Sute de protestatari amendaţi

3



În cele două seri de proteste poliţiştii şi jandarmii au aplicat peste 300 de sancţiuni. Amenzile au fost date pentru nepurtarea măştilor de protecţie, pentru organizare sau participare la manifestări publice neautorizate şi pentru deplasări pe timp de noapte fără declaraţie.


Zeci de poliţişti şi jandarmi s-au aflat în stradă duminică şi luni pe timpul protestelor organizate împotriva restricţiilor impuse din cauza pandemiei. Oamenii revoltaţi de faptul că li se interzice să iasă din case după anumite ore şi că sunt obligaţi să poarte măşti de protecţie şi-au strigat nemulţumirile în stradă. Din nefericire, printre manifestanţii paşnici, care au ieşit în stradă pentru o cauză, s-au numărat şi persoane certate cu legea care au avut un comportament huliganic. Au aruncat în jandarmi cu diverse obiecte, au înjurat, au spart formaţiile încadrate de oamenii legii şi au fugit pe străzi cu intenţia de a le bloca. Oamenii legii au recunoscut printre protestatarii care au cutreierat, în cursul nopţii pe străzi, cerând „Libertate”și  mulţi indivizi certaţi cu legea, recidivişti sau cunoscuţi scandalagii. De asemenea au fost identificate şi persoane care instigau la violenţe, care nu aveau nicio legătură cu manifestările paşnice ale oamenilor de bună credinţă. Din fericire, în ciuda acestor cazuri izolate, lucrurile nu au scăpat de sub control.
Sancţiuni pentru protest neautorizat
Jandarmii au aplicat 27 de sancțiuni contravenționale în valoare de 12800 lei persoanelor care au organizat și participat la manifestarea publică de luni seară. Duminică au fost aplicate 98 de sancțiuni, valoarea fiind de 27.000 de lei, toate sancţiunile fiind date pentru organizare sau participare la o adunare publică neavizată.
Nu au fost înregistrate distrugeri
„Scopul activităţilor desfăşurate de poliţişti nu este de a sancționa cetățenii, ci de a preveni săvârșirea unor fapte de natură contravențională sau penală, precum și de a limita răspândirea virusului Covid-19. Reamintim că sancțiunile se aplică de către polițiști doar ca urmare a încălcării normelor legale, iar cuantumul acestora se stabilește prin evaluarea individuală şi obiectivă a fiecărei situații constatate”, a declarat Florin Popa, purtător de cuvânt al IPJ Argeş. Deşi au mers la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti protestatarii nu au blocat intrarea la UPU, așa cum s/au întâmplat în alte orașe, fiind format un cordon din oameni ai legii. De asemenea, nu au fost înregistrate distrugeri, în genul geamurilor sparte maşini avariate, etc, aşa cum s-a petrecut la alte manifestări din țară.
Manifestările permise numai cu 50 de participanţi
„Dreptul la liberă exprimare a opiniilor este un drept prevăzut chiar în legea fundamentală a țării – Constituția României, însă trebuie exercitat astfel încât să nu fie încălcate alte prevederi legale. Astfel, exercitarea acestui drept nu presupune adresarea unor expresii jignitoare, care să atragă indignarea altor cetățeni, tulburarea ordinii și liniștii publice sau manifestarea de acte de violență de orice natură, cu atât mai puțin încălcarea recomandărilor cu caracter medical, prin participarea la întâlniri în grupuri mai mari de 50 de persoane, expunerea la riscul de a contacta coronavirusul prin nerespectarea distanțării și nepurtarea măștii. În urma verificărilor efectuate de către polițiștii piteșteni în seara zilei de 28 martie a.c., au fost legitimate și urmează a fi sancționate 184 de persoane, pentru faptele constatate cu acea ocazie fiind incidente prevederile privind limitarea răspândirii virusului SARS CoV-2, referitoare la deplasarea în intervalul 22:00-05:00, nepăstrarea distanțării fizice și a normelor de protecție individuală, dar și încălcări ale Legii 61/1991 privind normele de conviețuire socială și ale legislației privind circulația pe drumurile publice”, a mai spus Florin Popa.  De asemenea, în urma activităților desfășurate de polițiști și jandarmi luni seara, în urma întrunirii a peste 1.000 de persoane care au protestat față de recomandările medicale, încălcând prevederile legislației în vigoare referitor la numărul de participanți, la autorizarea manifestației, la respectarea normelor de protecție individuală, au fost aplicate 77 amenzi.  Polițiștii din cadrul Secțiilor de Poliție 1-4 Piteşti au dat sancțiuni contravenționale, în valoare de 23.000 de lei, conform Legii 55/2020 privind unele măsuri de combatere a pandemiei de Covid-19. M.Sandu; Foto C. Tudor


3 COMENTARII

  1. Eu am pregatit sticle goale…daca mai prind protestant prin Prundu dupa ora 23 promit ca tot il voi nimeri pana la urma .De la Etj.7 pana jos stiti ce viteza prinde sticla ?!?! :)))))))Eu cand dorm vreau sa dorm nu sa ascult prostimea claxonand si urland a prost !

  2. Asa, ca in democratie, s-ar gasi destui sa zica sa ii lasam sa protesteze ca de-ai s-a murit la Revolutie.
    Si sa-i lasam sa nu poarte masca etc.

    Doar ca aici e vorba de transmiterea virusului, care nu tine cont de inteligenta sau de orientarea politica nici a celui care transmite, nici a celui care primeste.

    Dar cred ca imi racesc gura de pomana sa ii conving pe unii porniti impotriva mastii – doar boala ii va convinge!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.