Prefectul și subprefectul pot face politică

0



Un act normativ a fost pus în discuție în ședința de Guvern de ieri, privind modificarea OUG 57/2019 a Codulului administrativ referitor la statutul prefectului şi subprefectului. Astfel, prefecții și subprefecții vor avea voie să fie membri ai unui partid politic. Evident că și până acum era la fel, fiecare dintre cei care dețineau funcțiile amintite fiind numiți de partidul aflat la guvernare, numai că din punct de vedere legal erau „apolitici”. Prefectul Emanuel Soare a vorbit despre avantajele şi dezavantajele acestei decizii.


„Actul normativ va clarifica statutul prefectului şi subprefectului ca fiind funcţii de demnitate publică atât corelativ cu poziţiile exprimate la nivel politic de Parlamentul României şi cu Strategia privind funcţia publică 2016-2020, cât şi corelativ cu necesitatea de clarificare a statului prefectului şi subprefectului identificată prin Programul de guvernare. Prefecţii şi subprefecţii îşi vor păstra calitatea de înalt funcţionar public pentru o perioadă de maxim 30 zile de la intrarea în vigoare a actului normativ. Prin aplicarea noii reglementări, ocuparea unor funcţii de demnitate publică de către prefect şi subprefect, situaţie în care aceştia pot fi membri ai unor partide politice, este în concordanţă cu rolul prefectului de reprezentant al Guvernului pe plan local, Guvernul fiind o autoritate publică care are structură politică”, se precizează în nota de fundamentare a actului normativ, conform Agerpres. Potrivit modificărilor propuse, se va înfiinţa şi funcţia de secretar de general al instituţiei prefectului.
„Înfiinţarea acestei funcţii reprezintă o garanţie suplimentară privind îndeplinirea imparţială a atribuţiilor prefectului, inclusiv în contextul în care acesta este demnitar. Acesta sprijină activitatea prefectului în exercitarea atribuţiilor prevăzute la art. 255 din Codul administrativ (controlul de legalitate) şi coordonează structura de specialitate prin care se realizează aceste atribuţii”, se explică în nota de fundamentare.
Sunt avantaje şi dezavantaje
Prefectul Emanuel Soare a declarat pentru Curierul zilei. „ Nu reiese din textul ordonanţei ce vor avea voie să facă prefecţii, dacă pot deţine funcţii în partid sau vor fi simpli membri. Sunt avantaje şi dezavantaje. Paradoxal, aceasta limitează prefectul în exercitarea atribuţiilor. Prefect fiind, faci administrație și trebuie să lucrezi cu toți, indiferent ce culoare politică, cu primari sau consilieri. Cu toate acestea, prefectul veghează la implementarea programului de guvernare, care este unul politic și în această nouă calitate ar putea avea mai multă autoritate în demersul său. În acest moment eu ca prefect nu am posibilitatea să argumentez politic să impun sau să suţin poziţia Guvernului. Pe de altă parte există riscul politizării excesive a acestei funcţii. Eu merg pe ideea că trebuie să rămână nişte criterii de competenţe pentru fiecare funcţie. Vreau să văd care va fi textul final al al ordonanței de urgență după ce se va aproba şi apoi vom emite opinii. Dacă prefectul este o persoană obiectivă în exercitarea atribuţiilor sale şi în aplicarea legislaţiei eu cred că îl va ajuta pentru că îi întăreşte autoritatea”, a precizat reprezentantul Guvernului în teritoriu.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.