69 de copii confirmaţi cu coronavirus, în Argeş!

0

  • Tudor Ionescu, manager al Spitalului de Pediatrie Piteşti



Ieri, a avut loc la Spitalul de Pediatrie Piteşti o conferinţă de presă în cadrul căreia directorul Tudor Ionescu a vorbit despre numărul despre copiii cu coronavirus, măsurile impuse pentru protejarea celorlalţi pacienţi. Tudor Ionescu a fost numit la conducerea unităţii pe data de 26 martie înlocuind-o pe Florina Gheorghe, fostul manager. Medic tânăr şi cu viziuni moderne acesta a ţinut să continue proiectele aflate în derulare, dar a venit şi cu altele noi, în ciuda pandemiei, pentru a asigura o bună funcţionare şi a menţine unitatea spitalicească la standarde ridicate. Citiţi în cele ce urmează, un interviul realizat cu tânărul manager.


Câte cazuri de coronavirus au fost înregistrate până acum la Spitalul de Pediatrie Pitești?
-Au fost 1075 de suspecţi de la începerea pandemiei până în prezent. Din aceşti suspecţi doar 69 au fost pozitivi.
Sunt copii la ATI cu COVID-19?
-Nu au fost copii COVID-19 pozitivi în terapie intensivă.
Ce vârste au copiii infectați?
-De la două săptămâni până la 18 ani.
Există o secție destinată exclusiv copiilor infectați?
-Noi funcţionăm ca spital suport COVID ceea ce înseamnă că avem două secţii pentru suspecţi iar pentru partea chirurgicală funcţionăm ca spital Covid pozitiv. În cele două secţii de suspecţi avem câte un singur pacient în salon.
Cum au fost amenajate traseele pentru delimitarea celorlalte secții?
-Traseele pacienţilor în unitatea noastră sunt efectuate pentru a reduce la minim riscurile şi este aprobat de DSP. Triajul pacienţilor suspecţi se face conform metodologiei şi definiţiei de caz în funcţie de simptomatologie. La copii se iau în calcul toate simptomele, fie tuse, sau febră, ori dureri în gât. Se fac teste tuturor celor cu simptomatologie atât copiilor cât şi aparţinătorilor. Au fost şi părinţi care au refuzat pe motiv că ei nu cred în această boală. Le recomand părinţilor să nu amâne prezentarea la spital de frica infectării, pentru că în spital au fost luate toate măsurile necesare şi în spital siguranţa este mai mare ca în oricare alt loc.
Au fost date sporurile salariaților care au lucrat cu pacienți cu coronavirus?
– A fost una din primele măsuri adoptate încă de când am preluat funcţia de manager şi asteptăm sursele de finanţare pentru restul sporurilor de merit.
Există personal suficient pentru pacienții infectați?
-Există suficient personal pentru tratarea cazurilor covid dar nu neg faptul că încă este nevoie de medici pe diverse specialităţi (ATI, infecţioase, diabet boli de nutriţie, gastroenterologi, cardiologie pediatrie).
Ambulatoriul de specialitate are program normal
Se tot vorbește despre faptul în spitale se acordă atenție deosebită pacienților cu COVID-19 în timp ce ceilalți pacienți sunt neglijați. Cum sunt tratați pacienții noncovid la Spitalul de Pediatrie Pitești?
-Se acordă aceeaşi atenţie tuturor pacienţilor indiferent de simptomatologie (suspecţi sau non suspecţi covid19) deşi majoritatea simptomelor conduc către încadrarea în definiţia de caz suspect exceptând patologia traumatică şi chirurgicală.
Sunt deschise toate cabinetele din ambulatoriu?
-Ambulatoriul funcţionează normal dar cu precauţie apropo de pretriaj şi traseele special creeate.
Vă confruntați cu lipsă de medicamente?
-Nu ne confruntăm cu lipsa de medicaţie şi de materiale sanitare şi de protecţie ba chiar am suplimentat rezerva de materiale de protecţie ca să fim pregătiţi pentru orice.
În perioada pandemiei au continuat în unitate proiectele începute, sau au fost demarate altele?
-În perioada pandemiei au continuat în totalitate proiectele ba chiar au fost iniţiate şi altele în ceea ce ne priveşte. Avem 5 mari proiecte în derulare cu diverse surse de finantare (Consiliu Judetean, fonduri europene, bugetul spitalului) . Reabilitatea secţiei de balneofizioterapie şi kinetoterapie la nivel european, extinderea Camerei de Primiri Urgenţe, realizarea celei de a doua sursă de apă, prin amenajarea unor bazine care să asigure necesarul de apă în spital în caz de avarie sau de incendiu, sunt doar o parte dintre acestea. M. Sandu; Foto C. Tudor


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.