pescuit a apărut și prima trăsătură. Spre surprinderea mea a fost la pelete. Bineînțeles am și prins primul crap, unul de aproximativ 3 kilograme. Că nadă am folosit Ice Mix și noua nadă din gama Benzar „Palinca și miere”, care este foarte buna în acest anotimp nu tocmai călduros. Nada am umectat-o cu aditiv lichid Benzar de căpșuni.
Când viermușii nu dau rezultate…
Pe apă era o acalmie de neînțeles, nicio mișcare de pește, niciun ochi, absolut nimic. După alte 15 minute am mai prins un crap, culmea tot la pelete. Spre surprinderea mea la viermuși, până în acel moment, nu am avut nicio trăsătură. Eram puțin debusolat și nu prea înțelegeam nimic, însă peleții dipuiți erau foarte buni și aspectuoși, atât pentru mine cât și pentru pește. După al treilea crap m-am dat bătut. Nu-mi venea să cred că pescuiam la viermuși și nu aveam trăsătură, iar pe peleții lui Benzar îmi pleca feederul constant. Am încercat să pun vierme în loc de pelete pe momitor și cred că peștii au râs de mine, nici măcar o ciupitură, iar în momentul în care am pus peleți la loc bătul a început să se clatine.
Cârligele Escalibur nu dau greș
Atunci am înțeles cât de importanți sunt peleții în dotarea pescarului și vreau să vă spun că acești peleti de la Benzar conțin în plus ceva ciudat în ei. În momentul în care îi pun în apă formează în jurul lor tot felul de dâre unse, ce fac că atracția lor să fie mult mai mare. Încă nu știu ce este, dar sper să reușesc să-l trag de limba pe Zsolt să ne divulge secretul pentru că a scos o gamă de peleți de calitate mare și nu exagerez când spun acest lucru. Vă puteți convinge singuri de asta. Un alt lucru care m-a impresionat la aceasta partidă au fost cârligele Escalibur,de ce și ce cârlige am folosit..și cum să încheiat frumoasa emisiune vă las pe voi să descoperiți în emisiunea făcută de mine care vă apărea în curând la PVTV , ”Pescuit fără frontiere” cu echipa Energofish. Vizionare plăcută!. M.D.