Noi prevederi privind pacienții cu Covid-19

0



A fost emis Ordinul 1819 din 27 oc­tom­brie 2020 prin care se aduc o serie de modifi­că­ri ordinului 1413/ 2020 privind măsurile în cazul pacienţilor infectaţi cu coronavirus şi a asimptomaticilor. Potrivi noilor regle­men­tări, asimptoma­ti­cii pot fi trataţi la domi­ciliu, la fel şi cei cu simp­tome uşoare.


Persoanele depistate pozitiv cu noul coronavirus au obligația să anunțe medicul de familie, care trebuie să îi monitorizeze și să transmită datele la Direcția de Sănătate Publică. Pacienții asimptomatici sau cu simptome ușoare care nu necesită internare se pot izola la domiciliu sau la locația declarată. Pacienții simptomatici cu factori de risc, la recomandarea medicului de familie sau la solicitarea lor și cu acordul acestora, vor fi transportați prin intermediul serviciilor de ambulanță la spitalele care îngrijesc pacienți COVID. În aceste unități medicale vor fi evaluați clinic, prin teste de laborator, și, dacă se consideră necesar, li se va face o examinare radiologică pulmonară sau examen computer tomografic. Pacienții simptomatici cu forme medii sau severe vor fi internați cu acordul lor în spitalele de fază I sau II, care au în structură secții de terapie intensivă, sau în spitale suport, în cazul în care spitalele de fază I sau II nu au secții de terapie intensivă, perioada de internare fiind stabilită de medicul curant.
Pacienții care prezintă sechele post-COVID-19 după externare vor fi monitorizați în continuare atât de medicul de familie, cât și în servicii de specialitate, cu controale regulate ale funcțiilor pulmonare, cardiace, computer tomografie, test de mers și alte investigații considerate necesare de medicul curant. După 14 zile de la data recoltării primului test pozitiv pentru pacienții declarați vindecați de COVID-19, la reintrarea în colectivitate nu este necesar avizul epidemiologic și nici solicitarea unui test negativ pentru SARS-CoV-2.
Un pacient cu rezultat pozitiv nu va fi retestat 90 de zile
Ordinul spune că pacientul pozitiv nu mai trebuie retestat RT-PCR timp de 90 de zile de la vindecare, cu excepția persoanelor cu imunodepresii severe sau a celor care dezvoltă simptomatologie clar sugestivă. Dacă retestarea totuși se petrece, un rezultat pozitiv în perioada de 90 de zile de la vindecare nu poate fi considerat o nouă infecție, cu excepția persoanelor cu imunodepresii severe sau a celor care dezvoltă simptomatologie clar sugestivă. Internarea trebuie să dureze până când sunt îndeplinite toate criteriile următoare: cel puțin 14 zile de la data recoltării primului test pozitiv și lipsa febrei pentru cel puțin 72 de ore și ameliorarea simptomatologiei. Testarea de control RT-PCR se va efectua după îndeplinirea criteriilor mai sus menționate. Pacienții cu rezultat pozitiv pentru ARN SARS-CoV-2 la testul de control pot fi externați dacă medicul curant consideră oportun pe baza criteriilor clinice și paraclinice, cu indicații de izolare la domiciliu sau la locația declarată de persoană pentru o perioadă stabilită de medicul curant. Pacienții cu test de control negativ pentru ARN SARS-CoV-2 sunt declarați vindecați la externare de către unitatea sanitară, iar cei cărora li s-a recomandat izolarea sunt declarați vindecați de către medicul de familie, la încheierea perioadei de izolare recomandate. În situația în care pacientul nu are medic de familie, vindecarea va fi declarată la terminarea perioadei de izolare de către medicul curant care a tratat cazul respectiv. M.Sandu