Pescuitul la plătică pe Dunăre

Date:

  • Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit



Curierul Zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv. Pentru o partidă reuşită este nevoie să fiţi cât mai bine informaţi despre specia de peşte pe care o vizaţi şi să folosiţi exact ce trebuie pentru a prinde adevărate capturi.


În acestă ediţie vă prezentăm ”Pescuitul la plătică pe Dunăre”. Informaţiile sunt oferite de Adi Petrişor, pescar de compeţitie, de 4 ori campion naţional la feeder, 3 titluri de vicecampion naţional la individual, 4 titluri campion naţional cu echipa la staţionar, câştigător a mai multor concursuri importante din ţară, atât cu feederul cât şi la stationar, realizator de emisiuni tv la postul Fishing&Hunting Chanel.
Localizarea este foarte importantă
Unele dintre cele mai frumoase partide de pescuit sunt cele făcute la plătică mare. Nu de multe ori avem ocazia unui astfel de pescuit, dat fiind faptul că plătica, denumită în latina Abramis Brama, de dimensiuni mari începe să lipsească din apele noastre. Lucian Fiat este un împătimit al pescuitului la feeder, este din Caransebeş şi de aproximativ 20 de ani pescuieşte în ape sălbatice. Cu ajutorul lui am făcut un reportaj de toată frumuseţea. Datorită faptului că pe Dunăre, în aval de Porţile de fier II, cotele sunt foarte mici în aceasta perioadă şi apa foarte limpede, am încercat un pescuit de seară, atunci când majoritatea peştilor vizitează zona malului în vederea hrănirii. Desi mulţi ignoră pescuitul de seară, acesta poate fi extrem de productiv mai ales în perioadele când apa este foarte limpede şi scăzută, iar în timpul zilei bancurile de peşti sunt localizate la o distanţă apreciabilă faţă de mal. Acelaşi fenomen se întâmplă şi în perioadele când apa este foarte caldă. Din cauza conţinutului sărac de oxigen majoritatea peştilor sunt cantonaţi în curentul principal, acolo unde apa are un grad puţin mai ridicat de oxigen. Pe timpul nopţii o mare parte din peştii paşnici cât şi răpitori vizitează pragurile din zona malurilor, acolo unde apa aduce şi depune tot felul de sedimente, un habitat perfect pentru nevertebratele care au un rol important în meniul peştilor paşnici. De-a lungul anilor am găsit foarte multe zone în care peştele vine în zona malurilor doar pe timpul nopţii, iar în timpul zilei este un vid piscicol.
Lanseta de putere medie, cea mai recomandată
În cazul acestei partide am vizat o zona care ţine plătică, cu adâncimea apei destul de mică fata de ce ne-a oferit Dunărea până acum, în jur de 3-4 m la o distanţă de 30 m faţă de mal. Atracţia principală a acestei zone o constituie numeroasele praguri care abundă de hrană naturală şi funcţionează ca un magnet pentru cârdurile de plătici. Deoarece era un curent moderat am optat pentru o lansetă medium (Energo Competiţion) şi o montură destul de fină, care nu opune rezistenţă în momentul muşcăturii. Cârligul a fost unul destul de uşor şi subţire (Drennan Fine Magot nr.12) pentru a nu trezi suspiciunea plăticilor mai măricele, care sunt foarte viclene. Struna de 0,12 cu o lungime de aproximativ 1m. Coşuleţul a fost unul de 60 g.r din tub PVC pentru a avea siguranţă că nada se vă desface strict în substarat şi va face nor în coloana de apă neriscând să atragă peştii de talie mică, care în mare parte sunt cantonaţi între ape. Este indicată folosirea unei lansete de putere medie mai ales atunci când pescuim cu niste cârlige subţiri, în cazul folosirii unei lansete heavy aceasta nu este capabilă să amortizeze eficient şocurile şi astfel rata rateurilor vă fi una foarte ridicată.
Ce nadă trebuie să folosiţi
Nada a fost compusă din TTX la care am adăugat cam 1 litru de apă cu aditiv Sensas Bremes (diluaţie de 10%), iar cu pasta rezultată am umectat un kg de Benzar Special Feeder. Când vizăm peştii de talie mai mare pe Dunăre este indicat să facem nada mai colantă pentru ca aceasta să se desfacă în aprox 3-5 min din coşuleţ. În cazul unei nade pufoase, cu siguranţă vadul nostru vă fi invadat de peştii mărunţi, care răspund foarte bine la nor. Plăticile au început să răspundă la nadă după aproximativ o oră de la primul coşuleţ de nadă dus pe vad. Pentru început am dus în jur de 5-6 coşuleţe de nadă, nu am forţat nădirea deoarece ştiam sigur că peştii vor patrula în zona pragurilor în căutarea hranei. Trăsăturile au fost destul de rare, una la aproximativ 15 minute, dar în schimb peştii aveau o talie destul de mare pentru specia lor. Pescuitul de seară nu este unul dificil, un suport de starlite montat pe vârful indicator va face destul de vizibillă trăsătura. Pentru o precizie mai mare este indicat şi recomandat ca firul să fie prins în clipsul mulinetei, dar este recomandat să însemnăm distanţa pe mal deoare în cazul în care înţepăm un peşte mai mare şi desfacem firul din clips să avem posibilitatea ca la finalul drilului să prindem firul în clips la aceeaşi distanţă. O altă modaliate este marcarea filrului cu marker-ul de fir. Este foarte important să nu luminaţi cu lanterna înspre vad doarece există marele risc să speriem peştii şi astfel trăsăturile pot dispărea instant şi există posibilitatea ca peştii să nu mai apară pe vad. Aceasta a fost relatarea lui Lucian de la una din partidele lui la plătică, vreau să-i mulţumesc frumos pentru acest articol şi, de ce nu, să ne mai bucure alte partide de pescuit la Dunăre.
Un pescuit de fineţe
Sunt sigur că pentru mulţi dintre dumneavoastră plătică este peştele favorit. Este foarte adevărat că pescuitul plăticii nu este simplu, mai ales atunci când este mofturoasă. Caracteristica principală a acestui pescuit este fineţea. Chiar dacă în locul unde pescuim este foarte multa plătică trebuie să avem grijă la linia pe care o folosim, fie că pescuim la Match, feeder sau rubeziană. De exemplu, pe acumularea Săruleşti este plătică din belşug, însă, cum a fost şi anul acesta la Campionatul National de Feeder, mulţi nu reuşesc să prindă mai mult de 5 kilograme, pe când anumiţi pescari sar de 13-14 kilograme. Daca pescuim cu feederul, atunci cârligul şi firul subţire fac diferenţa, la fel şi un băţ de putere light. Daca pescuim la Match pluta foarte bine echilibrată, a cărei antenă ar fi bine să fie din carbon şi un plumbaj etalat nu pot să ne aducă decât bucurii. La rubeziană pluta este cel mai important lucru din punctul meu de vedere, ea trebuie să aibă o antena foarte uşoară, de plastic, goala pe dinăuntru, pentru a detecta şi cea mai mică mişcare. Ştim cu toţii că, de foarte multe ori, pescuind la rubeziană, avem nevoie de un cârlig mărimea 18, cu două larve de libelulă pentru a păcăli plătica.
Atrasă de aromele dulci şi de zgomot
Dacă fineţea este principala problemă atunci când pescuim plătică şi nada pentru această specie nu este deloc simplă. Ca de fiecare dată, umectarea este foarte importantă. Când pregătim o nadă de plătică trebuie să ţinem cont de granulaţie. De obicei aceasta trebuie să fie foarte fină, altfel peştele devine mofturos şi nu se apropie. Plătica adoră mirosul de scorţişoară, caramel şi este înnebunită după turta dulce şi sămânţă de dovleac. De fapt, în nicio nadă, oricât ar fi ea de puţin cunoscuta, turta dulce nu lipseşte. Este principalul lucru de la care se pleacă atunci când se pun bazele unei nade reuşite. Spre deosebire de alţi peşti plătica apreciază mirosurile puternice şi aici fac referire la aditivi. Putem, fară nicio problemă, să introducem atât aditiv praf cât şi lichid. Poate vă întrebaţi dacă putem combina mirosul de caramel cu acela de scorţişoară?. Da, însă numai în cazul în care aroma lichidă este caramelul, iar praful scorţişoară. Am încercat şi invers, însă fară prea mari rezultate. Plătica adora pământul cu fouilles şi cu larve de libelule, principala calitate a pământului fiind norul creat. Plătica adora acest lucru, mai ales dacă este şi nadă vie în el. Un alt lucru foarte interesant este gălăgia şi aici fac referire la modul de nădire. De foarte multe ori plătica este atrasă de zgomotul bulgărelui de nadă sau al pământului, în momentul nădirii. Aşadar ne dăm seama că acest peşte este foarte complex, iar atunci când eşti hotărât să faci un pescuit de plătică trebuie să ai la tine un adevărat arsenal. A apărut pe piaţă recent o nadă scoasă de campionul naţional Benzar Zsolt, special pentru plătică. Se numeşte Turbo Champion Breme şi o recomand cu încredere pentru că este excepţională. O să vă daţi seama că poate fi folosită şi la alţi peşti, nu numai la plătică. M.D.


Acest material este proprietatea site-ului curier.ro şi poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afişarea link-ului către articolul din site-ul curier.ro.

Citiți, de asemenea, pe curier.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Traficanți prinși cu 2,5 kilograme de canabis

Un flagrant delict a fost făcut de polițiștii argeșeni...

Angajări din sursă externă la ISU Argeș

Cei care doresc să obțină un post la Inspectoratul...

Se fac înscrieri pentru o carieră în Jandarmerie

 A sosit vremea înscrierilor la școlile de subofițeri pentru...

Sesiune de recrutări deschisă la Poliție!

Tinerii care doresc să devină polițiști trebuie să știe...