Evenimente Centrul Cultural

0



Centrul Cultural Pitești pregătește pentru perioada 28 – 30 septembrie, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite exclusiv online, pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro):
Prelegerea cu tema De la Incertitudinile Rațiunii la Certitudinea Existențială, susținută de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Facultatea de Drept a Universității Pitești, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Cultură și Credință în Societatea Contemporană”. “Marele filosof german Kant, în celebra sa lucrare “Critica rațiunii pure”, consideră că metafizica și știința trebuie să răspundă la trei întrebări fundamentale ale omului: ce pot ști? ce trebuie să fac? ce îmi este îngăduit să sper ? (…) Părintrele profesor dr. Dumitru Stăniloae afirmă că în actul cunoașterii omul este singurul subiect în timp ce existența la care se raportează devine obiect al cunoașterii. (…) Cunoașterea existențială nu se bazează pe mijloacele demonstrative și experimentale ale rațiunii. Este o cunoaștere revelată, a harului la care omul este chemat să participe cu viața și cu trăirea sa profundă și autentică. Este cunoașterea care se bazează pe iubirea milostivă creștină. Iubesc deci exist spunea arhimandritul Sofronie Saharov. Prin urmare nu îndoiala și rațiunea ci iubirea oferă certitudinea existenței.Acestea sunt câteva aspecte pe care dorim să le analizăm în expunerea noastră”, precizează Marius Andreescu.
Simona Vasilescu, poeta infinitului…
Cenaclul Armonii Argeșene (varianta minimală online), coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români Filiala Argeș, scriitorul Adrian Mitroi, având-o invitată pe poeta Simona Vasilescu. „Simona Vasilescu, poeta infinitului și a eternului are o legătură strânsă și conștientă cu toate energiile care o înconjoară. Poezia sa transcende în ezoteric, fapt care te obligă să îți revizuiești toate cunoștințele despre viață, moarte și existență. Cu versurile scrise de ea, are capacitatea de a te purta prin lumi de care nici măcar nu știai că există. A publicat până în prezent cinci volume de versuri și eseuri, volume în care îi poți decela evoluția pozitivă, ascendența către lumea perfectă”, sunt considerațiile lui Adrian Mitroi despre invitată.
Povestea vinului
Prelegerea cu tema Povestea Vinului, susținută de dr. ing. Adina Perianu, cercetător horticol, în cadrul proiectului „Armonie și stil de viață”. „O lume aflată într-o dezvoltare rapidă generează inevitabil expansiunea lumii VINULUI, datorată: curiozității, dorinței de mai bine și interesului pentru vinuri de calitate. Vinul este un fenomen european. Avem nevoie de îndrumare în labirintul de etichete și prețuri de calități și stiluri. Și piața cere o diferențiere importantă, o amănunțită trecere în revistă a 1368 soiuri de struguri folosite azi la producerea vinului. (Ghidul OXFORD al Vinului). Sunt trei reguli simple pentru a asocia corect vinul cu mâncarea”, precizează Adina Perianu.
Studiu despre eroii argeşeni şi musceleni
Prezentarea lucrării Antologia Enciclopedică a Eroilor Argeșeni și Musceleni din județele interbelice Argeș și Muscel, elaborată de publicistul Gheorghe Dănică. „Este un studiu amplu, pentru care m-am documentat ani de zile și care a primit deja numeroase aprecieri din partea unor avizați în domeniu, lucrare care merită atenția iubitorilor de istorie locală și națională”, declară autorul.
„Lumea interioară între mit și știință”
Dezbaterea cu tema Bucuria Renașterii Spirituale, în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul „Lumea interioară între mit și știință”, coordonat de promotorul cultural Alexandra Grigorescu, avându-l invitat pe preotul Gheorghe Pufu, conf. univ. dr. la Facultatea de Teologie a Universității Pitești. „Omul tânjește după o viață fericită, pentru că a fost creat de Dumnezeu spre bucurie în toate încercările sale și el nu vede decât o țintă spre fericire. În această luptă a vieții sale, el se regăsește cu Hristos și la bucurie și la încercări. De aceeea este bine ca omul să vadă bucuria prezenței lui Hristos și așa cum spunea Sfântul Apostol Pavel: De câte ori vei cădea, scoală-te și te vei mântui! Astfel, omul vede o renaștere permanentă a sa, posibil și din punct de vedere trupesc, dar mai ales sufletesc”, spune părintele profesor Gheorghe Pufu.
„Gânduri, rostiri, scrieri”
Dezbaterea cu tema Memoria culturală. Esențe și perspective, în cadrul proiectului cultural-educativ, sub genericul „Gânduri, rostiri, scrieri”, coordonat de poeta Denisa Popescu, avându-l invitat pe scriitorul și doctorul în filosofie, Vianu Mureșan. “Autor a peste 15 cărți de literatură și de filosofie, profesor asociat, până de curând, la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj-Napoca, în cadrul Facultăților de Istorie-Filosofie și de Studii Europene, Vianu Mureșan este unul dintre rafinații degustători de limbă literară, cu o bogată și apreciată experiență – 20 de ani – în publicistica de specialitate. (…) În prezent, lector de carte la Editura ”Eikon” din București, Vianu Mureșan este preocupat, pe de o parte, de calitatea limbii române literare ca univers complet și de diversitatea stilistică a scriitorilor din generația nouă, pe care-i citește cu entuziasm”, spune Denisa Popescu.