Mere la preţ dublu pentru copiii din şcoli!

1

  • În urma licitaţiei organizată acum 3 ani de Consiliul Judeţean



Imediat după reluare cursurilor, a început distribuirea merelor, a produselor lactate și de panificație în unitățile de învățământ, aşa cum este prevăzut în “Programul pentru școli al României”. În Argeş beneficiază de aceste produse 56.320 de elevi și preșcolari, din 422 de unități de învățământ. Am dorit să aflăm la ce preţ sunt furnizate aceste produse către şcolile din judeţ şi am adresat o întrebare, potrivit Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, Consiliului Judeţean Argeş.


Răspunsul a venit după o săptămână, dar ne-a lămurit exact asupra situaţiei. Laptele şi mărul sunt furnizate de către o firmă din Scorniceşti ce aparţine unui domn abonat la bani publici. Dacă laptele are un preţ rezonabil de 0,71 lei fără TVA, merele au un preţ de 0,54 lei fără TVA, dublu faţă de ce practicate în supermarket. Preţurile sunt însă cele prevăzute în limitele legii.
Programul pentru școli al României prevede acordarea gratuită pentru preșcolarii din grădinițele de stat și particulare și pentru elevii din învățământul primar și gimnazial de stat și particular, de fructe și legume proaspete, produse lactate și produse de panificație, în limita unei valori zilnice, pentru fiecare preșcolar/elev prezent la cursuri. În județul Argeș, în total, 56.320 de elevi și preșcolari, din 422 de unități de învățământ, beneficiază de produsele distribuite în cadrul acestui program. Limita valorică zilnică impusă prin lege este de 2,05 lei pentru fiecare elev.
Contract încheiat din 2017
Potrivit Consiliului Judeţean Argeş, furnizorul în şcoli al laptelui şi al fructelor este SC Matra SRL, din Scorniceşti la preţul de 0,71 lei (fără TVA), respectiv 0,54 lei (fără TVA) iar al cornului SC Vel Pitar cu un preţ de 0,29 lei (fără TVA). Interesant de spus ar fi faptul că SC Matra SRL a semnat un contract pe patru ani pentru furnizarea laptelui, în anul 2017 şi pe trei ani, în anul 2018 pentru furnizarea de mere. Anual în baza acordului cadrul se încheie un contract subsecvent prin care se stabileşte numărul de elevi la care trebuie să ajungă produsele şi preţul care nu poate fi mai mare faţă de cel stabilit în contractul cadru şi care, de regulă, este acelaşi.
Peste 9 milioane lei lei, valoarea totală
Anul trecut, în baza contractului subsecvent de furnizare nr. 13755/279/04.09.2019 dintre Județul Argeș și SC Matra SRL, pe parcursul anului scolar 2019-2020, trebuia furnizat lapte și produse lactate cu 1.8% grasime și 3.2 proteine, in ambalaje de 200 ml/g (…) Prețul contractului, respectiv prețul produselor livrate era de 0,71 lei/produs/elev/zi x 167 zile de școlarizare x 57.000 elevi și preșcolari, la care se adaugă TVA de 9%. Cantitatea maximă de produse ce urma a fi furnizate în baza contractului subsecvent era de: 9.519.000 portii produse lactate. Valoarea maximă a contractului: 6.758.490 lei fără TVA. La mere, „În baza contractelor subsecvente de furnizare nr. 13756/280/04.09.2019 lot 1 zona Sud si nr. 13757/281/04,09,2019 lot 2 zona nord, dintre Judetul Argeș si SC Matra SRL se vor furniza pe parcursul anului scolar 2019-2020 fructe proaspete –mere – categoria I, minim 100g/bucata (soi Idared și Florina), termen de valabilitate 7 zile. Fiecare elev prezent la cursuri, va primi un fruct proaspăt pentru două zile/săptămână, conform HG nr.640/2017 (pentru zilele de şcoală nu şi pe perioada vacanţelor şcolare sau a altor zile declarate prin lege ca fiind zile nelucrătoare sau în care se organizează activitati în afara unității școlare sau cercuri pedagocice). Cantitatea maximă de produse ce urmează a fi furnizate în baza contractelor subsecvente (zona sud+ zona nord): 3.990.000 fructe. Prețul contractului, respectiv prețul produselor livrate este de 0,54 lei/produs/elev/zi x 2 zile de școlarizare/săptămână x 35 săptămâni x 57.000 elevi și preșcolari, la care se adaugă TVA de 9%. Valoarea maximă a contractului: 2.348.514 lei fără TVA” se preciza în documentul emis de CJ Argeş. Aşadar un total de 9.107 004 lei fără TVA.
Uite să se poate!
SC Vel Pitar s-a angajat că furnizeze cornul după cum urmează: „ Prețul contractului, respectiv prețul produselor livrate este de 0,29 lei/ produs/ elev/zi x 167 zile de școlarizare x 57.000 elevi și preșcolari, la care se adaugă TVA de 9%. Cantitatea maximă de produse ce urmează a fi furnizate în baza contractului: : 9.519.000 porții produse de panificație.Valoarea maximă a contractului: 2.760.510 lei fără TVA”, potrivit contractului. Interesant este faptul că Vel Pitar avea o marjă de preţ de până la 0,57 lei, potrivit legii şi cu toate acestea a furnizat produsul la jumatate faţă de limita maximă.
Abonat la bani publici
La SC Matra însă deşi preţurile nu au fost cele maxime, nu se poate spune nici că au fost scăzute situându-se cu puţin sub limita legală. Societatea nu este producătoare nici de lapte nici de fructe. Mai mult, se spune că furnizorul din Scorniceşti ar cumpăra o parte din mere chiar de la Institutul Pomicol Mărăcineni acolo unde le şi depozitează. Furnizorul a ajuns la un preţ aproape dublu faţă de cel al pieţei, având în vedere că la supermaket, un kilogram de mere Florina sau Idared costă în jur de 3,5 lei cu TVA inclus. Un calcul simplu ne arată că merele elevilor, care trebuie să aibă în jur de 100 de grame fiecare, costă în jur de 6 lei kilogramul, (cu TVA inclus), mai scumpe decât bananele. Păi fie vorba între noi şi dacă le-ar fi cumpărat câştigătorul licitaţiei direct din supermarket, nu de la producător, tot ieşeam mai bine. Am adpua aici faptul că potrivit presei din mai multe judeţe SC Matra SRL este abonată de foarte mulți ani la banii publici. A avut mai multe contracte cu instituţii publice din ţară dar şi cu unităţi militare. Anul acesta contractele cu CJ Argeş vor expira. Aşteptăm cu interes să vedem cine vor fi noii câştigători! M.Sandu