Cuptor electric sau pe gaz: Care este mai bun?

0

Alegerea unui cuptor în bucătărie este o decizie importantă deoarece în majoritatea cazurilor acesta reprezintă principalul aparat electrocasnic din bucătărie și este aparatul utilizat pentru  prepararea mâncărurilor preferate de întreaga familie.

Principalul criteriu pentru alegerea unui cuptor este prețul , datorită modului de construcție cuptoarele electrice sunt mult mai ușor de fabricat decât cele pe gaz și din acest motiv prețurile cuptoarelor electrice sunt mult mai mici decât al celor pe gaz.
Un alt aspect luat în considerare de persoanele care achiziționează un cuptor pe gaz sau electric este siguranța în utilizare fapt pentru care majoritatea cumpărătorilor îl aleg pe cel electric la care nu există riscul acumulărilor de gaze.

Cuptoarele electrice și cele pe gaz au avantajele și dezavantajele lor, iar pentru a vă ajuta să faceți cea mai bună decizie vă prezentăm în continuare principalele avantaje și dezavantaje ale ambleor tipuri de cuptoare.

Cuptoare electrice

 Avantaje

  • Curățare ușoară: În general un cuptor electric este mult mai ușor de curățat decât unul pe gaz datorită construcției mult mai simple.
    ● Distribuirea uniformă a căldurii: Ventilatorul amplasat în interiorul cuptorului asigură o distribuire uniformă a căldurii în intreg cuptorul ceea ce face ca mâncărea din cuptor să fie preparată uniform pe toate părțile. Rezultate excelente la gătire sunt obținute utilizând cuptoare electrice cu ventilator.
    ● Preț: Cuptoarele electrice încorporabile au un preț de achiziție mult mai mic decât cele pe gaz, de exemplu un cuptor electric ieftin are un preț de pornire de 600 lei pe când unul pe gaz are un preț de cel puțin 1300 – 1400 lei.
    ● Siguranță în utilizare: Cuptoarele electrice sunt mult mai sigure decât cele pe gaz datorită faptului că nu există riscul de acumulare de gaze. În bucătărie nu se mai simt și mirosurile de gaze arse.
    ● Funcții speciale: Unele modele de cuptoare electrice sunt dotate cu funcții speciale precum gătirea cu aburi, autocurățare pirolitică sau gătire în vid.

Dezavantaje

  • Timp mai mare de încălzire: La cuptoarele electrice normale fără funcția de încălzire rapidă timpul necesar preîncălzirii cuptorului este mai mare decât în cazul celui pe gaz. În cazul acestui produs Bosch această regulă nu se aplică deoarece are funcție de încălzire rapidă.
    ● Costuri de operare mai mari: În România încă prețul gazului este mai mic decât cel al energiei electrice ceea ce face ca factura pentru utilizarea cuptorului electric să fie mai mare decât în cazul unui cuptor pe gaz.

Cuptoare pe gaz

 Avantaje

  • Încălzire rapidă: Flacără din interiorul cuptorului încălzește foarte repede incinta cuptorului fapt care reduce foarte mult timpul necesar pentru preîncălzirea cuptorului.
    ● Durată mai mare de viață: Datorită simplității sale cuptorul pe gaz va rezista foarte mulți ani.
    ● Costuri de utilizare reduse: Prețul gazului este încă ieftin în România ceea ce îl face să aibă costuri mici de utilizare.

Dezavantaje

  • Distribuirea căldurii: La un cuptor pe gaz căldura nu este distribuită în mod uniform și anume în partea inferioară temperatura este mai mare decât în partea superioară. Această diferență de temperatură face ca mâncarea să nu fie gătită în mod uniform.
    ● Curățare dificilă: Interiorul cuptorului pe gaz este dificil de curățat datorită componentelor detașabile.
    ● Stabilitatea flăcării: Poate suferi modificări în timp în cazul în care în arzătoare ajung impurități.

Care este mai bun?

Răspunsul la această întrebare este unul subiectiv  datorită faptului că unele persoane vor prefera cuptoarele pe gaz pe când altele pe cele electrice.
Ținând cont doar de avantajele și dezavantajele cuptoarelor putem spune că cele electrice sunt mai bune, iar faptul că au un preț de achiziție destul de mic face ca acestea să fie preferate de foarte multă lume.