- Câmpulungeanul Ionuţ Butoi
Arcașii de aur ai României participă în perioada 21-27.02.2021 alături de Comitetul Național Paralimpic, la 7th Fazza Para Archery World Ranking Tournament- Dubai 2021. Între ei şi Ionuţ Butoi, câmpulungeanul care a participat la mutle concursuri internaţionale paralimpice.
Coordonați îndeaproape de către antrenorii Danileț Doru-principal și Albu Ștefan – secund, și supravegheați de către Georgeta Butoi, băieții noștri de aur, Butoi Ionuț, Raicu Bogdan, Soare Sabin, Pegulescu Nicușor, Pătru Eugen și Priporeanu Nicolae, vor încerca să urce Drapelul României cât mai sus pe podiumul competiției de tir cu arcul. Până la 70 de arcași din 11 națiuni vor concura în campionatele din acest an. Dubai a găzduit ultimele Campionate Para de Tir cu Arcul – cel de-al 6-lea Turneu Mondial de Clasament Fazza Para de Tir cu Arcul, în februarie 2020, înainte ca pandemia să lovească lumea suspendând sau anulând toate evenimentele sportive. Campionatele din acest an, găzduite sub patronajul Alteței Sale Șeicul Mansoor bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum, președintele Consiliului Sportului din Dubai, vor avea participarea din Algeria, Franța, India, Iran, Kazahstan România, Rusia, Slovacia, Turcia, Ucraina și gazdele Emiratelor Arabe Unite.
Cine este Ionuţ Butoi?
Câmpulungeanul Ionuţ Butoi este veteran al Armatei Române, după ce a fost rănit grav, pe 31 august 2008, în teatrul de război din Afganistan. Legitimat la CSA Steaua Bucureşti, Ionuţ Butoi a devenit de-a lungul timpului campion naţional și mondial cu echipa în ultimii ani. Câmpulungeanul Ionuț Butoi a donat în anul 2019 medalia de argint câștigată la Toronto la Jocurile Invictus și a fost cumpărată cu 1400 de euro de senatorul Nicoleta Paulic, însă parlamentarul a decis ca medalia să rămână tot la Ionuț Butoi pentru a se face la Târgoviște un centru de recuperare corespunzător pentru veteranii de război. Plutonierul major Ionuţ Butoi este născut în data de 28.08.1978, la Câmpulung Muscel, în județul Argeș. Este căsătorit, tată a doi copii şi acum este încadrat la Baza de Instruire pentru Apărare CBRN Câmpulung Muscel. A fost rănit în anul 2008, în Afganistan. În timp ce executa o misiune de patrulare pe autostrada Qalat – Kandahar, TAB-ul în care se afla a fost aruncat în aer de suflul unui dispozitiv exploziv improvizat. Militarul făcea parte din Batalionul 30 Vânători de Munte „Dragoslavele“. În urma exploziei, militarul a fost la un pas de a-şi pierde viaţa. Și-a fracturat coloana, a rămas paralizat de la brâu în jos și este încadrat în gradul I de invaliditate. Cu toate acestea, el este un exemplu că orice viață poate fi trăită cu pasiune şi luată de la capăt. Se poate să fii în cărucior, dar să găsești resorturi pentru a-ți umple viața: să te recăsătorești, să dansezi la nuntă, să ai grijă de familie, să te descurci ca și cum ai fi normal, chiar dacă nu-ți poți folosi picioarele. Peste toate, să devii campion, să conduci mașina vieții în sensul în care vrei, nu acolo unde te duce ea. Să te recompui și să devii stăpânul destinului tău, după cum ne inspiră poemul INVICTUS!
După competițiile internaționale Ionuț a devenit, parcă, mai înțelept și mai tolerant. Are atitudine de om încrezător în forțele sale, dispus să ofere ceva din liniștea și siguranța sa, altora care sunt presați de viața. Ionuț nu e doar campionul nostru la arc, ci și un campion al ambiției și gândirii pozitive. Bogdan Radu