Carnea de porc, în topul preferinţelor românilor

0



Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), numărul sacrificărilor a crescut la porcine, la ovine şi la caprine, în anul 2020, comparativ cu anul 2019, iar la bovine şi la păsări a scăzut, în timp ce greutatea în carcasă a crescut la bovine, porcine şi la ovine şi caprine, iar la păsări s-a redus.


Numărul sacrificărilor şi greutatea în carcasă au crescut la ovine şi caprine, în luna decembrie 2020, faţă de luna decembrie 2019, iar la bovine, porcine şi la păsări au scăzut. La specia porcine, anul trecut s-au sacrificat 4,528 milioane de capete, cu 3,2% mai multe faţă de anul anterior. Producţia de carne de porc consemnată a fost de 410.893 tone în 2020, faţă de 401.793 de tone în 2019. În ceea ce priveşte sacrificarea ovinelor şi caprinelor, datele INS arată un total de 7,36 milioane de capete în 2020, în creştere faţă de 2019 cu 25%. Anul trecut s-a obţinut o producţie de carne din aceste specii de 87.005 tone, comparativ cu 56.254 de tone în 2019.
Mai puţine păsări sacrificate
În 2020 au fost sacrificate 566.000 de capete de bovine, în scădere cu 13,1% faţă de 2019. Producţia de carne obţinută în 2020 de la animalele sacrificate a ajuns 93.537 tone, faţă de 89.284 tone în 2019. Potrivit datelor INS, sacrificările de păsări au depăşit 291,1 milioane de capete, în scădere cu 2,9% faţă de 2019. Producţia de carne obţinută a fost de 490.234 tone, faţă de 496.839 de tone în 2019. Greutatea medie în carcasă consemnată în 2020 a fost de 165,3 kilograme la bovine, 90,7 kilograme la porcine, 11,8 kilograme la ovine/caprine şi 1,7 kilograme la păsări. Potrivit INS, datele provizorii privind anul 2020 sunt obţinute din însumarea datelor lunare ale anului respectiv. M.D.