Secretele vacinării în masă din Israel

0

  • Conf. dr. Adrian Tase



De-a lungul multor luni de pandemie, am prezentat în articolele noastre și unele aspecte interesante din diferite țări. Acum, când la nivel global a început o adevărată cursă a vaccinărilor, aventura geografică merge mai departe.


Țara care a pornit vaccinarea în forță este Israel. Premierul a făcut o demonstrație TV pentru a încuraja oamenii să se prezinte la centrele de vaccinare. Este o campanie entuziasmantă.
Peste 10% din populația Israelului a primit deja prima doză de vaccin. În acest ritm de 150.000/zi, 24/7, imunizarea națională se va realiza în circa 3 luni.
Prezentăm, în cele ce urmează, câteva secrete ale succesului vaccinării generalizate în Israel.
[1] 90% dintre cetățenii israelieni au încredere în sistemul lor medical. Acolo, clinicile sunt aproape de oameni, în fiecare cartier. Când medicii recomandă vaccinarea, populația se conformează.
[2] Statul Israel pune mare accent pe prevenție (chiar înainte de tratare). Iar vaccinarea este un gest eminamente preventiv. În plus, prevenția în pandemie înseamnă și o mai bună echilibrare a bolilor în scopul scăderii vulnerabilității pacienților cronici.
[3] Ca urmare a istoriei incandescente din Orientul Mijlociu al ultimului secol, israelienii sunt obișnuiți cu situațiile de urgență. Știu să ia decizii bune sub presiune. Au facilități de deplasare rapidă. Aceste calități de dovedesc utile și în pandemie, inclusiv în campania de vaccinare.
[4] Mulți cetățeni lucrează la fondurile de sănătate, inclusiv ca voluntari în pandemie, deci sunt familiarizați cu problematicile sanitare și sunt buni comunicatori în populație.
[5] Israelienii sunt obișnuiți cu vaccinarea antigripală sezonieră. Din acest punct de vedere, și noi românii avem experiență, deci suntem avantajați.
[6] Mediatizare amplă cu lux de amănunte. Medici renumiți apar în mass-media și răspund cu răbdare tuturor temerilor cetățenilor. Fără infodemie! Presa constructivă are un rol important în succesul vaccinării.
[7] Avantaj tehnic: monitorizarea permanentă post-vaccinare. Această urmărire medicală post-vaccinală le dă persoanelor vaccinate un sentiment de siguranță.
Așadar, o lecție de politică sanitară și un exemplu de urmat. Pentru a ajunge mai repede la finalul pandemiei.
Totuși, până la declararea oficială a imunizării populației, măsurile protective (mască, dezinfectant, distanțare socială) rămân în vigoare.