Pescuitul sportiv la păstrăv

0

  • Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit



Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv.
În această săptămână vă prezentăm Pescuitul sportiv la păstrăv. Informaţiile sunt oferite de specialiştii de la Total Fishing, unul dintre cele mai bune site-uri de pescuit din ţară.
Ce este păstrăvul
Daca ai plecat în expediție pe munte, te-ai oprit să admiri apa și ți s-a părut că ai văzut o silueta înotând în apa mica, să nu te miri. Ai văzut un păstrăv. Acest peşte, deşi pare greu de crezut face parte din familia salmonidelor. Cu alte cuvinte, este înrudit cu somonul.
Este cel mai important peşte din zona muntoasă a ţării noastre. Păstrăvul este un peşte răpitor de apă dulce. Uzual, un exemplar de păstrăv indigen atinge 30 de centimetri și cântărește 600 de grame. Excepțional, anumite exemplare de păstrăv de lac pot atinge și 10 kilograme. Trăiește în medie iîntre 10 și 12 ani.
Unde îl găsim
Cu precădere îl vom găsi pe cursul superior al râurilor și păraielor, la temperaturi care nu depășesc 14 până la 16 grade Celsius. În Romania, cu excepția râului Râmnicu Sărat, păstrăvul vă fi găsit pe toate apele care izvorăsc din munți. Îl vom găsi și în lacurile alpine. Ca poziționare georgrafică, apele care țin păstrăv sunt cele din Europa și Asia Mica. Specia a fost introdusă și în America de Nord, Noua Zeelandă sau Africa.
Cum îl pescuim
Expedițiile de pescuit la păstrăv se pot realiza în strict două moduri. Există doar două discipline admise la nivel mondial. Pescuitul la păstrăv la spinning și pescuitul la păstrăv la fly (muscă artificială). Cele două metode sunt derivate din comportamentul de hrănire și dieta acestui peşte. Păstrăvul are în meniu nu numai insecte acvatice și aeriene, dar și puiet de peşte, etalând inclusiv canibalism. Pentru procurarea insectelor aeriene, păstrăvul poate fi admirat executând salturi fabuloase sau atacuri în filmul apei. Acest comportament a dus la apariția conceptului de fly fishing în lumea pescuitului la păstrăv.
Spinning la păstrăv
Cel mai des, mai rapid și mai comod mod de a prinde un păstrăv îl oferă tehnica de pescuit la spinning. Universul nălucilor este variat, din mai multe clase și extrem de colorat. Lansetele, mulinetele sau auxiliarele sunt dedicate acestui peşte. O cultură în acest sens au construit niponii care sunt obsedați de pescuitul la păstrăv. Studiul asupra nălucilor, ori asupra comportamentului lansetei în evoluție și drill este dus la extrem de japonezi. Rezultatul este unul superior și de neegalat în materie de concurenţă.
Echipamentul necesar
Pentru că discutăm despre un peşte care în mod uzual nu se capturează în dimensiuni mari, și pentru că hrana naturală este de mici dimensiuni, nălucile sunt corelate după aceste detalii. Clasa generală de echipament de spinning pentru păstrăv este cea de ultra light . În cazuri excepționale, dictate de talia exemplarelor, echipamentul poate veni din clasa light sau superioară. Pescuitul la spinning la păstrăv are că ţintă evoluția nălucilor în zona substratului. Râurile de munte nu impresionează prin adâncime, astfel că nici nălucile nu evoluează mult sub filmul apei.
Firele recomandate
Se pot utiliza la păstrăv două tipruri de fir. Atât monofilament cât și textil, ambele variante își găsesc loc în trusele pescarilor. În funcție de lanseta și nălucă(forma și greutate), firul vă fi ales pentru a semnaliza rapid prezenta unui păstrăv. Viteza apei va impune limite pescarului. Deşi firul textil este caracterizat de fidelitatea și viteza în semnalizare combinate cu lipsa de elongație, în anumite situații prezentarea nălucilor este deficitară cu acest fir. Monofilamentul este la mare căutare de pescarii experimentați. Mult mai ușor de controlat pe luciul apei, nu se scufundă și oferă timp pescarului să se alinieze în evoluția nălucii ca viteză cu cea a apei. Diametrul unui fir de pescuit la păstrăv variază între 0.14 milimetri și poate ajunge până la 0.18 milimetri. Totul ţine de greutatea și mărimea nălucii raportate la distanţa la care se va pescui. Handicapul distanţei în ce privește nălucile mici este rezolvat de firul textil. Mult mai redus în diametru, va răspunde mult mai bine în lansarea nălucilor de mici dimensiuni.
Lansete pescuit la păstrăv
Lansetele pentru păstrăv sunt în general din clasa ultralight, cu puteri de până la 5-7 grame. Pot fi moderate sau moderat rapide ca acțiune. În pescuitul la păstrăv cu năluci este indicat să folosim lansete mai blânde care să asigure un contact constant cu peştele în timpul drill-ului. Lungimile totale sunt între 1,90 metri și până la 2.20 metri în mod uzual. Năluca, arealul și distanţa dictează acest aspect.
Mulinetele de pescuit
Mulinetele pentru pescuit la păstrăv sunt de dimensiuni medii. Este importantă rata de recuperare care va trebui să compenseze viteza apei în deplasare. Acest aspect este necesar pentru că firul să nu se deplaseze înaintea nălucii în evoluție din cauza apei. Contactul este necesar a fi unul ferm și constant fără sincope. Altfel, rateurile apar și rezultatele dispar. Ca notă generală, variații ale mulinetelor de spinning între 2000 și 3000 sunt cel mai des întâlnite. Preferințele pescarilor țin foarte mult de tipul nălucilor pescuite și debitul apelor preferate. Nu există un standard în acest sens, ci doar limite minime și maxime.
Nălucile cele mai folosite
Acest capitol este complex și nu foarte generos. Este plin de modele și culori prin prisma producătorilor numeroși. Tehnic este limitat la anumite forme în funcție de tipul nălucii. Lingurițele care pot fi folosite la păstrăv sunt atât oscilante cât și rotative. Ambele modele sunt de asemenea adaptate apelor curgătoare, astfel încât, în urma lansării, să se armeze ușor și rapid pentru evoluții imediate. Nălucile moi sunt imitații de larve și sunt impregnate cu anumite arome menite să stimuleze chimic păstrăvii. De asemena, materialul din care sunt fabricate are o textură unica al carei scop este de a convinge peştele să nu îi dea drumul din gură imediat. Voblerele sunt caracterizate de un corp alungit și îngust, adaptat hidrodinamic apelor curgătoare. Tiparul culorilor evidențiază atât modele stridente cât și imitații ale peștilor hrană. Des vor fi întâlnite voblere roz care imita exemplarele mici de curcubeu spre exemplu. Prin presiunea exercitata în urma mușcăturii, siliconul se comportă ca textura cu țesutul unei larve. Aromele și lichidele din recipientii în care sunt livrate aduc un aport de “ naturalețe” momelii atacate. Cele aproape 2 secunde care se obțin la contact ajută pescarul să înțepe peştele.
Pescuitul păstrăvului la muscă
Tehnica de fly fishing la păstrăv este apogeul. Imaginați-vă măiestria de a pune pe luciul apei, la momentul potrivit și unghiul potrivit, o muscă artificială care să semene izbitor cu realitatea. Apoi să te bucuri de imaginea peștelui care vine și lovește decisiv năluca. Inima iți bate cu putere. Așa se poate traduce în câteva firave cuvinte pescuitul la muscă la păstrăv.
Echipamentul fly
Absolut tot echipamentul care se regăsește în aceasta tehnică este unul aparte. Lanseta, mulineta, firul sunt dedicate. Similar cu ce se întâmplă în aceeași tehnică, în pescuitul cleanului. Lansetele vin și ele pe clase, similar cumva cu cele din spinning. M.D.