Comercianţii locali, discriminaţi faţă de hypermarket-uri

0

  • Interdicţiile le vor închide afacerile



Tot mai mulți agenți economici protestează împotriva măsurilor impuse de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Argeș prin care activitățile cu publicul sunt restrânse drastic. Întreprinzătorii locali spun că sunt discriminați față de marile centre comericale în care regulile sunt încălcate în mod flagrant.


Reprezentanții HorReCa, cea mai afectată activitate din timpul pandemiei, susțin că în acest fel, eforturile lor de a păstra locurile de muncă, de a plăti taxe și impozite și de a supraviețui în aceste vremuri tulburi sunt călcate în picioare, chiar de către cei care ar trebui să protejeze afacerile locale. Scandalul a izbucnit după ce zile la rând polițiștii au amendat agenți economici pe motiv că încalcă legea 55/2020, privind „nerespectarea de către conducătorii instituțiilor sau operatorilor economici a condițiilor stabilite potrivit art. 5 alin. (3) lit. f), referitoare la desfășurarea activității acestor instituții sau operatori economici sau nerespectarea de către conducătorii instituțiilor sau operatorilor economici a măsurilor stabilite potrivit art. 5 alin. (3) lit. f), referitoare la suspendarea temporară a activității acestor instituții sau operatori economici”. Oamenii de afaceri susţin că legea este prost interpretată. Ca şi cum asta nu ar fi fost de ajuns, hotărârea CJSU din 19 noiembrie când au fost actualizate listele localităților din județul Argeș în funcție de rata de incidență la mia de locuitori este discriminatorie. Astfel prin hotărârea amintită, nu este permis cafenelelor, restaurantelor şi altor unităţi de alimentaţie publică, gen cofetării sau autoserviri, să produsă şi să se servească în interior produse. Numai că hotărârea este ambiguă şi nu precizează în mod clar cum se poate face servirea.
„Este un joc de-a şoarecele cu pisica”
Un exemplu concret al interpretării eronate a legislaţiei, este situaţia afaceristului Alin Ciucu, deţinătorul unor cofetării. Are laboratorul la Curtea de Argeş şi un punct de lucru la Piteşti în care doar îşi comercializează produsele. I s-a spus că încalcă legea şi că ar trebui să vândă la geam. „Am fost amendat de mai multe ori de poliţişti. Ieri (n.r. luni) au venit de patru ori la cofetăria pe care o deţin în centrul Piteştiului. Nu mi-au adus încă, procesul verbal pe care să îl pot contesta. Mi-au spus doar că trebuie să vând la geam. Am explicat că eu nu prepar produsele în acel spaţiu, este doar un punct de desfacere. Vine clientul, îşi cumpără produsul la pachet şi pleacă. Accesul este limitat şi respectăm regulie de igienă şi distanţare socială. Mi se pare nedrept ce se întâmplă! Eu nu produc acolo, doar vând. În hotărârea invocată se face referire la cei care produc şi comercializează în acelaşi spaţiu. Este un joc de-a şoarecele cu pisica. Cred că se greşeşte. Eu sunt un om cinstit, cu pricipii. Îmi plătesc la stat toate datoriile. De ce trebuie să fim trataţi în acest mod? Suntem discriminaţi faţă de centrele comerciale”, declara omul de afaceri.
Legea este interpretată greşit!
Alţi comerciaţi şi-au manifestat nemulţumirea spunând că în hypermaket este permisă vânzarea de produse alimentare şi în unele centre chiar şi servirea în interior. De ce micii producători sunt îngrădiţi, activitatea lor fiind restrânsă prin impunerea de noi şi noi interdicţii, iar marilor comercianţi le este permis ceea ce altora le este interzis? Prefectul Emanuel Soare susţine însă că este respectată legea. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Marius Nicolaescu îl contrazice declarând: „ În cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă din 19 noiembrie le-am spus că în Hotărârea de Guvern 967/2020, din 12 noiembrie, la Anexa 3, articolul 6, aliniat 4, se precizează că pot comercializa în interior cu publicul, dar nu au voie să servească în interior. Ori îi lăsăm pe toţi să comercializeze ori pe niciunul!Legea este dată dar ei nu o respectă şi o interpretează greşit. Noi nu putem legifera, suntem obligați să respectăm legea și să fim egali cu toată lumea. Consider că este o discriminare în momentul actual pentru cei care comercializează, pentru cei care au restaurante sau de tipul restaurantelor și cafenelelor alții decât cei din hipermarketuri, pentru că lor li se interzice comercializarea în interior, practic, în spiritul legii este interzis a se consuma în interior, pentru că își dai jos masca și poate fi un pericol de infectare. Nu cred că este un pericol pentru că același lucru se poate întâmpla la o alimentară, să fie coadă, la o farmacie, sau la un magazin de haine. Interpretarea legii să fie făcută în așa fel încât să se permită și în interiorul restaurantelor să poată merge cetățeanul să își ia mâncare la pachet și să plece acasă. Noi am făcut această mențiune, cei din CJSU, nu au fost de acord cu includerea acestui paragraf, eu am semnat această hotărâre cu obiecțiuni, precizând că nu sunt respectate prevederile din H.G. 967 din 2020. Această hotărâre pe care eu nu am semnat-o, ar trebui atacată în instanţă de către întreprizătorii discriminaţi”, a declarat Marius Nicolaescu, vicepreşedintele CJ Argeş. M.Sandu