Militarii Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele” se instruiesc în masivul Leaota mai bine de o lună. Este o perioadă de instruire, prin rotaţie, în poligonul temporar de la Prislop.
Vânătorii de munte din Câmpulung îşi vor perfecţiona abilităţile în cadrul unui program de instrucţie pe schiuri şi instrucţie alpină pe timp de iarnă, care presupune executarea unor marşuri şi exerciţii tactice în condiţii vitrege, inclusiv trageri cu armamentul din dotare. De asemenea, militarii musceleni se vor antrena şi pentru operaţiuni de extragere din zăpadă a victimelor unor posibile avalanşe, fiind organizaţi în echipe de căutare-salvare (ECS).
Militarii sunt obişnuiţi cu astfel de medii ostile de pregătire, cei mai mulţi dintre ei având cel puţin şase luni petrecute în teatrul de operaţii din Afganistat. Cei aflaţi la început de carieră se bazează pe experienţa acestora şi trag din greu pentru a ajunge să cunoască toate deprinderile operaţionale de luptă pe teren muntos. Potrivit publicaţiei Observatorul Militar, deşi batalionul se confruntă cu un deficit de personal, iar cumulul de funcţii îşi face simţită prezenţa, o mână de ofiţeri tineri, dar cu o experienţă deja impresionantă, gestionează cu succes atât sarcinile adminstrative, cât şi cele operative.
Plutonierul-major Ovidiu Cantea servește patria de mai bine de 20 de ani și se ocupă de planificarea operațiilor batalionului, dar și de relațiile publice. Cunoaște fiecare militar din curtea unității și știe toate procedurile – el a fost cel care ne-a explicat, pas cu pas, ce se întâmplă în tabăra din munți, fie că a fost vorba de reacția la contactul cu inamicul, de modul de acțiune într-o misiune de căutare-salvare sau de atelierele de supraviețuire. Subofițerii sunt oamenii de bază și la instrucție, și la planificarea operațiilor. Căpitanul Nicolae Sima este comandantul companiei și se află în această perioadă la instrucție, în tabăra de la Prislop. Deși are doar 31 de ani, comandă peste 120 de militari și spune că experiența dobândită în teatrul de operații îi este, acum, de mare folos. Dar recunoaște că pentru îndeplinirea cu succes a tuturor sarcinilor companiei, se bucură de ajutorul sublocotenentului Alexandru Neagu, comandant de pluton și absolvent al cursului românesc de rangeri. În costumele lor de camuflaj, vânătorii de munte apar și dispar după bunul lor plac pe crestele masivului Leaota. Iar dacă sunteți pasionați de drumeții pe timp de iarnă, îi puteți întâlni lângă Dragoslavele, ascunși în adăposturi improvizate, exersând, repetând și iubind muntele. B.Radu