Câte 5 schimbări în toate competiţiile!

0

  • Tricolorii se vor conforma noilor regui impuse de UEFA
  • A fost stabilit programul meciurilor României



Comitetul Executiv al UEFA a aprobat calendarul meciu­rilor din prelimina­riile Cupei Mondial 2022. Astfel, în martie și septembrie 2021 se vor disputa câte 3 meciuri.


Soluția pe care UEFA a implementat-o în octombrie și noiembrie 2020, cu programarea a câte 3 meciuri în perioada alocată jocurilor echipelor naționale, va fi extinsă și în 2021, an în care vor avea loc preliminariile CM 2022 – Qatar. În urma validării FIFA, așa va arăta calendarul reprezentativelor europene:
⚽ 22-31 martie 2021 – 3 meciuri
⚽ 31 mai – 8 iunie 2021 – meciuri amicale înainte de EURO
⚽ 30 august – 8 septembrie 2021 – 3 meciuri
⚽ 4-12 octombrie 2021 – 2 meciuri
⚽ 8-16 noiembrie 2021 – 2 meciuri
⚽ 21-29 martie 2022 – 2 meciuri / play-off CM 2022
Tragerea la sorți a preliminariilor CM 2022 va avea loc în luna decembrie.
23 jucători pe foaie
O altă măsură adoptată se referă la numărul de înlocuiri permise în competițiile organizate de UEFA. Echipele vor putea efectua câte 5 schimbări în Liga Națiunilor (inclusiv faza grupelor), play-off-ul EURO, preliminariile EURO feminin, Liga Campionilor, Europa League, Liga Campionilor feminin până la finalul actualului sezon. Iar acolo unde nu se întâmplă deja, numărul jucătorilor pe foaia oficială crește până la 23. De menţionat că în primele două partide din Liga Națiunilor, echipele au putut efectua doar câte 3 înlocuiri. Următoarele jocuri din această competiție sunt cu Norvegia în deplasare (11 octombrie) și cu Austria pe teren propriu (14 octombrie).
Cum se poate amâna play-off-ul EURO
În contextul pandemiei, Comitetul Executiv UEFA a aprobat o serie de măsuri speciale pentru disputarea jocurilor care stabilesc ultimele participante la Campionatul European din vara viitoare. În eventualitatea plasării unei echipei sau a unui grup de jucători în carantină sau autoizolare în urma unei decizii a autorităților, partida se va desfășura conform programării inițiale atât timp cât naționala respectivă are disponibili cel puțin 13 jucători (incluzând un portar) testați negativ COVID-19 conform protocolului UEFA. Dacă o reprezentativă se află în imposibilitatea de a alinia o echipă conform principiului de mai sus, partida va fi reprogramată de UEFA la o altă dată, inclusiv în mai-iunie 2021, înainte de startul Campionatului European. În plus, UEFA poate lua decizia de a muta partida pe un stadion dintr-o țară neutră (pe teritoriul unei asociații afiliate UEFA). Echipa gazdă va fi în continuare considerată asociație organizatoare și responsabilă de disputarea meciului. În cazul în care membrii delegației de arbitri sunt depistați pozitiv la testul COVID-19, UEFA poate, în mod excepțional, să numească înlocuitori din rândul oficialilor de joc din țara care găzduiește partida. România va întâlni Islanda, pe 8 octombrie, în semifinala barajului.
Dacă vor învinge, tricolorii vor disputa finala play-off-ului pe 12 noiembrie, în Bulgaria sau Ungaria. S.M.