- DSV Argeş a făcut bilanţul pe luna trecută
În contextul actual al evoluţiei pandemiei COVID – 19, pentru evitarea diseminării virusului, cât şi pentru protecţia populaţiei şi a personalului propriu, DSVSA Arges şi-a adaptat activitatea, astfel încât în toate unităţile care produc, procesează, depozitează, transportă şi comercializează produse alimentare de origine animală şi nonanimală medicii veterinari oficiali sunt prezenţi permanent, pe toată perioda de lucru.
Astfel se Direcţia Sanitar Veterinară se asigură că toate produsele rezultate respectă toate normele de calitate şi salubritate. În cazul fermelor de animale, asistenţa medicală veterinară este asigurată de personalul propriu, sub supravegherea medicilor veterinari oficiali. Cu toate aceste controalele inspectorilor DSV sunt făcute periodic, pentru ca pe piaţă să fie evitate cât de mult posibil situaţiile în care apar produse neconforme.
Controale la fabrici
În acest sens, în cursul lunii decembrie, în unităţile de producţie şi de comercializare, au fost efectuate 304 controale, astfel: # abator: 4 controale; # fabrică procesare carne: 5 controale; # fabrică procesare lapte: 1 controale; # depozit alimentar 8 controale; # supermarket / hypermarket 26 controale; # carmangerie 12 controale; # măcelarie 14 controale; # piaţă 16 controale; # unităţi alimentaţie publică 37 controale; # unităţi cofetărie-patiserie 21 controale; # centru prelucrare lapte 1 controale; # cabinet medical veterinar 4 controale; # exploataţii nonprofesionale 18 controale; # fermă păsări 3 controale; # fermă porcine 2 controale; # fermă bovine 1 controale; # stupină 8 controale; # fond cinegetic 1 controale; # control în trafic 6 controale; # adapost câini 1 control; # depozit farmaceutic veterinar 1 control; # farmacie veterinară 6 controale; # magazin furaje 4 controale.
16 sancţiuni şi 4,5 t produse confiscate
În urma acest controale, în aceeaşi perioadă, pentru neconformităţile constatate, consilierii DSVSA Argeş au aplicat conform HG 984 / 2005 cu modificările şi completările ulterioare, 16 sancţiuni contravenţionale, din care 4 avertismente scrise şi 12 amenzi în valoare totala de 14.500 lei, astfel: # 2 amenzi în valoare de 2.400 lei pentru manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor; # 5 amenzi în valoare de 5.400 lei pentru comercializarea către consumatorul final a produselor alimentare şi a hranei pentru animale în spaţii necorespunzătoare sau neaprobate sanitar veterinar şi fără respectarea condiţiilor de igienă; # 1 amendă în valoare de 1.200 lei pentru nerespectarea normelor de igienă privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare, depozitare şi de valorificare a produselor alimentare, precum şi a instalaţiilor, utilajelor şi a ustensilelor de lucru folosite. # 1 amendă în valoare de 1.600 lei pentru nepredarea mărcilor de identificare auriculară/crotalii şi/sau a paşapoartelor în cazul bovinelor, de la animalele sacrificate sau moarte. # 1 amenda în valoare de 1.500 lei pentru neasigurarea de către prestatorii de servicii a funcţionării la parametrii tehnici a staţiilor sau a punctelor de spălare-dezinfectie, precum şi nerespectarea tehnologiei de curătare-spălare-dezinfecţie a mijloacelor utilizate pentru transportul animalelor, al produselor şi subproduselor de origine animal # 1 amendă în valoare de 1.200 lei pentru vânzarea sau înstrăinarea în orice mod a animalelor, cumpărarea ori luarea acestora în proprietate cu orice titlu, fără documentele prevăzute de legislatia sanitară veterinară în vigoare. # 1 amendă în valoare de 1.200 lei pentru transportul, depozitarea, păstrarea si expunerea la vânzare a peştelui, semiconservelor şi a conservelor din peşte în afara spaţiilor aprobate sanitar veterinar şi fără asigurarea lanţului frigorific. Mai mult, au fost confiscate şi 4.530 kg produse alimentare de origine animală în valoare de 27.180 lei. S.Mihai