În an de pandemie, peste 1800 de naşteri la Judeţean!

0



În vreme de pandemie la Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Pitești au avut loc cele mai multe internări din județ. În mare parte, acestea s-au datorat cazurilor de COVID, spitalele mici preferând să trimită pacientele la Pitești, asta în cazul în care gravidele nu au venit direct la Spitalul Județean de Urgență Pitești. Și înainte de pandemie cele mai multe gravide din județ nășteau la Județean numai că, în contextul actual numărul a crescut considerabil.


După declanșarea pandemiei de coronavirus, Spitalul Municipal Câmpulung a fost declarat spital COVID, acolo fiind și singura maternitate din județ în care puteau să nască gravidele infectate. De teama cazurilor de coronavirus, multe dintre mămicile din județ au mers direct al Spitalul Județean de Urgență Pitești să nască, sau să se trateze. Au fost și cazuri în care, medici de la Spitalul Municipal Curtea de Argeș sau Spitalul Costești, au transferat pacientele la Pitești, în ciuda faptului că aveau asigurată gardă la Secția de Obstetrică Ginecologie, asta deşi pentru gărzi medicii sunt plătiţi la fel, nu se face diferenţierea în funcţie de volumul de muncă. Astfel s-a ajuns ca anul trecut, 25% dintre internările care au fost făcute la SJU Pitești să fie la Secția de Obstetrică Ginecologie.Statistica arată că în anul 2020, au fost în total 1893 internări la Secția de Obstetrică Ginecologie. S-au născut 1839 bebeluși în Maternitate și alții 15 s-au născut la domiciliu fiind aduși la spital ulterior, împreună cu lehuzele. De asemenea au fost făcute 54 de transferuri de la alte spitale la Maternitatea SJU Pitești. În primele două luni din acest an, au avut loc 347 internări și s-au născut 334 copilași. Alții trei nou-născuți au fost aduși pe lume la domiciliu. De la spitalele din județ au fost făcute 13 transferuri.
40 de nașteri COVID
La polul opus se află Spitalul Municipal Câmpulung. La unitatea medicală din Câmpulung, spitalul care asigură asistenţă medicală pentru partea de nord a judeţului, spital care în urmă cu un an era declarat spital Covid, numărul pruncilor aduşi pe lume a fost relativ mic, însă, trebuie specificat că la această unitate medical, au născut doar mămicile infectate cu Covid. Celelalte mămici au adus pe lume copilaşii în clinici private sau la spitale de stat, non Covid. Aşadar, în anul 2020, la Câmpulung, au fost 213 naşteri şi au ajuns 240 de copii la Secţia Neonatologie. Trebuie precizat că de la SJUP au fost transferate la Câmpulung, în 2020, 60 de lehuze pozitive Covid. În pandemie la Spitalul Câmpulung, au fost 40 de naşteri Covid. M.Sandu