- Inspectoratul Şcolar Judeţean este pregătit pentru reluarea cursurilor
- Inspectorului General din Argeş este ferm, spune că semnele sunt pozitive, dar că totul va depinde de evoluţia situaţiei epidemiologice
- Noul termen de reluare a cursurilor este 8 februarie
Reluarea cursurilor de catre elevi, în clasele de şcoală, s-ar putea face la începutul semestrului doi, însă în momentul de faţă nu există nimic oficial. Singurele declaraţii în acest sens,sunt făcut de Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, în timp ce la nivelul judeţului nostru, Inspectoarul Şcolar General a confimat că semnalele pentru reînceperea şcolii sunt pozitive.
Reînceperea cursurile face to face, elevi – profesori este pusă în mai multe scenario, însă totul depinde de evoluţia situaţiei epidemiologice la nivelul ţării, dar şi la nivelul judeţului. “Nu avem o poziţie officială.Toate variantele sunt deschise. Noi vrem învăţarea faţă în faţă, dar depinde de situaţia epidemiologică şi să vedem cum decurge şi cum este abordată campania de vaccinare. Experţii vor trebui până la urmă să stabilească cum este mai bine. Oricum, trebuie ştiut că, noi vrem la şcoală! S-a vorbit acum despre data de 8 februarie, pentru reluarea cursurilor în clasă, probabil şi pentru că aceasta este data în care începe semestrul doi. Dar trebuie să vedem cum se stabilizează situaţia epidemiologică şi pentru că, fiind vacanţă, copiii au mai fost plecaţi cu părinţii şi nu se ştie cu cine s-au întâlnit… Trebuie evaluată situaţia, dar semnele sunt pozitive în Argeş, emulaţia este către această reîntoarcere la şcoală şi vă spus asta şi din discuţiile pe care le avem la nivelul Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă” ne-a explicat ieri, situaţia, Inspectorul Şcolar General din Argeş, Liliana Murguleţ.
“Mai multe scenarii”
Anterior, luni, Ministrul Educaţiei afirmase să discuţiile pentru reluarea cursurilor, la şcoală, există. „Orice scenariu este deschis. Nu excludem absolut niciun scenariu – nici scenariul în care am putea avea o redeschidere în zone care înregistrează o incidenţă mai mică, nu excludem nici prioritizarea pe nivele de educație, nu excludem absolut niciun scenariu. Însă, fiind vorba de sănătatea copiilor, elevilor, studenţilor şi cadrelor didactice, analiza trebuie făcută responsabil, cu datele pe masă, iar decizia trebuie luată de cei care au competenţă pe acest subiect”, a spus Sorin Cîmpeanu. Însă, aşa cum a afirmat şi şefa Inpectoratului Judeţean Argeş, sunt mai multe criterii pentru luarea unei decizii finale:
☞ evoluția situației epidemiologice după vacanța de iarnă
☞ modul în care se desfășoară campania de vaccinare
☞ situația cu elevii care nu au încă acces la educație online
☞ modul în care vor proceda și alte state. Noutatea este că termenul pentru evaluarea situaţiei epidemiologice a fost stabilit pentru 15 ianuarie, iar o decizie va fi anunţată după această dată.
O posibilitate ar fi și ca să se deschidă școlile fizic în acele regiuni unde rata de incidență a cazurilor de îmbolnăvire este mică. Tot până pe 15 ianuarie, în județul nostru, dar și în celelealte, trebuie făcută o situație cu cadrele didactice care vor să se vaccineze, pentru că personalul din învățământ ar putea fi inclus în etapa a doua a vaccinării.
Primul termen a fost pe 11 ianuarie
Inițial a fost stabilit ca școlile să se redeschidă pe 11 ianuarie, odată cu reluarea cursurilor de după vacanța de iarnă. Însă oficialii ministerului au argumentat că nu mai trebuie luată în calcul această variant, deoarece acest termen a fost stabilit cu multe luni în urmă. Iar noua dată ce trebuie acum luată în calcul este 8 februarie , atunci când începe și Semestrul II. În momentul de față, elevii sunt în vacanța de iarnă, vor relua cursurile pe 11 ianuarie, iar la finalul lunii vor mai avea o săptămână vacanță intersemestrială.
„În primul rând, trebuie să avem în vedere evoluția epidemiologică în urma vacanței de iarnă, pe care am văzut-o cu toții cum s-a derulat. Aceste rezultate vor putea să fie disponibile undeva la jumătatea lunii ianuarie. Vom vedea care este rata de infectare, un lucru extrem de important. Al doilea lucru important este modul în care se derulează campania de vaccinare. În acest sens am transmis către toate inspectoratele școlare județene rugămintea de a raporta o situație la nivelul fiecărei unități de învățământ, am transmis aceeași solicitare către toate universitățile din România, cu privire la disponibilitatea la vaccinare a personalului din învățământ – personal didactic, personal didactic auxiliar și personal nedidactic. Aceste rezultate le coroborăm cu evoluția epidemiologică, rata de infectare, după care, luând în considerare și măsurile adoptate de alte state care se confruntă cu aceeași problemă, luând în considerare problemele specifice sistemului de educație – și precizez că am cerut o altă raportare, cu termen 11 ianuarie, cu privire la estimările elevilor care se află în risc cu privire la modul de derulare a procesului de învățământ online” a mai spus ministrul. S.Mihai