Vineri, la inițiativa Apelor Române, s-a desfășurat cea mai amplă acțiune de colectare a deșeurilor din zonele construcțiilor hidrotehnice și cursuri de apă, pentru care s-a mobilizat o mare parte din personalul Sistemelor de Gospodărire a Apei (SGA Argeș, SGA Ilfov-București, SGA Giurgiu, SGA Teleorman, SHI Văcărești, SHI Olt).
Au fost colectate mari cantități de deșeuri cu ajutorul utilajelor, dar mai ales manual. Acțiunile se doresc a fi un îndemn la responsabilitate socială, fără de care nu putem păstra apele curate.
Primul cântec dedicat apei, lansat ieri
Alături de instituțiile de învățământ partenere, în perioada 8 – 22 martie s-au desfășurat activități tematice sub sloganul Zilei Mondiale a Apei 2021 – “Pretuim apa”, “Ce inseamnă apa pentru tine?”, scopul fiind încurajarea educației ecologice și de protecție a mediului în rândul copiilor și senzibilizarea adulților prin exemplul celor mici. Peste 1000 de copii și-au transmis mesajele despre importanța apei în viața noastră și a impactului pe care comportamentul nostru, ca indivizi, îl are asupra resurselor de apă. Aceste mesaje s-au materializat sub forma unor machete, desene, clipuri video, fotografii, poezii, prezentări, acțiuni în aer liber. Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea a organizat în parteneriat cu Universitatea din Pitești, Facultatea de Ştiinţe, Educaţie Fizică şi Informatică, sesiunea de comunicări “APA pentru viitor, viitorul pentru APE” prin care dorește să le ofere studenților posibilitatea de a participa la activitatea propriu zisă de gospodărire a apelor. Ieri, de Ziua Mondială a Apei, a fost lansat primul cântec dedicat apei realizat de copii, în cadrul unui parteneriat Apele Române și Cantus Mundi Romania. Cântecul dedicat apei este sub forma unui videoclip, care va conține înregistrări trimise de copii cu sunete ale apei din natură. Toate activitățile derulate în scopul sărbătoririi Zilei Mondiale a Apei sunt mediatizate pe canalul social media Apele Române Argeș Vedea, în evenimentul creat în acest scop. Parteneri ai proiectului sunt unitățile școlare Palatul Copiilor Pitești, Liceul cu Program Sportiv ”Viitorul”, Școala Gimnazială “Marin Preda” Pitești, Clubul Copiilor Mioveni, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Pitești, Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” Pitești, Școala Gimnazială ”Ion Minulescu” Pitești, Clubul Copiilor Topoloveni, Grădinița cu Program Prelungit “Aripi Deschise”, Colegiul Național “Zinca Golescu”, Școala Gimnazială Ion Pillat G.P.P. „Vintilă Brătianu”-Ștefănești, Școala Gimnazială Nr.1 Poiana Lacului, Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” din Alexandria, Centrul social Helmut Schlotterer județul Dâmbovița. I.Ivănoiu