La închisoare după ce a ameninţat un poliţist cu moartea!

0



În timpul unui scandal în familie, un tânăr de 29 de ani, din comuna Bascov, şi-a vărsat nervii pe unul dintre poliţiştii sosiţi la faţa locului ca să calmeze spiritele. Marius Olteanu, despre el fiind vorba, a fost condamnat definitiv, având de ispăşit o pedeapsă cu închisoarea, după ce l-a ameninţat cu moartea pe omul legii.


La sfârşitul lunii mai, Marius Olteanu s-a dus noaptea peste fratele şi cumnata lui, care locuiau într-o casă din apropierea locuinţei sale. În jurul orei 4.00, individul înarmat cu un cuţit şi o bâtă a intrat în casa rudelor lui, fiind beat criţă. S-a dus în camera soţilor şi i-a lovit în timp ce dormeau. Aceştia au sunat la 112 ca să scape. La sosirea echipajului de poliţie de la Secţia Rurală Bascov, Marius Olteanu era extrem de agitat. I-a înjurat pe oamenii legii şi i-a ameninţat. La un moment dat, tânărul a pus ochii pe un agent şi l-a ameninţat cu moartea spunându-i că îl va ucide după ce se va întoarce din arest. Tânărul este recidivist. La data comiterii faptelor, fusese eliberat recent din închisoare. A fost condamnat pentru fapte cu violenţă şi furt, iar instanţa l-a obligat să umeze un tratament de specialitate, având probleme psih­ice. Nu a urmat tratamentul, instanţa cerând internarea lui. Nu a fost cazul, între timp ajungând din nou în arest!
6 luni cu executare
După scandalul cu pricina, Marius Olteanu a fost trimis în judecată pentru ultraj, în stare de arest preventiv. Judecătoria Piteşti l-a condamnat pe data de 23 septembrie, la 6 luni închisoare cu executare. Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti a declarat apel la sentinţă, considerând că pedeapsa este prea mică, comparativ cu gravitatea faptei sale. Astfel, procesul s-a mutat la Curtea de Apel Piteşti, judecătorii dând sentinţa definitivă marţi. Magistraţii au respins solicitarea Parchetului, astfel că, Marius Olteanu a rămas cu pedeapsa de 6 luni, cu executare. Acesta se află încă, în închisoare, din pedeapsă urmând să fie dedusă perioada în care a stat închis. Astfel, bărbatul va fi liber înainte de sărbători. Potrivit sentinţei, nu are voie să se apropie de poliţistului ameninţat, nici de familia acestuia, pe perioadă de 3 ani după că îşi va executa pedeapsa.
Modificările legislative privind intervenţia poliţiştilor
Reamintim că la sfârșitul lunii octombrie a anului trecut, a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 192 din 2019, pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice, modificările intrând în vigoare începând din 26 ianuarie. Legea instituie reguli clare și transparente referitoare la procedurile de legitimare, control corporal, al bagajelor sau al vehiculului, sunt prezentate condițiile în care o persoană poate fi condusă la sediul poliției și situațiile în care polițistul poate utiliza forța, respectiv sunt introduse garanții suplimentare pentru respectarea drepturilor cetățeanului. Potrivit prevederilor legale, polițistul are dreptul de a pătrunde, în orice mod, într-o locuință sau în orice spațiu delimitat ce aparține ori este folosit de o persoană fizică sau juridică, fără consimțământul acesteia sau al reprezentatului legal, pentru a salva viața sau integritatea corporală a unei persoane, dacă există indicii ca în acel spațiu este o persoană aflată în pericol. Totodată, este introdusă prezumția săvârșirii unei acțiuni violente împotriva polițistului, dacă persoana care a fost avertizata să nu se apropie continuă să se apropie de polițist. Acțiunea persoanei dă dreptul polițistului de a interveni, utilizând forța, proporțional și strict cât este necesar pentru a înlătura pericolul și pentru a lua măsurile legale necesare. Având în vedere prevederile legale cei care comit infracţiuni împotriva oamenilor legii riscă sancţiuni mai dure, ceea ce ar trebui să le dea de gândit infractorilor înainte să ridice mâna sau să lanseze ameninţări la adresa poliţiştilor care intervin în mod autorizat.  M.Sandu


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.