Fotbalul românesc, la pământ!

1

  • Tricolorii lui Rădoi s-au făcut încă o dată de râs
  • NORVEGIA – ROMÂNIA 4-0(2-0) Au marcat: Haaland (13, 64, 74), Sorloth (39)



După ce a ratat calificarea la EURO 2020, România a mai trăit încă o umilinţă. Tricolorii au fost învinşi fără drept de apel, duminică seară, şi de Norvegia, într-un meci în care scorul putea fi şi mai mare. Nordicii s-au impus cu 4-0 la capătul unui meci dominat de la un capăt la altul de gazde. Erling Braut Haaland, cu un hat-trick (13, 64, 74), şi Alexander Soerloth(39), au semnat reuşitele Norvegiei care a urcat pe locul 2, în clasamentul grupei, la egalitate de puncte, 6, cu liderul Austria care s-a impus în confruntarea din deplasare cu Irlanda de Nord.


România a început destul de bine, iar în min. 7, Cicâldău a tras de la 25 de metri, dar mingea a fost prinsă de portar. Bancu l-a imitat câteva secunde mai târziu, de la 22 de metri, dar balonul, s-a dus pe lângă ţintă. Norvegia a preluat apoi controlul jocului, iar în min. 13 a deschis scorul: Haaland a fost lansat de Oedegaard şi a trimis pe lângă Tătăruşanu. Gazdele au fost aproape de gol în alte două rânduri, dar Elyounoussi (23) a fost blocat de Tătăruşanu, portarul lui Milan salvând golul şi în min. 25, în faţa lui Haaland, scăpat singur, după o eroare a lui Toşca. Scandinavii au ratat şi prin Soerloth (29), care a tras din întoarcere pe lângă ţintă, prin Meling (35), care a şutat peste poartă, şi prin Oedegaard (38), care a tras de la 22 de metri, dar Tătăruşanu a acordat corner. Norvegia şi-a majorat diferenţa în min. 39, la capătul unui contraatac, Meling centrând pentru Soerloth, care a reluat simplu, fiind scăpat din marcaj de Bancu. La reluare, Norvegia a trecut pe lângă gol prin Haaland (56), care a trimis cu călcâiul puţin pe lângă poartă. Tricolorii au încercat ceva în ofensivă, dar Iancu a trimis două şuturi fără sorţi de izbândă, primul în blocaj (61), iar al doilea reţinut de portar (63). În general puţinele acţiuni ale jucătorilor români s-au oprit la 20-30 de metri de poarta nordicilor. Haaland a reuşit dubla în min. 64, când a marcat simplu din centrarea lui Oedegaard. Atacantul Borussiei Dortmund a ratat din nou cu Tătăruşanu (72), după o eroare a lui Creţu, dar a înscris fără speranţe fără Tătăruşanu la scurt timp după aceea (74). Tătăruşanu s-a mai opus în două rânduri golului, la mingea trimisă de Elyounoussi (80) şi la pătrunderea lui Linnes (85). Ultima ocazie a meciului a fost lovitura liberă executată de Keşeru de la 20 metri (90), însă pe lângă ţintă. România va juca următorul meci pe miercuri, 14 octombrie, de la ora 21.45, la Ploieşti, cu Austria.
Caseta tehnică:
NORVEGIA: Jarstein – Elabdellaoui-cpt. (min.79 Svensson), Strandberg, Ajer, Meling – Normann (min.70 Midtsjo), Berge – Odegaard (min.70 Linnes), Elyounoussi, Haaland (min.79 King) – Sorloth. Rezerve: Hansen, Rossbach – Ostigard, Rosted, Berg, Henriksen, Hauge, Thorsby.Selecţioner: Lars Lagerback.
ROMÂNIA: Tătăruşanu-cpt. – Manea, Burcă, Toşca, Bancu – Cicâldău (min.75 Stanciu), Creţu (min.75 Maxim), Marin – Hagi (min.64 Mitriţă), Puşcaş (min.64 Keşeru), Iancu(min.90 Alibec). Rezerve: Niţă, Lazăr – Hanca, Bălaşa, Deac, Grigore, Camora. Selecţioner: Mirel Rădoi.
Clasament: M V E Î Gol Pct
1 Austria 3 2 0 1 5-4 6p
2 Norvegia 3 2 0 1 10-3 6p
3 România 3 1 1 1 4-7 4p
4 Irlanda de Nord 3 0 1 2 2-7 1p
Rădoi: „Vorbim de umilinţă”
La finalul meciului cu Norvegia, Mirel Rădoi nu s-a ferit să-şi toarne cenuşă în cap şi a folosit termeni duri despre jocul naţionalei sale. Selecţionerul a mai spus că se gândeşte ca la meciul cu Austria, de miercuri, să limiteze proporţiile scorului.
„Nu ştiu ce as mai putea spune, mi-e ruşine de ruşinea dumneavoastră, voi spune doar câteva idei, altfel dacă intru foarte adânc nu pot să le fac publice. E straniu, încerc să descopăr cum o echipă care a jucat 120 de minute a făcut doar 3 schimbări iar noi nu am fost mai proaspeţi. Nu pot să remarc nimic, nici atitudine, nici reacţie, dar şi acum îmi asum responsabilitatea. Vorbim de umilinţă, nu de un rezultat drastic, între cele două echipe aliniate a fost mare diferenţă, nu doar scorul, nu ştiu ce scuze aş mai putea găsi în acest moment. Am arătat ca juniorii Norvegiei, un fel de echipa a doua. Am încercat să venim cu ce a funcţionat la tineret, ceva modern deşi riscant, eu cred că trebuie mers pe drumul acesta. I-am antrenat pe tineri şi la U21 şi la echipa mare, sunt diferenţe din toate punctele de vedere, fizic, tehnic, tactic, dar în perioada următoare cineva trebuie să îşi asume această schimbare de generaţie, iar ei trebuie să înţeleagă cerinţele şi să nu mai apară astfel de rezultate. Problema noastră nu este Haaland, ci felul cum ne prezentăm noi, asta e marea pierdere după ultimele două partide. Azi am arătat ca juniorii Norvegiei, un fel de echipa a doua”, a declarat Mirel Rădoi după meci la Pro X.
Norvegienii râd de noi: „Puteam să-i batem cu 6 sau 7- 0”
Norvegienii au jubilat după vioctoria cu România. Jucătorii şi selecţionerul nordicilor nu au uitat remiza de anul trecut de pe Ullevaal, 2-2, din preliminariile pentru Euro când au fost egalate pe final după ce au condus cu 2-0.
„Acum regret şi mai mult că am ratat calificarea la Euro, deoarece azi s-a văzut cât de buni suntem. Este frustrant, dar măcar ne-am răzbunat pe români, puteam să-i batem cu 6 sau 7-0,” a declarat autorul unui gol, Alexander Sørloth, după meci.
„Azi am jucat foarte bine. Aveam nevoie de acest succes după dezamăgirea cu Serbia. Am reuşit în stil de mare echipă, ne bucurăm dar suntem totuşi trişti că nu am făcut la fel contra Serbiei,” a declarat şi Martin Odegaard.
Selecţionerului Lars Lagerback, ameninţat cu demisia după ratarea calificării la Euro 2020, l-a remarcat în special pe Erling Haaland, aflat la primul său hattrick pentru naţionala Norvegiei. „La acest nivel este fantastic să dai 3 goluri. A dovedit încă o dată ce simţ al golului posedă. Cred că mai putea înscrie, el nu se satură niciodată, dar nu am motive să mă plâng,” a spus Lagerback la conferinţa de presă.
Gabi Balint: ”Ne asemănăm cu San Marino!”
Umilinţa pe care România a trăit-o în Norvegia l-a făcut şi pe Gabi Balint să ia atitudine şi să spună lucrurilor pe nume. Fostul ”secund” al primei reprezentative a comparat actuala generaţie a tricolorilor cu San Marino.
”Ai văzut cât de scurt e drumul de la extaz la agonie? După meciurile cu Irlanda şi Austria, cât de entuziamaţi eram şi deja vedeam un viitor cât de cât strălucit. Şi astăzi, sincer, nu mai văd niciun viitor. Ne asemănăm din ce în ce mai mult cu San Marino în momentul ăsta!”, a spus Gabi Balint, prezent în studioul emisiunii ”Digi Sport Special”. Balint a evitat să dea în actualul selecţioner, dar nu a reuşit integral, din moment ce a spus că România nu este făcută să joace cu un singur ”închizător” şi într-un sistem 4-3-3. ”Astăzi, după ce a spus Rădoi, m-am simţit şi eu umilit. Nici nu ştii ce să zici. Ai putea să spui multe, dar ar însemna să loveşti în antrenori, în jucători din nou, din nou şi din nou. Şi tot nu se face nimic. Nu putem juca cu un închizător, nu putem juca 4-3-3. Până la urmă, vorba lui Pancu: Piţurcă, aşa cum era el, când mai vorbeau amical, spunea: ‘băi, nu putem, nu suntem în stare, noi nu avem echipă să atacăm’. Noi trebuie să nu primim gol şi să jucăm pe contraatac”, a mai spus Gabi Balint, la Digi Sport.
Cele mai ruşinoase 10 înfrângeri din istoria Naţionalei
Eşecul cu Norvegia este unul la scor în faţa unei echipe care, la fel ca noi, nu s-a calificat la turneul final Euro 2020. Şi n-a fost o înfrângere la limită, ci una categorică. Selecţinerul Mirel Rădoi a recunoscut că eşecul cu Norvegia este o mare umilinţă. Cornel Dinu i-a făcut praf pe jucătorii României: „Suntem poate cu o lungime de crampon peste Luxemburg şi Andorra”.
Iată lista eşecutilor în meciuri oficiale în faţa unor echipe apropiate sau mai slab cotate:
09.06.1938, Toulouse: România – Cuba 1-2, t.f. CM1938
13.10.1946, Tirana: Albania – România 1-0, campionatul balcanic
02.05.1948, Bucureşti: România – Albania 0-1, campionatul balcanic
23.10.1965, Ankara: Turcia – România 2-1, prel.CM
24.05.1967, Zürich: Elveţia – România 7-1 (mai ales proporţiile scorului), prel.CE
10.10.1981, Bucureşti, România – Elveţia 1-2, prel.CM
10.11.2001, Ljubljana, Slovenia – România 2-1, baraj prel.CM
06.09.2008, Cluj: România – Lituania 0-3, prel.CM
19.06.2016, Lyon: România – Albania 0-1, t.f. CE2016
11.10.2020, Oslo: Norvegia – România 4-0, L.Naţ.UEFA
sursa: ProSport
Liga Naţiunilor
Liga A
Grupa 1
Duminică, 11 octombrie:
Bosnia-Herţegovina – Ţările de Jos 0-0
Polonia – Italia 0-0
Miercuri, 14 octombrie:
Polonia – Bosnia-Herţegovina (ora 21:45)
Italia – Ţările de Jos (ora 21:45)
Clasament
Italia 3m 5p
Ţările de Jos 3m 4p
Polonia 3m 4p
Bosnia-Herţegovina 3m 2p
Grupa 2
Duminică, 11 octombrie:
Anglia – Belgia 2-1
Islanda – Danemarca 0-3
Miercuri, 14 octombrie:
Anglia – Danemarca (ora 21:45)
Islanda – Belgia (ora 21:45)
Clasament:
Anglia 3m 7p
Belgia 3m 6p
Danemarca 3m 4p
Islanda 3m 0p
Grupa 3
Duminică, 11 octombrie:
Croaţia – Suedia 2-1
Franţa – Portugalia 0-0
Miercuri, 14 octombrie:
Croaţia – Franţa (ora 21:45)
Portugalia – Suedia (ora 21:45)
Clasament
Portugalia 3m 7p
Franţa 3m 7p
Croaţia 3m 3p
Suedia 3m 0p
Grupa 4
Sâmbătă, 10 octombrie:
Spania – Elveţia 1-0
Ucraina – Germania 1-2
Marţi, 13 octombrie:
Ucraina – Spania (ora 21:45)
Germania – Elveţia (ora 21:45)
Clasament
Spania 3m 7p
Germania 3m 5p
Ucraina 3m 3p
Elveția 3m 1p
Liga B
Grupa 1
Duminică, 11 octombrie:
Norvegia – România 4-0
Irlanda de Nord – Austria 0-1
Miercuri, 14 octombrie:
Norvegia – Irlanda de Nord (ora 21:45)
România – Austria (ora 21:45)
Clasament
Austria 3m 6p
Norvegia 3m 6p
ROMÂNIA 3m 4p
Irlanda de Nor d 3m 1p. M.D.


1 COMENTARIU

  1. Radoi poate vorbi de „umilinta” pentru ca este in cunostinta de cauza dar reporterul MD care semneaza articolul ar putea sa-si scoata din vocabular expresia „s-au facut de ras” utilizata mult prea des in comentariile din acest jurnal. Totodata, n-ar fi rau sa invete ca un hat-trick inseamna ” marcarea de catre un jucator a trei goluri consecutive in acelasi meci” ceeace nu este cazul acum. Dar despre fotbal …toata lumea stie !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.