La Lerești, paradă în costum popular, de Ziua Națională a României!

0

Administraţia locală a comunei Lereşti a organizat în această zi importantă un eveniment extraordinar. Primarul Marian Toader alături de viceprimarul Adriana Cicu, purtând un port popular specific locului, au pornit evenimentele dedicate Zilei naţionale a României, de la Primăria Lerești păstrând toate măsurile în vigoare.Bogdan Radu

 

Ziua națională a României a fost între anii 1866-1947, ziua de 10 mai, apoi, între 1948-1989 ziua de 23 august. Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de președintele Ion Iliescu și publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România. Această prevedere a fost reluată de Constituția României din 1991.

Ca în alți ani lereșetenii nu i-au mai întâmpinat cu aplauze pe la porți din cauza restricțiilor,aceștia exprimându-și chiar dezamăgirea în acest sens mulțumindu-se doar cu informațiile apărute la posturile locale de televiziune și în social media.  

Festivităţile au început la ora 13.00 cu slujba religioasă, oficiată de un sobor de preoţi, urmată de depuneri de coroane şi jerbe de flori, precum şi paradă de port popular. De la primăria Lerești, programul activităţilor de 1 Decembrie a continuat la monumentele de la Biserica Lereștii de Sus la monumentul eroului locotenent Dumitru Lazea, la Biserica Lereștii de Jos, la Cimitirul Eroilor, la Valea Foii și la Ateneul Voinești.

Pe străzile din Lerești s-au făcut drumeții călare, cei participanți la paradă au purtat straie populare și steaguri în mâini.

De aici s-a plecat la Monumentul Eroilor din Valea Foii. Caii alături de românii ce-i călăreau, au fost deschizători de drumuri, au oferit un spectacol demn de Ziua Naţională a României.

Mândri că sunt români, participanţii la festivitate, au îmbrăcat costum popular românesc! De asemenea, la îndemnul administraţiei locale, lereştenii au arborat steagul naţional, pentru a reaminti tuturor, cetăţeni ai acestei ţări de identitatea naţională şi de faptul că suntem cu toţii responsabili de viitorul societăţii româneşti.