- În Argeș
Prefectul Emanuel Soare a vorbit în cadrul conferinței de presă de ieri, despre controalele dispuse la școlile de șoferi și la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor Argeș. Acesta a menționat că rata de promovare este „rușinos de scăzută” și că, zilnic primește sesizări ale unor cetățeni care se plâng din acest motiv.
Au fost implicate în controale mai multe instituţii abilitate.
„Am creat o comisie mixtă, am implicat toate instituțiile responsabile, cu voia sau fără voia lor. Am făcut un plan pe următoarele 60 de zile. Săptămâna trecută comisia s-a întâlnit aici, la Prefectură. Se vor întâlni periodic. Au început deja controalele. Își fac activitatea. Au obligația de a face un raport sintetic la sfârșitul fiecărei săptămâni care va fi prezentat prefectului. Am în această comisie, inclusiv, Corpul de Control al Prefecturii pentru a coordona toată această activitate. Instituțiile deja au început să își facă treaba destul de timid. Sigur că fiecare instituție are propriul plan de verificare. Noi le-am dat sarcini suplimentare. Îi scoatem un pic din zona de confort, pe toţi. Aici avem două obiective. Trebuie să identificăm care sunt cauzele reale ale slabei pregătiri al absolvenților școlilor de șoferi. Vă asigur că le vom identifica cu orice preț! Trebuie să identificăm problemele pe care le avem, dacă le avem, la nivelul Serviciului de Permise, vis a vis de obiectivitatea examinatorilor. Să vedem dacă examinatorii au un comportament profesionist, exemplar, sau dacă sunt probleme în acest sens. Facem aceste verificări pentru a identifica , cauzele și problemele reale”, a explicat prefectul Emanuel Soare.
Rata promovării la proba teoretică este mai mare
În cadrul conferinţei, prefectul Soare a explicat că la proba teoretică absolvenţii promovează cu o rată mare dar suntem corigenţi la proba practică: ”Nu avem nimic nici cu școlile de șoferi, nici cu examinatorii. Ne interesează să rezolvăm o problemă. Avem o problemă! Să nu ne facem că nu avem! Avem o rată de promovare foarte scăzută, una dintre cel mai scăzute la nivel național. Rata de promovare pe care noi o avem în Argeș trebuie înţeleasă în felul următor: sunt anumiți examinatori care se încadrează în rata de promovare la nivel național sau o rată mai bună decât media de la nivel național, sunt câțiva examinatori care au o rată de promovare foarte scăzută, atât de scăzută, rușinos de scăzută, care nu poate fi explicată prin niciun fel de argument logic. Pe de altă parte, rata de promovare la proba teoretică este un pic mai mare decât rata la nivel național. Vin elevi pregătiți, mai mult decât media națională la proba teoretică și, în schimb, rata la proba practică este dezastruos de scăzută. În alte județe au rată mai mică de promovare la proba teoretică și mai mare la proba practică” a declarat Emanuel Soare.
Vrem examinatori pregătiţi şi corecţi!
În această perioadă, fiecare examinator are obligaţia de a prezenta zilnic un raport al activităţii sale. „Asta este sarcina pe care am dat-o șefului de la Permise. Vrem să ne spună chiar dumnealor care sunt aceste cauze. Am cerut acestor examinatori să prezinte zilnic un raport de serviciu pentru a identifica aceste cauze. Vina este cumva împărțită. Școlile de șoferi dau vina pe examinatori iar examinatorii dau vina pe școlile de șoferi. Vă asigur că în aceste maximum două luni, vom identifica cauzele, vom acționa asupra lor și le vom rezolva. Eu înțeleg că există o anumită mentalitate acolo, că așa s-au obișnuit de ani de zile, dar vreau ca nimeni să nu mai aibă ceva de reproșat acestui serviciu sau vreunui examinator. Vreau să văd că acești examinatori din Argeș sunt serioși, au școală, au pregătire, se formează, se instruiesc, sunt corecți, sunt morali, nu pun piedici inutile copiilor și au un comportament profesionist. Aici trebuie să-i aducem, să aibă un comportament de nota 10 ca examinatori”, a încheiat prefectul judeţului. Acesta a mai spus că există o lipsă de personal foarte mare la SPCRCPIV Argeş. Mai mult, salariul lucrătorilor de aici este cel mai mic din rândul polițiștilor, fiind cam cu 1000 de lei mai scăzut, acesta fiind un motiv pentru care poliţiştii nu vor să vină să lucreze în cadrul acestui serviciu. M.Sandu Foto C.Tudor