Nu aruncaţi gunoaie la canal!

0

  • SC Apă Canal 2000 SA atrage atenţia



Principalul furnizor de apă şi canalizare din judeţul Argeş, a transmis redacţiei noastre un comunicat de presă în care sunt aduse în atenţia opiniei publice probleme cu care se confruntă în teren. Principalul factor este înfundarea conductelor, din vina beneficiarilor care aruncă la canal diverse gunoaie. Iată mai jos ce transmite SC Apă Canal 2000 S.A.


Apă Canal 2000 SA s-a confruntat în ultimele luni cu o avalanșă de reclamații privind înfundarea rețelei de canalizare din aria unde operăm.
Principalul motiv al acestor obturări îl reprezintă deversarea în conducte a unor materiale, substanțe sau corpuri solide care creează o serie de dificultăți în exploatare, echipele noastre întâmpinând greutăți la decolmatarea rețelelor din cauza blocării acestora. Pentru desfundarea și spălarea conductelor de transport a apelor uzate, societatea noastră depune eforturi însemnate angrenând atât resurse umane cât și materiale. În plus, acest lucru devine o problemă chiar pentru cei care aruncă deșeurile sau pentru vecinii acestora. De multe ori conductele se înfundă și apele menajere uzate ajung în locuințele oamenilor, în beciuri sau în subsoluri de blocuri cauzând disconfort olfactiv și vizual dar și însemnate pagube materiale. Sănătatea noastră și a copiilor noștri poate fi pusă în pericol prin aceste obturări ale sistemului de canalizare, care pot deveni focare de infecții.
Mai mult, în condiții de ploaie aceste depuneri îngreunează preluarea și transportul apelor pluviale care duce la inundarea carosabilului.
Societatea Apa Canal 2000 SA Pitești atrage atenția că sistemele de canalizare sunt destinate exclusiv preluării apelor uzate menajere (ape rezultate din activități menajere, igienico-sanitare, metabolismul uman) și a apelor pluviale. Utilizarea necorespunzătoare a rețelelor de canalizare duce la o creștere a costurilor de întreținere a acestora, costuri suportate indirect de toți membrii comunității.
Pentru a evita înfundarea instalației dumneavoastră de canalizare, nu aruncați în toaletă sau în chiuvetă deșeuri destinate containerului de gunoi: deșeuri menajere, resturi alimentare, măști de protecție, deșeuri din plastic, metal, hârtie, carton, sticlă, materiale textile, servețele umede, deșeuri periculoase și deșeuri rezultate din construcții. Dacă nu respectaţi aceste sfaturi, acțiunile dumneavoastră vor cauza blocarea parțială sau totală a conductelor de canalizare și a stațiilor de pompare a apelor uzate. Efectul blocajelor este resimțit, în primul rând, tot de locuitorii din zonă, urmare a refulării apelor reziduale, așadar vă rugăm să luați măsuri concrete pentru a preveni aceste evenimente neplăcute!
Mai mult, neutilizarea corespunzătoare a sistemelor de canalizare duce la scăderea duratei de viață a întregii infrastructuri de canalizare, de la racorduri, colectoare, stații de pompare, până la stații de epurare și la creșterea costurilor de mentenanță cu schimbarea pompelor distruse, creșterea frecvenței intervențiilor asupra rețelelor și perturbarea funcționalității proceselor tehnologice de epurare a apelor uzate.
Preocuparea și atenția vizavi de deșeurile pe care le generăm și o schimbare de comportament – spre exemplu colectarea și predarea uleiului alimentar uzat pentru reciclare – pot ține la distanță mirosurile neplacute degajate din canalizare, înfundarea racordurilor sau refularea apei uzate în stradă sau în locuințe.
Așadar, rețeaua de canalizare nu este un imens coș de gunoi. Informăm utilizatorii serviciului, că este interzisă aruncarea în canalizare a produselor menționate mai sus, lucru specificat de altfel și pe etichetele acestora. De asemenea, este interzisă deversarea în sistemul de canalizare a substanțelor toxice sau nocive care, singure sau în amestec cu apa din canalizare, pot pune în pericol personalul de exploatare a rețelei de canalizare și a stației de epurare.
La Stația de Epurare Topoloveni din luna august au fost montate unele dintre cele mai performante pompe Flygt Concertor, intervenindu-se doar de trei ori până în prezent, în trecut intervențiile personalului fiind în medie de șapte-opt ori pe săptămână. Una dintre cele trei intervenții a fost atunci când una din pompe s-a blocat deoarece s-au găsit bucăți de lână (blană) și de aici consecințe precum: refularea rețelei de canalizare pe proprietățile utilizatorilor, în stradă, precum și degajarea mirosurilor pestilențiale.
Echipele de intervenție ale SC Apă Canal 2000 SA sunt la datorie și în această perioadă dificilă pe care o traversăm, dar suntem nevoiți să le dimensionăm și să acționăm cu anumite limitări. Vom acționa cu precădere pentru menținerea în funcțiune a sistemului de distribuție a apei potabile și eliminarea principalelor blocaje din rețeaua de canalizare. Oamenii trebuie să înțeleagă că nu putem rezolva pe loc orice racord înfundat din neglijență, nepăsare sau rea-voință. Le suntem alături și dorim ca respectul să fie unul reciproc.
„Conştiinţa ecologică a responsabilităţii faţă de existenţa altor forme ale vieţii şi pentru calitatea superioară a mediului înconjurător este, în ultimă instanţă, o manifestare esenţială a spiritualităţii umane, un act de cultură, pe care se întemeiază în mod necesar grija faţă de noi înşine.‟, a transmis Apă Canal 2000. S.A. M.S.