Vânător lăsat fără arme de polițiști!

1



Un control efectuat de polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, la un deținător de arme din comuna Șuici, a dus la luarea unor măsuri dure împotriva acestuia, după ce s-a constatat că nu păstra o armă letală după rigorile impuse de lege. Bărbatului în vârstă de 34 de ani, i-a fost anulat dreptul de deținător de armă și i-au fost ridicare cele patru puști pe care le deținea.


Cătălin S., de 34 de ani din comuna Șuici era deținătorul legal a patru arme letale. Bărbatul avea trei puști de vânătoare și una de tir sportiv.. Bărbatul era vânător, la fel ca și tatăl lui. Polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au efectuat verificări constatând că bărbatul avea trei dintre arme, pe care le păstra într-un dulap metalic special amenajate, fixat în perete. Până aici, nimic în neregulă, numai că oamenii legii i-au cerut să le arate și cea de a patra armă. Atunci Cătălin S. a adus pușca dintr-o altă locație, față de cea prevăzută în permisul de port-armă, unde o ținuse fără a respecta măsurile de siguranță impuse de lege. Polițiștii nu au stat pe gânduri. Au ridicat cele patru arme și l-au amendat pe vânător cu suma de 10.000 de lei. „ Totodată, ca urmare a abaterii constatate, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au aplicat măsura complementară a anulării dreptului de deținere, port și folosire, conform art. 130 alin. 2 lit. b din aceeași lege, armele în cauză fiind indisponibilizate”, după cum preciza Mădălina Epure, ofiţer de relaţii cu presa al IPJ Argeş.
Ce prevede legea cu privire la deținere și păstrare
Potrivit legii, deţinătorii legali de arme letale sau neletale sunt obligaţi să păstreze armele şi muniţiile acestora la domiciliul sau resedinţa menţionată în permisul de armă, în dulapuri sau casete metalice special amenajate, fixate în perete sau în pardoseală, încuiate şi asigurate, astfel încât să nu permită accesul persoanelor neautorizate. Totodată, dulapurile sau casetele trebuie să fie prevăzute cu compartimente distincte, asigurate cu sistem de închidere propriu, pentru păstrarea muniţiei separat faţă de arme. Orice modificare a locului de deţinere trebuie anunţată în prealabil la organul de poliţie competent, pe raza căruia domiciliază, în termen de 10 zile. Transportul armelor de la domiciliu până la locul unde urmează să se defăşoare o vânatoare autorizată, antrenament în poligoanele autorizate sau la organele de poliţie, se efectuează cu armele ţinute în toc sau husă, asigurate şi neîncărcate cu muniţie, ascunsă vederii, să se afle în permanenţă asupra titularului şi să nu fie înmânată, sub nicio formă, altor persoane. De asemenea, deţinătorul are obligaţia să nu se afle sub influenţa băuturilor alcoolice, produselor sau substanţelor stupefiante, a medicamentelor ori sub o stare avansată de oboseală, se precizează în lege. În plus titularii pot face uz de arma înscrisă în permisul de armă, numai asupra vânatului pentru care este autorizat, decât în scopul pentru care a fost dată autorizarea. Legea mai prevede că deţinătorii de arme letale sau neletale sunt obligaţi să anunţe deîndată, cel mai apropiat organ de poliţie despre dispariţia, pierderea sau furtul armelor, iar pierderea sau furtul permisului de armă se declară în termen de maxim 48 ore. Se interzice lăsarea armei în gaj sau în alte forme de garanţie. M.Sandu