Până la sosirea vaccinului, suntem în continuare preocupați să stopăm ofensiva virusului. Ne aflăm în plin val 2 al pandemiei cu COVID-19. Dacă aruncăm o privire pe harta lumii, observăm că multe națiuni mari (Statele Unite, Rusia, India, Brazilia, China, Italia, Franța, Marea Britanie, Spania, etc.) sunt profund afectate. O fericită excepție de țară mare care ține pandemia sub control este Germania. În contrast, Belgia este o țară mică cu probleme mari.
Care sunt lecțiile învățate până acum din această pandemie?
1. Noua Zeelandă a reușit prin mascarea întregii populații – “universal masking”, timp de 3 luni să reducă la zero numărul de cazuri COVID-19. Efortul a fost mare, a urmat o relaxare și cazurile au reapărut.
2. Germania intervine cu ventilația intensivă și frecvența a spațiilor închise, inclusive școlile în timpul iernii, că și cu aplicația “Corona Warn-Up”.
3. Grecia are constant indicatori foarte buni. Este o țară peninsulară și insulară, fără aglomerații urbane mari și fără prea mulți emigranți, cu o conștiința etnică specială care oferă solidaritate socială în momente dificile. Au fost exigenți cu turiștii străini.
4. Japonia are experiență epidemiologică, o societate bine organizată, tehnologie înaltă. Din Arhipelagul Nipon am învățat să luăm câte o gură de apă la fiecare sfert de oră pentru a menține faringele umed. Astfel, SARS-CoV-2 nu se poate cantona în faringe, fiind spălat și distrus în tubul digestiv.
5. Singapore ne-a impresionat prin cea mai clară explicare a măsurilor defensive, declarația ministrului sănătății din orașul-stat fiind, pe rețelele de socializare, mai “virală” decât însuși SARS-CoV-2!
6. Cehia s-a remarcat la primul val pandemic prin cea mai mică rată de fatalitate a cazurilor cu COVID-19 pe parcursul a două luni în care s-a realizat integrarea eforturilor autorităților medicale, cu cele ale decidenților politico-administrativi și, respectiv, ale populației. Ulterior, relaxarea a permis virusului să contraatace.
Ce avantaje competitive are România?
În termeni de management medical:
1. În țara noastră, la unitățile de stat, serviciile medicale sunt gratuite și accesibile.
2. Avem încă un număr destul de mare de paturi spital la 1000 locuitori, circa 6, comparativ cu 8 în Germania, 6,5 în Cehia, 3,0 în Spania și 2,5 în Marea Britanie.
3. Restructurarea spitalelor s-a făcut destul de rapid.
4. Există posibilitatea de transfer rapid al pacienților la spitale cu disponibil de paturi ATI.
5. Avem spitale mobile, unul chiar în curtea Spitalului Județean de Urgență Pitești.
6. Testarea populației se face pe scară din ce în ce mai extinsă.
7. Remarcăm activitățile de voluntariat cu studenți la facultăți cu profil medical, dar și alți oameni inimoși care se implică în rezolvarea apelurilor adresate DSP, etc..
În termeni de management administrativ:
1. Triajul la frontiere se dovedește eficient, în ciuda unui trafic intens în anumite perioade.
2. Agenții economici au arătat flexibilitate pentru producerea de măști, dezinfectant, echipament medical, alte produse necesare în criza sanitară.
3. Instalarea carantinei a fost operativă și eficientă în valul 1. Acum avem lockdown parțial și un număr de localități în carantină totală.
4. Forțele de ordine au luat măsuri eficiente pentru obligativitatea portului măștii în locuri publice.
Susținerea populației se remarcă prin:
1. Disciplina autoimpusă a portului măștii.
2. Voluntariat în diverse zone (măsurarea temperaturii, răspuns la apeluri telefonice în DSP, etc.).
3. Adaptarea rapidă cu munca la distanță – “tele-commuting”.
Alte aspecte:
1. Veștile alarmante din Italia, unde avem o diaspora mare, au contribuit la conștientizarea rapidă a pericolului cu măsuri operative.
2. Majoritatea localităților din România sunt mici. Avem câteva zone aglomerate în marile conurbații, cu aer destul de poluat, dar fără ghetto-uri.
3. Populația noastră este vaccinată BCG, un posibil avantaj imunologic invocat în Cehia, Taiwan, etc..