Plasau droguri sintetice la petreceri private

0

  • Doi piteșteni reținuți de polițiștii BCCO



Doi tineri de 23 ani, respectiv 27 ani, din Pitești, au fost ridicați ieri dimineață de polițiștii Antidrog din cadrul Brigăzii de Combaterea Criminalității Organizate Pitești, fiind reţinuţi. Aceștia sunt suspectați că în ultimele două luni au vândut, la petreceri private din Pitești, aproximativ 200 de grame de substanțe sintetice cu efect psihoactiv.  Este vorba de substanțe etnobotanice, interzise pe piață, care au efect similar morfinei, cocainei sau marijuana.


„Polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești – Serviciul Antidrog, împreună cu procurori din cadrul D.I.I.C.O.T. – S.T. Pitești, cu sprijinul jandarmilor argeșeni, au efectuat 2 percheziții domiciliare, în județul Argeș, la locuințele a două persoane bănuite de săvârșirea infracţiunii de trafic de substanțe sintetice cu efect psihoactiv. Din cercetări s-a stabilit că, începând cu luna noiembrie a anului 2020 și până în prezent, persoanele bănuite ar fi comercializat NPS (n.r. noi substanţe psihoactive), pe raza județului Argeș. În urma percheziţiilor, au fost descoperite și ridicate aproximativ 6 grame de substanță pulverulentă, susceptibilă a fi substanță cu efect psihoactiv, precum și alte obiecte și înscrisuri cu valoare probatorie. 2 persoane au fost conduse la sediul poliției pentru audieri. După administrarea probatoriului, cele două persoane au fost reținute pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de mâine să fie dispuse măsuri preventive” reiese dintr-un comunicat de presă remis redacţiei noastre de IPJ Argeş. Din ancheta oamenilor legii reiese că Radu Ionuţ C., de 23 de ani şi Mihai Alexandru M., de 27 de ani, ambii din Piteşti vindeau substanţele etnobotanice la petreceri private unor tineri cunoscuţi consumatori. Drogurile erau procurate de pe internet.
Ce sunt drogurile sintetice
Drogurile sintetice sunt substanțe psihoactive nereglementate, care au efecte similare drogurilor controlate. Sunt disponibile pe internet, fiind vândute ca substanțe chimice pentru cercetare, săruri de baie sau alimente. Drogurile sintetice au aceleași efecte ca drogurile psihoactive populare, cum ar fi cocaina, morfina sau marijuana dar au structuri chimice complet diferite. În Uniunea Europeană și organismele oficiale, cum ar fi OFDT, United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) precum și în presă, drogurile sintetice poartă oficial denumirea de „substanțe noi cu proprietăți psihoactive” (SNPP), sau etnobotanice). Aceste substanțe chimice sunt produse având compoziție variabilă, constând în general din amestecuri de substanțe comercializate online sau în magazine sub formă de pulbere, tablete, cristale sau material vegetal pulverizat cu substanțe de sinteză, în ambalaje ale căror prezentare și etichetare nu reprezintă cu acuratețe conținutul: „substanțe euforizante legale”, „substanțe chimice în curs de cercetare”, „îngrășăminte pentru plante”, „săruri de baie” etc. M.Sandu