Localizarea crapilor pe apele pe care pescuim

0

  • Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit



Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv. Pentru o partidă reuşită este nevoie să fiţi cât mai bine informaţi despre specia de peşte pe care o vizaţi şi să folosiţi exact ce trebuie pentru a prinde adevărate capturi.


În această ediţie vă prezentăm “Localizarea crapilor în funcţie de tipul de apă pe care pescuim”. Informaţiile sunt oferite de Ionuţ Constantinescu, pescar de competiţie, campion naţional cu echipa Enjoy Fishing Club, care anul viitor va reprezenta România la Campionatul Mondial din Ucraina, unul dintre experţii site-ului crapmania.ro.
Apele pe care pescuitul la crap pot fi divizate în mai multe tipuri. Localizarea crapilor se va face diferit în funcţie de specificul apei pe care intenţionăm să pescuim. Aşadar, acest capitol îsi propune analizarea modului în care caracteristicile apelor influenţează localizarea crapilor şi comportamentul lor. Bălţile şi lacurile private cu reţinere se împart în 2 categorii. Prima categorie este reprezentată de apele cu structură regulată, de obicei artificiale (amenajate de om), fiind totodată şi cele mai multe la număr. A doua categorie o constituie apele cu un specific sălbatic, cu multe structuri, variaţii de adâncime, şamd., fiind formate de obicei pe cale naturală. Această diferenţiere este necesară deoarece localizarea crapilor va diferi semnificativ în rândul fiecărui tip de apă existând anumite particularităţi.
Localizarea crapului pe bălţi cu structură regulată
Cum arată o astfel de baltă? Aceste ape au adesea o formă ovală, alungită. Adâncimea apei este una constantă, singura diferenţă de nivel fiind canalul drenor (canal cu rol de a aduna peştii în momentul secării băltii). Pe margini uneori vom găsi stuf sau copaci, fiind locuri ideale pentru peşti. Aşadar localizarea crapilor pe aceste bălţi se va face în funcţie de o serie de factori, pe care ar trebui să îi avem în vedere cu ocazia fiecărei partide precum: direcţia vântului, presiunea pe baltă, pescuitul pe unul sau ambele maluri. Vântul va împinge cu siguranţă crapii către un capăt sau altul al băltii. Spre exemplu dacă direcţia vântului este V – E, crapii se vor deplasa către extremitatea din est. Prin urmare, alegerea locului de pescuit ar trebui să ţină cont în primul rând de acest criteriu. Presiunea pe baltă, în special în zilele de week-end, influenţează comportamentul crapilor. Adesea mustăcioşii vor avea tendinţa de a se retrage pe zonele mai liniştite. Aşadar, în astfel de zile există posibilitatea ca locurile consacrate de pe baltă să nu prindă, în timp ce zonele mai slabe să fie mult mai productive datorită liniştii. Pescuitul pe unul sau ambele maluri implică o localizare diferită a crapilor. Dacă se pescuieşte doar pe un singur mal, crapii se vor refugia adesea către malul opus, zonă unde se vor simţi cel mai confortabil. Un plus în astfel de cazuri îl pot reprezenta stuful sau copacii, structuri care pot oferi hrană naturală la un moment dat peştilor. Pescuitul pe ambele maluri va determina o localizare a crapilor către jumătatea bălţii, areal în care peştii vor şti că li se oferă mâncare de către pescari în mod constant. Adineaori menţionasem existenţa unui canal drenor. Crapii îî putem găsi adesea la bazele canalui, mai rar în interiorul acestuia. În canalul drenor de obicei se adună diverse resturi, mâl, gunoaie, etc. obstacole care împiedică prezentarea corectă a unei monturi, crapii găsind momeala de cârlig mult mai greu. Prin urmare, nu ezitaţi să pescuiţi la baza canalului drenor, şi nu uitaţi de folosirea plutei de marker pentru a-l identifica.
Localizarea crapului pe bălţi cu specific sălbatic
Bălţile şi lacurile cu specific sălbatic sunt acele ape formate natural, dar care între timp au ieşit din circuitul apelor publice, fiind patronate sau concesionate. Structura rămâne aceeaşi, singurele modificări aduse unor astfel de ape fiind amenajarea locurilor de pescuit şi populările regulate menite să crească densitatea de peşte. Spre deosebire de bălţile cu structură regulată, localizarea crapilor pe cele semi-sălbatice va fi mult mai dificilă. Existenţa structurilor şi variaţiile de adâncime vor influenţa vizibil comportamentul crapilor. De asemeni, aceştia vor avea mai multe ascunzători şi zone de refugiu. Ce ar trebui să avem în vedere atunci când cautăm crapii pe o astfel de apă? În opinia mea, ordinea ar fi următoarea: alegerea adâncimii apei şi structurilor pe care vom pescui în funcţie de anotimp, direcţia vântului şi evitarea zonelor aglomerate de pescari. M.D.