Istoria fascinantă a înghețării alimentelor – de la cele mai vechi modele, până la vitrine frigorifice moderne

0



De la vechile recipiente cu gheață până la frigiderele de astăzi conectate la internet, frigiderul are o istorie bogată și a rămas nelipsit sute de ani în existența umană, iar civilizațiile au avut mereu nevoie de păstrarea la rece a alimentelor.


Una dintre primele forme de refrigerare erau numite case de gheață. Acestea au fost utilizate în mod obișnuit pentru a stoca gheață pe tot parcursul anului, de obicei erau bucăți de gheață  tăiate din lacuri și râuri din apropiere. Evreii, grecii și romanii erau, de asemenea, cunoscuți că foloseau zăpada așezată în gropi de depozitare, iar egiptenii puneau recipiente peste noapte pentru a se răci.

Inventatorul frigiderului

Prima metodă de refrigerare artificială a fost gândită de William Cullen, un inventator scoțian. Cullen a arătat cum încălzirea rapidă a lichidului la un gaz poate duce la răcire. Acesta este principiul de esență al refrigerării. Autorul nu și-a transformat niciodată teoria în practică, dar mulți au fost inspirați să încerce să-i realizeze ideea.

Thomas Moore  a inventat cutie de gheață pentru răcirea produselor alimentare pentru transport. El a numit-o „frigorifică” până când a brevetat „frigiderul” în 1803. Nevoia de refrigerare creștea zi de zi, deși încă nu apăruseră vitrine frigorifice.

Cererea consumatorilor de alimente proaspete a fost în creștere, ducând la schimbări dietetice între 1830 și războiul civil american din anii 1860. Acestea au fost alimentate de creșterea economică generală și de orașele în creștere dramatică.

Precursorii unor vitrine frigorifice

Primele lăzi de gheață au fost realizate de dulgheri, concepute pentru a profita de livrarea regulată spre gospodării a blocurilor mari de gheață. Acestea erau cutii izolate din lemn căptușite cu tablă sau zinc și utilizate pentru a ține blocuri de gheață pentru a menține mâncarea rece. O tigaie pentru picurare colecta apa topită – și trebuia golită zilnic.

Profesorul german de inginerie Carl von Linde a brevetat procesul de lichefiere a gazului care a devenit parte a tehnologiei frigorifice de bază. Descoperirile sale au condus la inventarea primului frigider eficient și practic. Refrigerarea adus în atenție gheața ca produs pentru păstrarea alimentelor și a fost introdusă în multe procese industriale.

Utilizarea populară a refrigerării cu gheață se apropia de sfârșit, deoarece utilizarea gheții naturale punea probleme de sănătate din cauza poluării și a deversării apelor uzate. Soluția a devenit gheață fabricată mecanic, deschizând calea frigiderelor-congelatoare electrice.

Primul frigider electric

Primul frigider electric de uz casnic a fost inventat de americanul Wolf și a fost denumit Domelre ( DOMestic ELectric Refrigerator). Modelul său a fost repede uitat, dar una dintre invențiile gândite de el – tava pentru cuburi de gheață – a prins și este și azi folosită.

Primul frigider modern destinat publicului larg

In 1927 , celebra firmă General Electric a introdus „Monitor-Top”, care a devenit primul frigider care a utilizat pe scară largă – au fost produse peste un milion de unități. Ansamblul compresorului, care a emis o cantitate mare de căldură, a fost plasat deasupra dulapului. Aceste frigidere foloseau fie dioxid de sulf, fie formiat de metil ca agent frigorific.

Până în 1929, frigiderele cu sisteme de compresie a vaporilor au provocat mai multe accidente fatale când s-au scurs gazele toxice. Cercetările au fost inițiate pentru a dezvolta o metodă de refrigerare mai puțin periculoasă, ducând la descoperirea freonului, care a devenit standardul pentru aproape toate frigiderele domestice. Introducerea freonului a jucat un rol major în extinderea pieței frigiderelor.

Congelatoarele sau unele vitrine frigorifice erau gândite ca și compartimente separate, pentru înghețarea completă a unor alimente mai perisabile.

Anii de după al Doilea Război Mondial

Producția completă de masă a frigiderelor moderne a început după cel de- al doilea război mondial. Anii 1940 au adus frigiderul cu răcire inferioară pe care îl recunoaștem astăzi. A adus depozitarea eficientă a alimentelor în casa americană, stabilind un nou standard de siguranță a alimentelor.

Peste 80% din fermele americane și mai mult de 90% din casele urbane dispuneau de frigider. Frigiderul a început să aibă un design în culori pastelate, precum turcoazul și rozul. În anii 80, primele programe de etichetare energetică au fost lansate în multe țări din întreaga lume, permițând consumatorilor să compare eficiența energetică a produselor precum frigiderele.

Anii 90

Companiile au început să aducă mai aproape  internetul de lumea obiectelor  electrocasnice. Firma sud-coreeană LG Electronics a lansat primul frigider conectat la internet din lume, iar Samsung a lansat modele cu Wi-Fi și camere video care te ajută să ții evidența momentului în care mâncarea este pe cale să fie alterată.

Frigiderele sunt însoțite în spațiile comerciale de vitrine frigorifice, de multe ori special dedicate unor anumite produse – carne, peste, înghețata, sucuri răcoritoare. Publicitatea și-a pus amprenta pe aceste vitrine frigorifice, aducând celebritatea unor mărci cunoscute pe plan mondial, iar spațiile de depozitare la rece au devenit atracții pentru consumatori și clienții din magazine sau supermarket.