Un angajat al Penitenciarului Mioveni a fost condamnat pentru trafic de droguri de risc, faptă comisă într-un loc de detenţie. Anul trecut, gardianul a fost prins de ofițerii Antidrog și procurorii DIICOT în timp ce vindea substanțe psihoactive deținuților. Cu el au mai fost judecați alți doi traficanți. Decizia instanței este însă, surprinzătoare. Cei trei inculpați au primit pedepse cu suspendare, în ciuda gravității faptelor lor.
Totul a ieşit la iveală în urma unor percheziţii efectuate în luna mai, a anului trecut, de ofiţerii Brigăzii de Combaterea Criminalităţii Organizate Piteşti sub coordonarea procurorilor de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism Piteşti. Anchetatorii spun că gardianul Liviu Ionuț P. s-a gândit să profite de funcția pe care o avea pentru a introduce droguri și etnobotanice în penitenciar pentru a le comercializa la un preț mai mare angajaților aceleiași instituții și celor ce se aflau în detenție, fiind cunoscut că prețul acestora în închisori este mai mare decât în afara acestora. Tot în cursul cercetărilor s-a stabilit că şi angajatul Penitenciarului Colibaşi era consumator. Pentru a strânge probele necesare oamenii legii au organizat 11 percheziţii, atunci fiind ridicate mai multe substanţe care în urma analizelor din laborator s-a dovedit a fi droguri de mare risc, mai exact cannabis și cannabinoizi sintetici. Oamenii legii nu au ridicat cantităţi mari, poate acesta este şi motivul pentru care judecătorii au dispus pe numele inculpaţilor pedepse cu suspendare.
Are contractul de muncă suspendat
Imediat după declanşarea anchetei, reprezentanţii Penitenciarului Mioveni au suspendat contractul de muncă al gardianului Liviu Ionuț P. pe durata cercetării şi a judecării. Astfel, în acest moment, fostul angajat ANP nu lucrează în sistem iar dacă va fi condamnat definitiv i se va desface contractul de muncă. După percheziţii, acesta a fost arestat preventiv în luna mai şi ulterior a fost plasat în arest la domiciliu până în luna august 2020. Săptămâna trecută magistraţii Tribunalului Argeş au dat sentinţa şi au dispus condamnarea lui Liviu P. la doi ani şi nouă luni închisoare cu suspendare. „…condamnă inculpatul P. Ionuț Liviu, fără antecedente penale), la: – pedeapsa de 2 (doi) ani şi 6(şase) luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de trafic de droguri de risc, faptă comisă într-un loc de detenţie, (…) – pedeapsa de 9(nouă) luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de efectuare, fără drept, de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, în forma continuată, (…) contopeşte cele două pedepse cu închisoarea aplicate în cauză în pedeapsa cea mai grea, aceea de 2 (doi) ani şi 6(şase) luni închisoare, la care adaugă un spor reprezentând o treime din cealaltă pedeapsă supusă contopirii, respectiv 3(trei) luni închisoare, stabilind pedeapsa finală de 2 (doi) ani şi 9(nouă) luni închisoare. (…) dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei închisorii aplicate în cauză, pe durata unui termen de supraveghere de 3(trei) ani”, se precizează în hotărârea judecătorească.În plus Liviu Ionuț P. are obligaţia de a presta 80 de zile de muncă în folosul comunităţii la Primăria Piteşti sau la Inspectoratul Școlar Argeş.
Cercetat în mai multe dosare de trafic de stupefiante
În acelaşi dosar au mai fost judecaţi Mihai Răducu D., fără antecedente penale, condamnat la un an și 8 luni închisoare cu suspendare. Instanța a dispus un termen de încercare de doi ani. Din pedeapsă i se va deduce perioada în care s-a aflat în arest preventiv și în arest la domiciliu, din luna mai până în ianuarie 2021. Și el va trebui să muncească în folosul comunității 60 de zile în cadrul Primăriei Pitești sau a Primăriei Bascov. Cel de-al treilea inculpat, Marian Titel M., mai avea o condamnare cu suspendare fiind în recidivă, în 2020 fiind condamnat de Tribunalul Vâlcea pentru vânzare de substanțe etnobotanice. Chiar și în aceste condiții, judecătorul a dispus contopirea celor două pedepse, rezultând o pedeapsă de 2 ani și 6 luni și suspendarea. Ca și în cazul celorlalți inculpați este obligat să muncească 60 de zile în folosul comunității. De precizat faptul că , Marian Titel M. mai este cercetat într-un dosar al DIICOT, tot pentru trafic de droguri. Sentința Tribunalului Argeș nu este definitivă putând fi atacată cu apel. M.Sandu