Transportatorul nu face cursele

0

  • Locuitorii se plâng de situație



Trăim în ţara în care fiecare face ce-l taie capul fără a putea fi tras la răspundere! Deşi poate părea incredibil, un patron argeşean îşi bate joc de o întreagă comunitate, refuzând să îşi onoreze contractul de transport pentru care a câştigat licitaţia. De aproximativ două luni, locuitorii satului Sămara, comuna Poiana Lacului, sunt nevoiţi să meargă pe jos mai bine de 7 kilometri din cauză că nu mai au maxi-taxi. Navetişti, elevi de liceu, bătrâni, cu toţii se descurcă după posibilităţi ca să ajungă în centrul comunei sau la Piteşti. Deşi a fost contactat de autorităţi şi i s-a pus în vedere să introducă maşini pe traseul amintit, patronul a refuzat.


În urmă cu circa trei ani, licitaţia pe traseul Piteşti -Poiana Lacului- Sămara a fost câştigată de un patron piteştean care, spun oamenii, nu a respectat întocmai condiţiile contractuale. „ Era o singură maşină care mergea până la Sămara. Era un microbuz, vai de el! Mergea când voia, când nu era stricat. Murdar şi vechi de te mirai că mai merge. Când ploua erau scaunele ude, că ploua în el şi eram nevoiţi să mergem în picioare. Stăteam înghesuiţi ca vai de noi, dar măcar aveam cu ce să ne deplasăm. Când era vară, mureai de cald în el, când era frig îngheţai. Acum e mai rău că mergem pe jos. ” povestea Nicolae O.
Singura maşină a fost scoasă de pe traseu
De aproximativ două luni situaţia a devenit de-a dreptul revoltătoare. Singurul microbuz care mergea până la capăt de linie, în Sămara, a fost scos, după ce şoferul ar fi avut probleme şi a plecat de la firma care câştigase licitaţia. „De trei ani, de când a venit acest om, pe traseul nostru este o problemă foarte mare. De peste o lună acest om, care mai are licenţă până în luna iunie, a spus că nu are maşină să bage şi că noi nu avem ce să-i facem. Într-adevăr i-a plecat şoferul dar nu este de neînlocuit. Nu înţeleg de ce nu eliberează traseul dacă nu vrea să ducă contractul până la capăt. Măcar să lase pe altcineva. Este un traseu de 37 de kilometri de la Piteşti până la capătul liniei. Poate se găseşte cineva care doreşte că-l facă! Nu vrea şi pace! Nu-l poate convinge nimeni! Am înţeles că ar fi zis că cine-i dă 100.000 lei pe licenţă, i-o dă! Așa circulă zvonuri, dar nu știu dacă o fi așa. Din centrul comunei Poiana Lacului până la capătul liniei cred că sunt vreo 7-8 kilometri. Oamenii din sat sunt nevoiţi să meargă pe jos, fie ploaie, fie ninsoare, în fiecare zi. Sunt navetişti, care trebuie să ajungă la serviciu, copii care merg la liceu, sau bătrâni care vor să se ducă la dispensar sau la magazinele din Centru. Cei care nu au maşini merg pe jos cel puţin opt kilometri din cauza acestui transportator care refuză să ajungă la o înţelegere. Nevetiștii care ajung în centrul comunei stau cu orele în staţie, pentru că microbuzele care vin dinspre Drăgăşani sunt pline şi nu e loc să urce alţi călători. Acum din cauza coronavirusului nu ne mai iau nici la ocazie. Oamenii se tem că-i îmbolnăvim din cauză că noi mergem la serviciu, mergem cu mijloace de transport în comun şi putem lua şi transmite virusul”, se plângea Maria M.
Primarul a vorbit cu patronul, dar degeaba!
Despre situaţia de mai sus nu este străin nici primarul comunei Poiana Lacului, Ion Dumitrache. „Ştiu de această problemă. Am făcut o adresă la Consiliul Judeţean prin care cer să se rezolve cumva situaţia. Licitaţia este organizată de Consiliul Judeţean şi noi nu îi putem, obliga nici sancţiona. Dacă ar fi fost organizată de administraţia locală măcar nu-i mai permiteam să liciteze din nou anul acesta. Îi înlăturam de la licitaţie pe toţi cei cu care am avut probleme. Este vorba de 20-30 de oameni şi în jur de 30 de copii care, zilnic, fac acest traseu şi descurcă cum pot, unii pe jos, alţii cu maşini personale. Am discutat personal cu patronul şi mi-a spus că nu bagă şofer. Înţeleg că erau doi asociaţi, s-au despărţit iar celălalt ar dori să preia traseul. Am înaintat o adresă către Consiliul Judeţean Argeş. Anul acesta se vor face din nou licitaţii. Ar trebui puse condiţii contractuale ca nimeni să nu mai păţească aşa”, declara edilul.
S-a cerut ajutor Consiliului Judeţean
În adresa 1737/09.02.2021 înaintă Consiliului Judeţean Argeş, depusă de primarul Dumitrache, se precizează. „Vă aduc la cunoştinţă următoarele: „Pe traseul Sămara-Poiana Lacului-Piteşti nu mai circulă de aproximativ două luni microbuzul reprezentat de SC Auto Tehnic SRL, motivul fiind pandemia cu virusul SARS CoV-2. Vă rugăm ca în regim de urgenţă, să luaţi măsurile necesare, ca acest microbuz să-şi realizeze cursele pe acest traseu deoarece şcolile au fost deschise, iar elevii ce fac naveta sunt foarte afectaţi, neavând alt mijloc de transport, la fel şi salariaţii navetişti. Solicităm răspuns pentru a fi comunicat cetăţenilor afectaţi de serviciile, firmei SC Auto Tehnic, necorespunzătoare. Vă multumesc anticipat”. Despre situaţia prezentată şi redacorii Curierul Zilei au cerut informaţii de la Consiliul Judeţean Argeş. Am dorit, printre altele, să aflăm dacă firma câştigătoare a licitaţiei poate fi sancţionată în vreun fel, care sunt măsurile legale ce pot fi luate pentru a remedia situaţia şi dacă au mai fost depuse plângeri împotriva acestui transportator. Solicitarea a fost făcută ieri, în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile publice. Până la închiderea ediţiei noastre răspunsul nu a sosit. M.Sandu; Foto C. Tudor