Vești din Franța

0

  • Conf. dr. Adrian Tase



Astăzi cunoscutul cardiolog Adrian Tase ve vorbește despre descoperirile lui Didier Raoult un medic și microbiolog francez specializat în boli infecțioase, care a anunțat că SARS CO-V 2 a suferit o nouă mutație, mai virulentă, care schimbă manifestările clinice.


Franța părea să fi învins coronavirusul. Dar tumultuosul val doi îi obligă pe liderii francezi să caute soluții pentru a evita o altă carantină dureroasă. Președintele anunță o “stare de asediu” pentru Paris și alte 8 orașe mari. Presiunea pe paturile de terapie intensivă este intolerabilă și personalul din sănătate este extenuat.
Dacă virusul a fost vreodată sub control în Franța, asta s-a întâmplat înaintea verii. Dar, potrivit experților, după această perioadă, ca dealtfel mai multe țări europene, Franța a lăsat garda jos.
Potrivit expertului Didier Raoult de la Clinica din Marseille, coronavirusul a suferit o nouă mutație, mai virulentă, care schimbă manifestările clinice. El a vorbit despre progresul epidemiei, în special în zona Marsiliei și despre descoperirea unei noi tulpini de COVID-19.
Pentru a rezuma, COVID-19 a suferit mutații de la începutul epidemiei: varianta 0 a fost cea care venea din China și Italia, a existat o nouă variantă în iulie, apoi în august, dar de data aceasta este varianta 4 care pare a fi mai periculoasă decât precedenta. Potrivit profesorului, impactul măsurilor guvernului nu e ușor de evaluat. Este mai degrabă inversul a ceea ce ne-am putea imagina. Eram pe panta unei mici scăderi (în Marsilia) și acum există o creștere ușoară, care a determinat închiderea restaurantelor și barurilor. Nu știm dacă astfel de măsuri izolate au un impact direct.
Mergând mai departe cu teoria sa despre super-mutațiile COVID-19, profesorul Raoult a sugerat că au existat mini-epidemii cu mai multe variante ale virusului și se are impresia că aceste variante nu au aceeași severitate. Varianta care a circulat în iulie-august a dat o severitate mai mică: mai puține spitalizări, mai puține resuscitări, mai puține decese. Astăzi, varianta 4 ne face să credem că virusul nu mai este atât de banal sau atât de benign.
Punctul actual de vedere este că există un alt grup de virusuri apropiate care se amestecă foarte frecvent, există mini epidemii cu diferite variante.
Impresia expertului este că aceste variante nu au aceeași severitate, așa că avem două curbe care se suprapun atunci când analizăm genomurile.
În plus, nu există o analiză suficientă a genomurilor, este nevoie de multe analize de acest tip, astfel încât să putem urmări în detaliu evoluția acestor diferite variante.
Aceasta noua variantă a virusului, datorită mutației, este în mod cert mai periculoasă.
Markerii biologici sunt mai sensibili, în special cu privire la tulburările de coagulare, care erau mult mai mari la varianta veche, pe care am numit-o 0, cea care fusese importată din China și Italia.
Deocamdată avem doar date preliminare, pe 70 de cazuri, care par să arate că noua forma este diferită în manifestările clinice față de varianta 1, care părea cu adevărat benignă.
Din elementele pe care le avem reiese că virusul nu este la fel de banal sau benign cu cel pe care l-am avut în iulie-august.
Deci, precauție maximă!


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.