Transmiterea COVID-19 crește la vreme rece!

1
  •  Conf. dr. univ. Adrian Tase



Conferențiar doctor universitar Adrian Tase continuă seria articolelor și vine cu noi informații despre COVID-19, virusul care s-a răspândit în întreaga lume. În ediția de astăzi, prezintă un studiu publicat într-o prestigioasă revistă din SUA, care arată că temperaturile, distanțarea socială și densitatea populației au legătură cu transmiterea virusului.


Deși mulți s-au plictisit de pandemie, noul coronavirus este în continuare responsabil în țara noastră de supraaglomerarea secțiilor de terapie intensivă – aproape 500 paturi ocupate cu pacienți COVID-19, ca și de decesul zilnic a zeci de persoane. Portul măștii este foarte important. Utilizarea măștii de către toată lumea – „universal masking”, ar bloca imediat circulația virusului. Sintetizez mai jos câteva mesaje cheie:
Masca rămâne scutul nostru de apărare.
Decidenții economici trebuie să acorde prioritate tranzacțiilor cu măști și dezinfectant!
La elevi, masca trebuie adaptată la dimensiunile faciale!
Dacă toată lumea poartă masca, noul coronavirus are interdicție de circulație!
La fel de importante ca utilizarea măștii sunt dezinfectarea mâinilor și a suprafețelor, respectiv distanțarea socială.
Un articol recent publicat săptămâna trecută în prestigioasă revista medicală JAMA – Journal of American Medical Associations, corelează distanțarea socială, densitatea populației și temperatura cu reproducerea SARS-CoV-2.
Știm că vizitele inutile cresc riscul contaminării. Putem discuta la telefon, putem lucra la domiciliu pe laptop.
Mai știm că în zonele cu densitate mare a populației transmiterea este mai intensă decât în zonele rurale. Județul Argeș are o densitate peste medie, oamenii sunt activi și circulă. De aceea, trebuie să fim precauți în continuare. Observ că numărul argeșenilor care poartă masca este în creștere, ceea ce este îmbucurător.
De asemenea, noul coronavirus SARS-CoV-2 este termorezistent. Rezistând la căldură, el se transmite și în perioada verii. Totuși, contagiozitatea maximă este la frig. La nivelul actual ridicat al pandemiei, o scădere cu 50% a vizitelor de afaceri neesențiale a dus la o scădere de 46% a transmiterii SARS-CoV-2. Transmiterea are loc și la temperaturi ridicate, dar atinge cele mai mari cote la temperaturile sub zero grade.
Variabilele expunerii au fost practica distanțării sociale, bazată pe mișcarea zilnică înregistrată de telefonul celular și modificările procentuale la vizitele de afaceri neesențiale; densitatea populației; un indicator zilnic de temperatură care încorporează temperatura și umiditatea. Co-variatele considerate că potențiali „confounders” au inclus proporția de rezidenți peste 65 de ani – adică vârstnicii, cu venituri sub 200% din nivelul de sărăcie, și cu diabet.
Concluziile studiului sunt:
– distanța socială redusă, densitatea mare a populației și vremea rece sunt asociate cu transmiterea crescută a SARS-CoV-2
– reducerea vizitelor de afaceri neesențiale are un impact dramatic asupra transmiterii la nivel pandemic
– transmiterea a crescut la vreme rece și a scăzut la vreme caldă, deci relația a fost non-lineară
Perspective: aceste rezultate sunt congruente cu cele dintr-un studiu anterior efectuat care demonstrează transmiterea crescută a SARS-CoV-2 la latitudine nordică. Acestea produc îngrijorare că lunile Ianuarie și Februarie 2021 vor fi problematice în SUA, mai ales dacă exigența măsurilor de distanțare socială va scădea. Cred că și autoritățile de la București ar trebui să fie atente la acest aspect. Studii ulterioare care să estimeze impactul practicilor „universal masking” și „telecommuting” vor fi necesare pentru a informa decidenții politici.
În final, vreau să subliniez că alături de portul măștii, dezinfectarea mâinilor și distanțarea socială, este important să creștem robustețea organis­mului prin activitate fizică adaptată condiției organismului, somn suficient, alimentație variată care să conțină toate principiile alimentare, mai ales vitaminele C și D, ca și ionii de magneziu și zinc.


1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.