Prefectul a propus ca Piața Milea să se numească Piața Revoluției!

1

Astăzi a avu loc ceremonia militară de comemorare a eroilor Revoluției Române din decembrie 1989. Din cauza pandemiei de coronavirus, manifestările din acest an s-au desfășurat cu un număr redus de persoane. Împreună cu reprezentanții structurilor MAI din județ, prefectul Emanuel Soare a depus o coroană de flori la Monumentul Eroilor Revoluției din Pitești.

Prefectul Emanuel Soare, cu această ocazie, a propus schimbarea denumirii piteței centrale din Pitești, din “Vasile Milea”, în “Piața Revoluției”, în memoria compatrioților care în decembrie 1989 au luptat pentru libertate și democrație.

În același timp, prefectul Emanuel Soare a ținut să transmită un mesaj la 31 de ani după evenimentele din decembrie 1989, când poporul român reușea, prin sacrificiu și curaj, să răstoarne regimul dictatorial ceaușist și să înscrie țara pe o traiectorie democratică.

“În urmă cu 31 de ani, românii au început să construiască o nouă istorie pentru țară, revenind la democrație după un act de curaj care a pus capăt unuia dintre cele mai tiranice regimuri dictatoriale din lagărul comunist. Din păcate, răsturnarea regimului s-a făcut cu vărsare de sânge. Astfel, în decembrie 1989, societatea românească trăia un Crăciun tragic marcat de sacrificiul a mii de confrați, însă pentru prima oară după 45 de ani, primeam darul libertății, al democrației, al voinței de progres.

Năzuințele românilor au fost înșelate însă de cei instalați la putere imediat după Revoluția Română, iar reformele și bunăstarea, de care românii au fost privați în anii comunismului, au întârziat să apară, spre dezamăgirea celor care în decembrie 1989 și-au revendicat libertatea, în stradă. Adevărul despre faptele din ultimele zile ale dictaturii ceaușiste și despre crimele regimului comunist s-a lăsat și el, așteptat.

Ne plecăm capul în faţa miilor de victime ale represiunii – morţi, răniţi, văduve, orfani – al căror sacrificiu a readus democraţia în România. Momentul pe care îl marcăm astăzi este cel care definește România contemporană, punctul de plecare al tuturor împlinirilor noastre comune, o democrație parlamentară, afirmarea pluralismului în toate aspectele vieții publice, libertatea de expresie, economia de piață, un stat de drept, apartenența la NATO și la Uniunea Europeană. Suntem datori să apărăm ceea ce eroii Revoluției Române au câștigat, prin sacrificiu, și să facem toate eforturile pentru ca niciodată România să nu se mai despartă de destinul său democratic. Dreptul fiecărui român la sănătate, libertate și prosperitate trebuie apărat de instituțiile statului român, care s-au schimbat fundamental în ultimii 31 de ani. Prin eforturile noastre, ale celor care ne bucurăm azi de viața în libertate, într-un regim democratic, trebuie să ne asigurăm că greșelile din istoria contemporană a țării nu vor fi repetate și că generațiile viitoare își vor cunoaște și înțelege trecutul. Îmi doresc ca sacrificul din decembrie 1989 să fie ultimul de acest fel din istoria noastră, iar copiii și nepoții noștri să trăiască într-o țară liberă, dreaptă și prosperă!”- a transmis prefectul județului Argeș, Emanuel Soare.