- Pentru perioada 2022-2027
Inundațiile reprezintă o amenințare, mai ales în contextul schimbărilor climatice semnalate în ultimii ani iar specialiștii din domeniul gospodăririi apelor vor să ia toate măsurile de prevenire. Astfel, Planul de Management al Riscului la Inundații pentru perioada 2022-2027, pentru bazinul hidrografic Argeș- Vedea va fi reactualizat alături de al celorlate 10 bazine hidrografice din țară.
După realizarea acestor Planuri va urma, ca finalitate, corelarea lor cu Planurile de Management al Bazinelor Hidrografice realizate conform Directivei Cadru Apă, oferind, în acest fel, o viziune integrativă, care va fi transpusă și la nivelul districtului hidrografic al bazinul Dunării.
Reconstrucție ecologică a râurilor
Până în prezent, au fost elaborate și validate metodologiile de revizuire a hărților de hazard și de risc care vor ține cont inclusiv de efectele schimbărilor climatice, fiind propuse și promovate cu prioritate măsuri de infrastructură verde și de reconstrucție ecologică a râurilor. Aceste tipuri de măsuri se pot realiza, ca de exemplu, prin îndepărtarea digurilor de maluri, sau prin crearea unor zone umede, astfel încât să se realizeze o protecție optimă a populației și a bunurilor acesteia în strânsă legătură cu protejarea mediului înconjurător. Toate aceste măsuri vor ține cont de cerințele Directivei-Cadru Apă, care impun rigori precise și clare referitoare la protejarea corpurilor de apă și, în același timp, vor conduce la consolidarea capacității de avertizare/alarmare şi intervenție/răspuns în caz de urgență.
În ceea ce privește măsurile pe care autoritățile le vor integra în Planurile de management ale riscului la inundații, un rol important îl va avea realizarea obiectivelor referitoare la informarea publicului prin identificarea unor acţiuni pentru consolidarea gradului de conștientizare și reziliență (acceptare) cu privire la riscurile de inundații. În acest sens, în cadrul proiectului se va adopta și o metodologie de lucru cu privire la îmbunătățirea implicării tuturor părților interesate, prin stimularea procesului de consultare și participare a publicului la luarea deciziilor. Documentele menționate mai sus sunt disponibile la adresa: https://rowater.ro/despre-noi/dezvoltare-si-investitii-achizitii/proiecte-implementate-in-curs-de-implementare/proiecte-in-curs-de-implementare/proiectul-rofloods/. Toate acestea se desfășoară în cadrul proiectului „Întărirea capacității autorității publice centrale în domeniul apelor în scopul implementării etapelor a 2-a și a 3-a ale Ciclului II al Directivei Inundații – RO-FLOODS”, derulat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în calitate de lider de proiect și Administrația Națională „Apele Române”, în calitate de partener. I.I.