Vaccinarea, prioritatea multor state!

0

  • Conf. univ. Adrian Tase



Cercetarea medicală face progrese mari în pandemie. Savanții americanii investesc enorm în cunoașterea noilor variante, iar cei britanici în determinarea celei mai mici doze de virus care produce infecția.


Statele Unite au peste 500.000 decese în pandemie, număr care depășește suma eroilor căzuți pe câmpurile de luptă din primele două războaie mondiale și războiul din Vienam.
Marea Britanie dorește să obțină imunizarea populației până în iulie. Pentru ca ritmul vaccinării să devină mai alert, se administrează doar prima doză de vaccin care asigură o protecție suficientă pentru a evita cazurile grave care se internează în ATI și dintre care se recrutează decesele.
Germania și Belgia au închis temporar granițe din spațiul Schengen, fapt fără precedent în istoria UE.
În Israel, mai mult de jumătate din populație este deja vaccinată și are acces la spațiile recreaționale. Din fericire, ritmul vaccinării este atât de alert încât nimeni dintre cei încă nevaccinati nu se plânge de discriminare.
Sambodromul din Rio de Janeiro a devenit centru de vaccinare.
Ungaria se confruntă cu un val 3 foarte agresiv și utilizează, fără avizul Uniunii Europene, vaccinurile mai puțin sigure din Rusia și China.
Vaccinul COVAX destinat țărilor cu PIB redus prezintă riscuri semnificative în comparație cu vaccinurile disponibile în țările bogate (inclusiv România), și OMS oferă despăgubiri eventualelor victime ale reacțiilor adverse. Unele țări încearcă să readucă normalitatea în domeniul sportiv. Australian Open a fost primul mare eveniment sportiv din 2021 organizat cu succes. După câteva săptămâni de tatonări, Japonia a început în forță campania de vaccinare cu intenția de a ajunge la imunizarea populației arhipelagului până la data Olimpiadei de la Tokyo.
Alte țări folosesc vaccinarea ca un instrument diplomatic. După ce a aprobat folosirea vaccinului Sputnik-5 în Fâșia Gaza, Israelul chiar finanțează vaccinarea populației Siriei cu vaccin rusesc.
În sfârșit, există zeci de țări în care coronavirusul a fost folosit ca scuză pentru restricționarea libertății de expresie.