Localizarea crapului pe carpodroame

0

  • Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit



Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv. Pentru o partidă reuşită este nevoie să fiţi cât mai bine informaţi despre specia de peşte pe care o vizaţi şi să folosiţi exact ce trebuie pentru a prinde adevărate capturi.


În această ediţie vă prezentăm “Localizarea crapilor pe carpodroame”. Informaţiile sunt oferite de Ionuţ Constantinescu, pescar de competiţie, campion naţional cu echipa Enjoy Fishing Club, care anul viitor va reprezenta România la Campionatul Mondial din Ucraina, unul dintre experţii site-ului crapmania.ro.
Ce sunt carpodroamele
Carpodroamele sunt acele bălți și lacuri populate constant ce prezintă o densitate remarcabilă de crap, având de obicei ca destinație principală pescuitul competițional. Densitatea ridicată de crap în cazul carpodroamelor provine și din implementarea sistemului catch & release (prinde și eliberează). Acest regim facilitează creșterea crapilor de-a lungul anilor fiind benefic atât pentru pești cât și pentru pescarii aflați în căutare de trofee. Destui pescari trăiesc cu impresia că pescuind pe astfel de ape vor prinde dacă aruncă ,,boileși din aia scumpi” la întâmplare, iar crapii vor da năvală precum piranha.
Rezervările se fac cu luni bune înainte
Carpodroamele sunt până la urmă apele care anual văd sute de tipuri de nadă și monturi aruncate de pescari. În timp peștii învață cum să se ferească din a fi prinși foarte ușor și capătă un comportament mult mai precaut. Totuși, pescuind corect pe un carpodrom șansele de a prind cresc vizibil față de oricare alt tip de apă. Localizarea crapilor pe aceste bălți și lacuri se bazează enorm de mult pe informațiile avute în legătură cu tot ceea ce ține de pescuitul pe apa respectivă. Adesea rezervările pe carpodroame se fac cu luni bune înainte de a pescui. De aceea cunoștințele pe care le avem, sau pe care le putem solicita altor pescari joacă un rol decisiv în alegerea corectă a locului de pescuit.
Cum alegem locul de pescuit
Alegerea locului de pescuit este definitorie pentru reușita partidei. Din momentul în care ne hotărâm pentru un anumit stand putem începe acumularea informațiilor, dacă nu l-am mai pescuit. Totuși, dacă nu avem această posibilitate, sondarea cu marker-ul rămâne o variantă pentru a descoperi conformația standului pe care pescuim. Un loc a cărui cartrografiere o cunoaștem va fi un loc pe care vom găsi crapii mult mai ușor. Astfel vom putea plasa monturile pe diferite zone de interes pentru crapi și vom pescui eficient. Treifactori pot infuența considerabil localizarea crapilor : direcția vântului, diferențele de temperatură și vecinii, ordinea fiind aleatorie, toți cei 3 factori fiind la fel de importanți. Direcția vântului ne poate determina să pescuim în ,,scară” pentru a permite crapilor să intre pe zona nădită, fără a întâmpina un baraj de fire. Dacă vântul bate de la stânga la dreapta, este clar că peștii vor veni din stânga. Prin urmare, cu lanseta 1 vom pescui cel mai aproape, iar cu lanseta 4 cel mai departe. Având lansete poziționate pe distanțe diferite, vom putea intercepta crapii ce trec prin standul nostru pe diferite zone.
Ponturi pentru o partidă reuşită
Variațiile de temperatură dintre zi și noapte ori de la o zi la alta pot influența tranziția crapilor de pe adâncimi mari către adâncimi mici și invers. De aceea, o anticipare a zonelor unde crapii se vor muta este necesară, plasarea monturilor trebuind să țină cont și de acest factor. Rareori vom avea parte de partide în care să nu avem măcar un vecin de stand. În această situație sfatul meu este să urmăriți cu atenție modul în care pescuiesc cei de lângă. De ce? Pentru ca dacă vom pescui mai eficient comparativ cu aceștia vom prinde mult mai bine. Cum putem face acest lucru? În primul rând este necesar să evităm pescuitul în aceeași linie. Dacă unul dintre vecini va forma patul de nadă la 100 m, este de preferat să nădim mai sus, ori mai jos. Astfel vom evita să împărțim peștii cu cei de lângă. De asemeni, putem urmări locurile în care vecinii aruncă lansetele cele mai apropiate de standul în care pescuim. Din nou, trebuie să evităm să lansăm pe aceeși linie, în anumite momente pescuitul la o distanța mai ridicată decât vecinii putând fi decisiv. Singura situație în care putem pescui eficient în aceeași linie cu vecinii este existența clară a unei structuri care ține constant pește (prag, stuf, platou șamd). De reținut că, toate aceste ponturi pot fi aplicate cu succes nu doar în cadrul carpodroamelor ci și pe alte ape supuse unei presiuni constante de către pescari. M.D.